Marti, 23 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Remedii Naturale De la cititori: Ce sunt osteofitele si cum le tratam

De la cititori: Ce sunt osteofitele si cum le tratam

Email Imprimare

Am primit o noua scrisoare din partea cititorului si colaboratorului nostru Ioan Marcus din Aiud, care ne pune la dispozitie un studiu referitor la osteofite si solutii pentru tratamentul acestora.
Chiar daca sunt foarte ocupat, neavand un minut liber, nu ma pot abtine sa nu va scriu. Fiindca exista foarte multe solicitari pentru cazuri de osteofite (ciocuri pe coloana) si pinteni, am inceput un studiu aprofundat, cercetand mai ales cauza formarii osteofitelor. Va impartasesc si dumneavoastra materialul pe care l-am adunat. La sfarsitul acestuia am trecut atat reteta, cat si metoda de preparare a spirtului de oase (Linimentum ammoniatum). Exista mai multe retete – eu o prepar pe aceea care contine si alcool (eu folosesc spirt sanitar). Adaug si uleiuri volatile (menta, eucalipt, ienupar, rozmarin, brad) si xilina (clorhidrat de lidocaina). Astfel, efectul vindecator al spirtului de oase creste. Spirtul de oase se poate prepara si fara uleiuri volatile sau xilina. Spirtul de oase este bun pentru boli reumatice, artroze, gonartroze (uzura cartilajului la genunchi cauzata de epuizarea lichidului sinovial vascos dintre cartilaje), sciatica, dureri musculare, dureri de oase, nevralgie. Am incercat si eu spirtul de oase si pot spune ca, in scurta vreme, calmeaza durerea de tot. Pe mine ma durea mana de la cot in jos si imi amortea (parestezie); mi-au trecut si durerea, si amorteala. Dupa frectionare cu spirt de oase, este recomandata folosirea unui unguent antireumatic sau a unui unguent cu gelatina pentru gonartroze (aceste lucruri au fost publicate si de catre Dacic Cool). Va doresc numai bine si sanatate, sa primiti cele mai inalte consideratii pentru tot ce faceti! (Ioan Marcus din Aiud)

Osteofitele (studiu)
Cea mai frecventa cauza a osteofitelor este osteoartrita. Procesul inflamator care se dezvolta in aceasta patologie determina formarea de os nou. Si inflamatia tendoanelor si a ligamentelor care se ataseaza de os determina inflamatie si cresterea intensitatii procesului de osteogeneza. Inflamatia ligamentelor intervertebrale este o cauza foarte frecventa de osteofite la nivelul coloanei vertebrale. Majoritatea osteofitelor nu prezinta simptome, astfel ca pot trece neobservate timp de ani de zile.
Alti factori de risc sunt degenerarea discurilor intervertebrale si a articulatiilor, bolile ereditare reumatologice, traumatismele incluzand traumatismele sportive si traumatismele cauzate de accidentele rutiere, nutritia, postura defectuoasa si patologiile structurale articulare.
Exista anumite boli care determina formarea de osteofite, si anume artrita, osteoartrita, spondilita anchilozanta, artrita reactiva si stenoza spinala. La persoanele in varsta de 60 de ani si peste, osteofitele sunt foarte frecvente. Numai 40% dintre acestea vor dezvolta insa simptome care necesita tratament medical.
Simptomele sunt specifice in functie de localizarea osteofitului. Cele mai frecvente localizari sunt urmatoarele:
- Genunchiul. Osteofitele dezvoltate la nivelul genunchiului pot fi dureroase in momentul in care pacientul incearca extensia sau flexia piciorului.
- Coloana vertebrala. Osteofitele dezvoltate la nivelul vertebrelor determina ingustarea spatiului intern in care se afla maduva spinarii. Osteofitele pot determina presiune asupra maduvei si/sau asupra radacinilor nervoase ce pornesc din maduva si determina durere si/sau senzatie de slabiciune si amorteala la nivelul bratelor sau picioarelor.
- Soldul. Osteofitele determina durere la mobilizarea soldului, uneori aceasta durere iradiind catre genunchi. Se limiteaza miscarea in articulatia coxo-femurala.
- Umarul. Osteofitul poate veni in contact cu ligamentele, muschii si tendoanele din articulatia umarului, ceea ce poate duce la inflamatia tecii articulare, numita tendinita.
- Falangele. Osteofitele dezvoltate la nivelul falangelor (oasele degetelor) apar sub forma de noduli proeminenti la nivelul pielii si pot fi uneori dureroase.
- Calcaiul. Apare durerea in calcai si, uneori, tumefactie, care determina aparitia dificultatilor la mers din cauza durerii in zona plantara cauzata de lasarea greutatii pe piciorul afectat de osteofite.

