Duminica, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Parinti si Copii Despre pedagogia Montessori

Despre pedagogia Montessori

Email Imprimare

Povestea pedagogiei Montessori se naste in Italia, atunci cand o tanara, pe nume Maria Montessori, sparge tiparele epocii si se inscrie la Universitatea din Roma unde studiaza domenii despre care se credea la acel timp ca le sunt potrivite numai barbatilor: fizica, matematica si stiintele naturale. Doi ani mai tarziu, primeste o diploma cu care are acces la studierea medicinei. De altfel, Maria Montessori este prima femeie care a studiat medicina in Italia, deschizand astfel drumul spre libertatea femeii de a avea acces la studii.

Insa, pe langa pasiunea pentru medicina, Maria Montessori a cercetat mereu noi si noi metode de a ajuta copiii institutionalizati. Incercarile sale, studiile si metodele aplicate la acel moment constituie baza pe care s-a construit pedagogia Montessori. Pe tot parcursul vietii sale, Maria Montessori sustine ca educatia adecvata a copiilor institutionalizati inseamna nu doar o reducere considerabila a delincventei, ci si un atu economic. Isi incepe activitatea lucrand cu copiii cu deficiente psihice si aplica metode pedagogice inovatoare care in timp s-au dovedit a fi atat de eficiente, incat acesti copii nu doar ca au reusit sa ajunga la nivelul copiilor sanatosi, ci chiar i-au depasit.
Desi a intampinat obstacole destul de mari, mai ales in perioada celor doua razboaie mondiale, Maria Montessori a raspandit crezurile sale peste tot in lume, acolo unde a avut ocazia sa mearga personal. Mai tarziu, aceasta pedagogie s-a propagat in intreaga lume, devenind celebra atunci si ramanand la fel de celebra si astazi.
Pedagogia Montessori surprinde prin faptul ca se lucreaza, intr-o singura grupa, cu copii de varste diferite, fiind una dintre cele mai raspandite pedagogii din lume. Exista peste 10.000 de scoli si gradinite Montessori, accentul fiind pus pe segmentul de varsta 3-6 ani, perioada considerata decisiva in formarea unui individ complet. Dupa aceasta perioada, tot ceea ce dobandeste copilul sau viitorul adult nu e decat o intregire a unei baze suficient de solide.
Principiul conform caruia viitorul adult se formeaza in functie de educatia acestor ani esentiali din copilarie s-a dovedit valabil si astazi. In 1913, atunci cand Maria Montessori tine primul sau curs de pedagogie la Roma s-a declansat o adevarata miscare montessoriana la nivel mondial. Fiica lui Sigmund Freud devine o mare admiratoare a acestei pedagogii, iar in foarte scurt timp Maria Montessori este solicitata sa tina conferinte in institutii din intreaga lume. Desi au trecut mai bine de 100 de ani de la primul curs de pedagogie Montessori, avantajele pe care aceasta metoda le ofera sunt valabile si astazi.
Copilul pe care societatea de astazi il marginalizeaza fara sa vrea capata, in cadrul pedagogiei Montessori, posibilitatea sa se afirme, sa isi expuna si sa isi formeze personalitatea, sa devina optimist si increzator in propriile sale forte, sa isi descopere un talent pe care sa il valorifice si asta intr-o lume in care adultii sunt prea grabiti, prea ocupati si nu au posibilitatea sa induca ei, ca parinti, aceste valori copiilor lor. Desi copilul invata regulile societatii in care traieste, in cadrul acestei pedagogii, acesta invata si sa se diferentieze ca individualitate distincta, cu propriile sale trairi si cu propriile sale abilitati… abilitati pe care este invatat sa si le dezvolte, sa le cultive si sa se bucure de existenta lor.
In Romania, desi in anii ’30 pedagogia Montessori incepuse sa prinda contur, aceasta a pierdut foarte mult teren din cauza razboiului, insa astazi este reluata, cu sprijinul Fundatiei Montessori Romania, al carei presedinte este Ligia Stanciu. Astazi, majoritatea gradinitelor Montessori se afla in capitala si in vestul Romaniei, insa se spera ca pe viitor sa prinda contur si in restul tarii. Despre pedagogia Montessori, istoria si avantajele acestei metode de educare a vorbit si doamna Ligia Stanciu, presedinta Fundatiei Montessori Romania, in cadrul emisiunii Story Mania, realizata de Mirela Stana la Radio Romania Cultural. (Foto: www.facebook.com/fundatia.montessoridinromania)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.