Duminica, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Parinti si Copii Despre conservarea si restaurarea patrimoniului cultural, pe intelesul elevilor

Despre conservarea si restaurarea patrimoniului cultural, pe intelesul elevilor

Email Imprimare

Asociatia Renascendis organizeaza in perioada mai - iunie 2017 o serie de ateliere interactive despre restaurarea si conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu si liceu din Tara Fagarasului, in cadrul proiectului Mici conservatori, mici restauratori, finantat de Fundatia Comunitara Tara Fagarasului prin Fondul Stiintescu. Proiectul Mici conservatori, mici restauratori isi propune sa faca o legatura intre materiile chimie, fizica, biologie si domeniul conservare-restaurare a patrimoniului cultural mobil si imobil. Aproximativ 50 de liceeni din Fagaras si 100 de elevi de gimnaziu de la cinci scoli din mediul rural din Tara Fagarasului vor afla si experimenta cum notiunile teoretice de la ora de chimie, fizica sau biologie au aplicatii in domeniul protejarii patrimoniului cultural.

Activitatile proiectului includ o serie de excursii la monumentele locale (bisericile fortificate din comunele Bruiu, Carta, Cincu, Soars, iar in Fagaras la biserica brancoveneasca, biserica evanghelica, biserica reformata, biserica catolica, sinagoga, cimitirul evreiesc, Cetatea Fagarasului etc.), unde elevii, indrumati de echipa de proiect si de cadre didactice, vor face observatii si masuratori privind temperatura, umiditatea, lumina, radiatiile ultraviolete etc. si vor colecta probe. Vizitele pe teren vor fi urmate de laboratoare tematice, unde elevii vor avea ocazia sa foloseasca microscoape si alte aparate de investigare si masura profesionale si semiprofesionale (umidometru, luxmetru, termohigrograf, telemetru, ph-metru, aparat de masurare a culorilor etc.) pentru a analiza probele colectate.
Mai mult, folosind ca exemple practice obiecte din colectia de arta transilvaneana a Asociatiei Renascendis (pictura, ceramica, textile, sticlarie, podoabe, fotografii, carti si documente vechi), elevii vor invata sa aplice metode corecte pentru a prelungi viata propriilor obiecte vechi de acasa. Dincolo de scopul de a-i introduce pe elevi in lumea restaurarii prin intermediul activitatilor interactive si folosind tehnologie moderna de investigatie si masura, indisponibila ca dotare uzuala a laboratoarelor scolare, si totodata de a-i ajuta sa-si fixeze anumite notiuni teoretice de fizica, chimie si biologie, miza pe termen lung a proiectului este de a construi o relatie intre patrimoniu si comunitate, de a implica tinerii in gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul in Romania.

Mai multe detalii aflati pe www.renascendis.org si www.facebook.com/Renascendis.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.