Tratamentul osteofitelor
Osteofitele asimptomatice nu se trateaza, tratamentul indicandu-se numai daca apar simptome ca durerea sau tumefactia articulatiei si dificultatile de mobilitate.
Tratamentul initial este directionat catre tratarea inflamatiei (diminuarea acesteia) si evitarea traumatismelor in articulatia respectiva. Aplicarea locala de comprese reci sau de gheata ajuta in momentul in care articulatia este tumefiata si osteofitul este accesibil la palpare. Medicatia antiinflamatoare administrata oral sau injectabil prin instilare locala este foarte frecvent utilizata. Masurile mecanice precum purtarea de orteze si pantofi speciali pot fi ajutatoare intrucat ajuta la diminuarea durerii si presiunii in articulatie si cresc posibilitatea de mobilizare.
In cazul in care osteofitele cauzeaza durere, medicul va recomanda analgezice precum ibuprofen sau naproxen. Atunci cand pacientul are contraindicatii pentru antiinflamatoarele non-steroidiene, se vor indica analgezice precum paracetamolul, algocalminul sau piafenul. Osteofitele care limiteaza miscarile in articulatie sau determina presiune pe nervi si/sau tendoane trebuie inlaturate chirurgical, de catre chirurgul ortoped. In cazul osteoartritei avansate de sold sau genunchi, care cauzeaza durere foarte intensa si lipsa mobilitatii articulare alaturi de tumefactie articulara se poate apela la protezarea genunchiului sau soldului.

Spondiloza cervicala – descriere si cauze
Spondiloza cervicala (osteoartrita cervicala) e o afectiune cronica degenerativa a coloanei vertebrale localizata la nivelul vertebrelor cervicale si a discurilor intervertebrale. Cel mai adesea se instaleaza dupa varsta de 45 de ani si are o evolutie graduala, cauzata de uzura discurilor sau articulatiilor intervertebrale, fiind adesea insotita de osteofite, asa-numitele ciocuri de papagal formate la nivelul corpilor vertebrali.
Principala cauza, dupa parerea multor cercetatori, este imbatranirea tesutului. Insa majoritatea cazurilor de durere cervicala sunt produse de activitati care implica miscari repetate si prelungite ale gatului, ligamentelor si tendoanelor, oaselor si articulatiilor (de exemplu, adoptarea unei pozitii vicioase in timpul statului indelung in fata calculatorului sau la birou, avand ca rezultat tensionarea excesiva si suprasolicitarea coloanei vertebrale), inflamarea articulatiilor, scaderea tonusului muscular din cauza sedentarismului (lipsa de activitate fizica duce la slabirea muschilor care nu mai sunt capabili sa sustina corect coloana vertebrala), predispozitie genetica (in familie exista persoane cu spondiloza: parinti, bunici etc.), accidente sau traumatisme la nivelul gatului, obezitate (prin impovararea articulatiilor si a coloanei vertebrale).

