Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Frumusete Efectele abuzului de expunere la soare - insolatia si arsurile solare

Efectele abuzului de expunere la soare - insolatia si arsurile solare

Email Imprimare

Dupa cateva luni de vreme destul de monotona si imprevizibila, ne bucuram in sfarsit de zilele insorite de vara, cu toate tentatiile estivale, incepand de la imbracaminte lejera, iesiri cu prietenii la terase, plimbari si partide de joaca in parc cu cei mici, plaja la mare (sau la munte), bai racoritoare.

Ce este insolatia?
Insolatia este rezultatul expunerii la temperaturi ridicate, eventual combinata cu activitati fizice moderate sau intense in cazul persoanelor tinere si pe un teren de alte boli sistemice la varstnici.  Printre factorii care pot contribui la aparitia acestei suferinte sunt: consumul insuficient de lichide necesare pentru termoreglare, alcoolul, tratamentele antihistaminice, antihipertensive, antidepresive. Semnele care trebuie sa ne alarmeze sunt ameteala, somnolenta, senzatia de greata, dureri de cap, slabiciune, tulburari de vedere.

Acesta este momentul in care trebuie sa actionati si sa intrati intr-o incapere racoroasa, sa incercati sa va linistiti pentru cateva minute, intinsi la orizontala, eventual cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii, sa faceti un dus racoritor si sa incepeti sa consumati cat mai multa apa cu inghitituri mici. Daca situatia se complica, cu pierderea starii de constienta, confuzie, temperatura ridicata (40 grade Celsius), frisoane sau daca nu puteti bea lichide, este nevoie de o opinie medicala urgenta si eventual tratament simptomatic si fluide intravenos.

Arsurile solare – cauze și tratament
Arsurile solare sunt cauzate de abuzul de expunere la soare si pot avea consecinte imediate si de lunga durata. Sunt de diferite grade, producand de la roseata, usturime, mancarime, bule cu lichid, "cojirea pielii" pana la decolorarea de zone extinse de piele, cu umflaturi ale picioarelor, asociate cu alte complicatii sistemice precum hipotensiune arteriala, ritm cardiac accelerat, febra, frisoane, confuzie, infectii.
Ce puteti face? In cazul arsurilor usoare va trebui sa aplicati rapid comprese reci, schimbate frecvent, sa faceti bai sau dusuri reci, sa aplicati creme pe baza de mentol, aloe vera, eventual tinute la frigider.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, pot ajuta la calmarea durerii si reducerii umflaturilor picioarelor atunci cand apar ca urmare a arsurii solare. In situatii severe, asociate cu dureri puternice, decolorari extinse de piele, stare de rau etc., este important sa va adresati medicului. Ideal este sa evitati orice tip de arsura solara, deoarece persoanele cu piele deschisa la culoare si multe alunite sunt mult mai predispuse la a dezvolta cancer de piele.

8 sfaturi pentru a preveni insolatia si arsurile solare
- Consumul viguros de lichide cand va expuneti la soare si temperaturi ridicate.
- Amanarea activitatilor sportive sau a efortului mai intens pentru momente mai racoroase ale zilei.
- Consumarea de apa plata si bauturi sportive imbogatite cu electroliti.
- Evitarea bauturilor alcoolice si care contin cafeina (cafea, ceai, cola), ce determina deshidratarea.
- Vestimentatia aleasa va fi una lejera si de culoare deschisa, ideal este sa purtati o palarie sau sapca, precum si ochelari de soare.
- Expunerea la temperaturi ridicate trebuie facuta treptat, asociata cu dusuri racoritoare frecvente.
- Foarte importanta este crema de fotoprotectie, care ar trebui sa aiba un factor de protectie minimum 30, aplicata in cantitati generoase, de cateva ori pe zi, care blocheaza atat razele UVB, cat si UVA.
- Trebuie evitata, pe cat posibil, expunerea la soare intre orele 12.00 si 15.00, atunci cand emisia de ultraviolete este cea mai daunatoare.

Material realizat de dr. Laurentiu Vladau, Medic Specialist Dermatolog in cadrul campaniei de informare si crestere a respectului de sine a femeilor "Frumusetea la 40 de ani", proiect derulat in perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications in parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique si pictorul Daniel Bulimar-Henciu.

Campania Frumusetea la 40 de ani este derulata timp de 12 luni, in perioada martie 2015 – februarie 2016. in cadrul campaniei, 12 doamne din presa, cu varsta intre 35 si 47 ani, sunt invitate sa vorbeasca despre ceea ce inseamna frumusetea in jurul varstei de 40 ani, oferind sfaturi pentru o ingrijire si o alimentatie sanatoasa. Lunar, fotografiile doamnelor participante in campanie sunt transformate in tablouri realizate de pictorul partener al proiectului, Daniel Bulimar-Henciu.
In 2016, din tablourile campaniei va fi realizat un calendar de perete si o expozitie.
Dacic Cool este partener media la acest eveniment.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.