Simptome in spondiloza cervicala
Principalele simptome ale spondilozei cervicale sunt: osteofitele (ciocuri de papagal), sindromul arterei vertebrale, sindromul hipertensiv, sindromul migrenei cervicale, sindromul hipotalamic, sindromul radicular.
Osteofitele sunt depuneri de calciu in jurul discurilor intervertebrale aparute ca reactie reparatorie in urma procesului degenerativ. Intrucat nu sunt dureroase prin ele insele, daca nu vin in contact cu o suprafata osoasa, vase sange sau nervi, pot trece mult timp neobservate. Durerile insuportabile binecunoscute sunt date de compresia acestor osteofite asupra vaselor de sange si a radacinilor nervoase de la acest nivel, unde apare un cerc vicios: osteofitele comprima si irita nervii, nervii iritati produc spasmul musculaturii, spasmul muscular comprima vasele sanguine si astfel apar tulburari de circulatie vertebro-bazilara, insuficienta circulatorie cerebrala. Datorita prezentei osteofitelor are loc o limitare a miscarilor la nivelul cefei, putand chiar sa imobilizeze persoana in cauza, in fazele avansate se poate ajunge la intepenirea gatului si uneori la afectari neurologice mai mult sau mai putin severe.
Sindromul arterei vertebrale apare prin comprimarea arterei vertebrale de catre ciocurile formate si se manifesta prin hipoxie cerebrala (oxigenare cerebrala insuficienta), durere de cap difuza, dar permanenta, mai pronuntata dimineata, putand fi insotita, in special in timpul crizelor, de ameteli, mai ales la aplecarea capului, scaderea acuitatii auditive la una din urechi, tulburari de vedere, stare de oboseala marcata, scaderea memoriei, nesiguranta la mers.
Sindromul hipertensiv consta in cresterea tensiunii arteriale intracraniene si se manifesta prin durere de cap cu senzatia de dilatare, mai accentuata la rotirea capului sau a globilor oculari, uneori greata si voma, criza putand sa dureze de la 2 pana la 5 ore. Cauza o reprezinta comprimarea arterei si a venelor din canalul vertebral, ceea ce provoaca tulburari ale circuitului sanguin cerebral, cu risc crescut de accident vascular cerebral (AVC) ischemic.
In sindromul migrenei cervicale, durerea nu este localizata numai la nivel cervical, ci prinde si o jumatate de cap. Durata crizei este de la 6 pana la 10 ore, terminandu-se cu voma.
Migrena, ca prim simptom al spondilozei cervicale, este cauzata de iritatia nervului vertebral.
Sindromul hipotalamic este legat de dereglarea activitatii zonei din creier numita diencefala sau hipotalamica. Se manifesta prin dureri de cap, senzatie de prabusire, palpitatii, dureri de inima, frisoane. Criza dureaza 20-30 de minute si se termina cu o diureza abundenta.
Sindromul radicular si mielopatia consta in producerea de leziuni ale nervilor si maduvei spinarii in urma aparitiei ciocurilor si scaderii diametrului canalului medular. Astfel, apar: durere in zona coloanei cervicale, in umar, brat sau in piept; amorteli sau furnicaturi in brate, maini, picioare; pareze, hemipareze; tulburari de motilitate (dificultate la mers si la miscarea mainilor).

Tratament naturist in spondiloza cervicala
In spondiloza cervicala este necesar un tratament naturist care se adreseaza durerii, inflamatiei, degenerarii si refacerii componentelor articulare prin: consumul unor produse naturiste (cu rol antiinflamator, antialgic si regenerator articular), masaj (efectuat de un cadru medical calificat) si practicarea unor exercitii fizice specifice pentru intretinerea functionala permanenta a coloanei cervicale, pentru ameliorarea flexibilitatii, fortei si rezistentei cervicale, pentru prevenirea avansarii spondilozei si pentru ameliorarea pana la disparitie a simptomelor. Pentru ca aceste exercitii (toate usor de executat) sa dea rezultate, este necesar sa le practicati zilnic, cate 5 minute in primele doua saptamani, apoi cate 15 minute. In timpul exercitiilor evitati miscarile bruste si respirati normal.
Exercitiul 1: Coborati barbia in piept si mentineti aceasta pozitie cateva secunde, cu privirea atintita drept in fata dumneavoastra.
Exercitiul 2: Intoarceti incet capul spre dreapta si priviti spre umar. Mentineti pozitia timp de cateva secunde, apoi inversati-o.
Exercitiul 3: Ca un pendul, aplecari lente ale capului, alternativ spre dreapta si spre stanga, cautand sa va apropiati urechea cat mai mult de umar.
Exercitiul 4: Rotiri lente ale capului, spre dreapta si spre stanga.
Exercitiul 5: Culcat pe spate, ridicati de cate ori puteti umarul drept si apoi umarul stang.

Produse naturiste CaliVita eficiente in spondiloza cervicala
Joint Protex Forte este un produs naturist care contine substante biologic active foarte valoroase in mentinerea sanatatii articulatiilor si pentru refacerea acestora in spondiloza cervicala: glucozamin sulfat, condroitin sulfat, metilsulfonilmetan (MSM), acid hialuronic, Boswelia serrata, Filipendula ulmaria (cretusca), turmeric, zinc, mangan. Glucozamin sulfat si condroitin sulfat, impreuna cu ceilalti componenti biologic activi, stimuleaza si grabesc regenerarea cartilajului articular si astfel imbunatatesc functia articulatiei, mobilitatea si flexibilitatea, reduc inflamatia, rigiditatea si durerea. Joint Protex Forte este foarte util in tratamente naturiste cu scop profilactic (inclusiv pentru sportivi) si terapeutic (in diferite afectiuni articulare: artrita si artroza, spondiloza, coxartroza, lombosciatica, poliartrita reumatoida etc.).
Beauty Formula e un produs naturist cu o formula complexa, contine colagen, extract de coada calului si urzica, vitamine, minerale si aminoacizi. Folosit in tratamente naturiste, colagenul (impreuna cu ceilalti componenti biologic activi), incetineste procesele de imbatranire, regenereaza si intinereste vizibil organismul, participa la regenerarea sistemului articular, osos si muscular in artrita si artroza, spondiloza, spondilita anchilozanta, poliartrita reumatoida, coxartroza, lombosciatica, hernie de disc, luxatii, tendinita, bursita, oase fragile, osteoporoza, fracturi osoase, sindrom de tunel carpian, fibromialgie etc.
Evening Primrose (ulei de luminita de seara) - Prin continutul sau ridicat de acid gamma linolenic (GLA) aduce foarte multe beneficii sanatatii organismului, are efect antioxidant, neutralizeaza radicalii liberi, regenereaza celulele, incetineste procesul de imbatranire si este eficient in: procese inflamatorii, afectiuni articulare (artrita si artroza, coxartroza, spondiloza, spondilita anchilozanta, lombosciatica, hernie de disc, guta etc.), afectiuni cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, cardiopatie ischemica, angina pectorala, infarct miocardic) etc.
White Willow (coaja de salcie alba) – Aspirina naturala are proprietati antiinflamatoare si antialgice in artrita si artroza (pusee reumatismale, spondiloza, sciatica, lumbago, lombosciatica, spondilita anchilozanta, guta, poliartrita reumatoida, bursita, tendinita, fibromialgie etc.).
qProtect – Prin componentele sale (Ginkgo biloba, beta caroten, vitamina C, vitamina E si seleniu) este un produs naturist necesar in spondiloza cervicala, in care se instaleaza insuficienta circulatorie cerebrala (amelioreaza circulatia sanguina, este vasodilatator asupra circulatiei arteriale, venoase si capilare, reface leziunile celulare vasculare, fluidifica sangele). Ginkgo biloba (folosit frecvent in tratamente naturiste) impreuna cu celelalte componente, are indicatii terapeutice in: insuficienta circulatorie cerebrala si periferica, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, memorie deficitara, tulburari de atentie si concentrare etc.
Oxy Max (oxigen molecular) – Contine ioni negativi de oxigen stabilizat in apa de izvor. Oxy Max este un concentrat electrolitic netoxic (nu contine hidrogen-peroxid) care ofera organismului oxigen molecular. Oxigenul molecular este foarte util in spondiloza cervicala, deoarece oxigenul ajuta in artrita si artroza (uzura a coloanei vertebrale), in afectiuni neurologice (hipoxie cerebrala, confuzie in gandire, memorie deficitara, tensiune nervoasa etc.), boli cardio-vasculare (anemie, circulatie sanguina deficitara, migrena prin insuficienta circulatorie cerebrala, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral etc.). Oxigenul imbunatateste performantele fizice, confera vitalitate, energie si sanatate.

Artroza versus artrita
Distinctia intre artroza si artrita este adesea confuza, insa acestea sunt doua afectiuni complet diferite:
- Artroza este o conditie non-inflamatorie, care implica uzarea cartilajului articulatiilor, iar artrita este caracterizata printr-o inflamatie a articulatiilor.
- Artroza implica cartilajul articular si, uneori, osul, iar artrita implica captuseala articulatiilor.
- Artroza nu prezinta, de obicei, nicio inflamatie semnificativa a articulatiilor; inflamarea este proeminenta in artrita.
- Artroza se datoreaza uzurii articulatiei, de multe ori legata de varsta si de suprasolicitare, iar artrita este mediata de factori inflamatori autoimuni, infectiosi si alte cauze inflamatorii.
Artrita este un termen adesea folosit pentru a descrie un grup de peste 100 de conditii reumatice. Acestea pot afecta articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele, precum si pielea si anumite organe interne. Medicul va fi capabil sa faca o diferenta de diagnostic bazat pe teste de sange si teste radiologice. Cateva semne inflamatorii asociate cu artrita, care pot fi simtite la nivelul articulatiilor, sunt urmatoarele: roseata, durere, inflamatie si caldura.
Artroza este o conditie articulara degenerativa asociata cu imbatranirea. Aceasta afecteaza in principal cartilajul, care devine rigid, neregulat si uzat, provocand durere, pierderea mobilitatii si a puterilor musculare.

Osteoartrita – Tratament naturist-fitoterapeutic
Cele mai bune remedii din farmaciile naturiste includ produse ce contin gheara diavolului si salcia alba, care se consuma in general in infuzii, tincturi sau sub forma de capsule. Si uleiurile esentiale din aceste plante sunt foarte folosite, fiind aplicate local.
Geluri, unguente si alifii (pentru osteoartrita)
Gelurile, unguentele si alifiile antiinflamatoare sunt foarte bune, in special pentru articulatiile aflate cel mai aproape de piele, precum cele ale genunchiului sau degetelor.
Produse cu capsicina (ardei iute).
Spirtul de oase este util pentru tratarea bolilor: boli reumatice, artroze, gonartroze, sciatica, dureri musculare, dureri de oase, nevralgie.

Prepararea spirtului de oase (Linimentum ammoniatum)
Intr-o sticla se toarna 100 ml (200 ml, portie dubla) amoniac-solutie. Peste acesta se adauga 200 ml (400 ml) de ulei de susan (eu am folosit ulei de masline). Se agita foarte bine, energic. Separat, in alta sticla, se prepara un amestec de alcool cu uleiuri volatile: menta, eucalipt, ienupar, lavanda, rozmarin. Se lucreaza cu 100 ml (200 ml) de alcool – in acesta mai pot fi dizolvate 5 g de mentol si xilina (clorhidrat de lidocaina). Eu adaug si vitamina A in solutie. Se amesteca bine ambele preparate-solutie. Se agita inainte de intrebuintare. Eu pun 5 ml din fiecare ulei volatil (menta, eucalipt, ienupar, lavanda, rozmarin) si prepar portie dubla (200 ml amoniac-solutie, 400 ml ulei de masline, 200 ml alcool, folosesc spirt sanitar, 2 sticlute solutie de vitamina A (o sticluta are 10 ml), iar din xilina (clorhidrat de lidocaina) pun 2 fiole de 10 ml cu continut de xilina 100 mg.
Se frectioneaza locul afectat de boala, de 1-2 ori pe zi, apoi se inveleste locul afectat de boala. Dupa frectionarea cu spirtul de oase, este indicata utilizarea unui unguent antireumatic sau a unui unguent cu gelatina (in caz de artroze, gonartroze).
Reteta dupa Farmacopeea Romana (ed. a VII-a) este: Se amesteca 75 ml ulei de floarea-soarelui (Oleum helianthi) si 25 ml amoniac solutie (Ammonium hydricum solutum).
O reteta dintr-o carte farmaceutica veche (spirt de oase): Se amesteca energic 720 g ulei de susan, 30 g acid oleic si 250 g amoniac-solutie. Amoniac solutie este 10%, asa indica aceasta carte.
Pentru spondiloza cervicala se prepara un unguent foarte bun din plante medicinale.

Unguent pentru spondiloza cervicala
Ingrediente: 10 g (3 lingurite) de flori de arnica (Arnica montana), 15 g (5 lingurite) de frunze de iedera (Hedera helix), 10 g (2 lingurite) de flori si frunze de banutei (Bellis perennis), 20 g (4 lingurite) saschiu (Vinca minor) – partea aeriana, 15 g (3 lingurite) de zamosita (Hibiscus trionum) – partea aeriana, 20 g (6 lingurite) de frunze de rozmarin (Rosmarinus officinalis), 10 g (2 lingurite) de muguri de pin (Pinus sylvestris), 10 g (3 lingurite) de frunze de maghiran (Origanum majorana), 10 g (2 lingurite) de radacina de tataneasa (Symphytum officinale), 10 g (2 lingurite) de sunatoare – partea aeriana (Hypericum perforatum), 10 g (2 lingurite) de radacina de ghimbir (Zingiber officinalis) proaspat rasa, 10 g (2 lingurite) de pulbere de turmeric (Curcuma longa), 10 g (3 lingurite) de flori de galbenele (Calendula officinalis), 10 g (2 lingurite) de sanziene – partea aeriana (Galium verum), 10 g (2 lingurite) de fructe de ienupar (Juniperus communis), 10 g (3 lingurite) de flori de coada-soricelului (Achillea millefolium), 10 g (3 lingurite) de flori de musetel (Matricaria chamomilla), 10 g (3 lingurite) de frunze de urzica vie (Urtica dioica), 10 g (3 lingurite) de foi de dafin (Laurus nobilis).
Mod de preparare: Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu capac, apoi se toarna peste ele 75 ml alcool etilic de 60 de grade. Se lasa la macerat timp de 12 ore. Se pune pe baia de abur cu 500 ml ulei de masline. Se lasa la fiert timp de 3 ore. Dupa fierbere, se lasa la macerat 48 de ore, se strecoara (filtreaza), iar separat se topesc 30 g ceara de albine. Se combina ceara topita cu uleiul medicinal, se amesteca pana la omogenizare.
Peste amestecul de plante se toarna atat alcool cat este necesar pentru umezirea amestecului de plante. Eu am topit 1800 g de unt, iar in topitura am fiert amestecul de plante pana a sfarait, iar plantele s-au ofilit, apoi am luat de pe foc, iar a doua si a treia zi am incalzit preparatul pana la topire, a treia zi l-am topit din nou si l-am strecurat. Nu am umezit deloc amestecul de plante cu alcool etilic.
La reteta originala, preluata din Formula AS, am adaugat si alte plante, pentru a creste efectul terapeutic al unguentului, ca sa fie bun la mai multe boli: artroze, radiculita (inflamarea radacinilor nervoase craniene sau rahidiene; rahidian = care apartine coloanei vertebrale sau maduvei spinarii, privitor la coloana vertebrala sau la maduva spinarii; canalul rahidian e format din vertebre care contin maduva spinarii), osteocondroza (termen folosit pentru a descrie procesele degenerative ce au loc la nivelul articulatiilor, discurilor intervertebrale, ligamentelor coloanei vertebrale, osteocondroza se poate produce la orice nivel al coloanei, totusi cel mai adesea apare la nivelul discurilor din regiunea inferioara a spatelui, regiunea lombara si portiunea inferioara a gatului, regiune cervicala), boli reumatice.
La unguent am mai adaugat 20 g de gelatina preparata in prealabil cu 50 ml de decoct. Intr-un litru de apa am fiert vreo 20-30 de minute amestecul de plante din care este compus unguentul (prepar doua portii de amestec de plante), in fiertura pun tapasnic, bubernic si lumanarica frunze, caci contin iridoide-harpagozide precum gheara diavolului (iridoidele-glicozide se extrag cel mai bine cu apa). Gelatina topita, lichida o amestec cu unguentul topit, adaug ceara, rasina de brad topita, mai adaug si uleiurile volatile si amestec totul bine, 10-20 de minute. Daca este cazul, mai incalzesc odata tot unguentul si il strecor din nou, printr-o strecuratoare metalica (ca de ceai, dar mai mare) in care pun 4-5 randuri de tifon. Daca este cazul, se poate adauga si 20 g novocaina – novocaina se dizolva in  putin alcool si se adauga la unguentul topit, la sfarsit. Novocaina poate fi inlocuita cu propolis (tinctura sau propolis brut). Eu am inlocuit novocaina cu xilina (clorhidrat de lidocaina) – se gaseste la farmacie sub forma de fiole injectabile. Xilina am dizolvat-o, simplu, in spirt medicinal si asa am obtinut o frectie antireumatica foarte puternica. Bineinteles, am adaugat si uleiuri volatile, precum menta, lavanda, eucalipt, ienupar, brad. La 250 ml spirt medicinal am adaugat aproximativ 5 ml din fiecare ulei volatil – se poate pune si mai putin. Xilina am pus 2 fiole la 10 ml (cu 100 mg continut de xilina). Cu acesta frectie antireumatica complexa se fac frectii de mai multe ori intr-o sedinta, la locul afectat de boala, caci spirtul se evapora repede. Eu ma frectionez de doua, trei ori odata. Pe urma se poate folosi un unguent antireumatic (fie farmaceutic, fie unguent naturist din plante).
Unguentul pentru spondiloza cervicala se pastreaza la frigider. Se foloseste de doua ori pe zi. Se unge locul afectat de boala si se maseaza timp de cel putin 3 minute prin masaj circular. (Ioan Marcus din Aiud, pasionat de fitoterapie)

Pe domnul Ioan Marcus il puteti contacta la numarul de telefon 0745.558.868 (dupa ora 18.00), dar si la adresa de e-mail Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.