Chimenul - un adevarat panaceu

Imprimare

In medicina populara, chimenul este folosit in alimentatie si ca medicament, considerat un panaceu in afectiunile gastrice. Decoctul si ceaiul din seminte de chimen se dadeau copiilor mici pentru a le calma colicile, iar supa de chimen stilmuleaza lactatia femeilor care alapteaza. In Antichitate, chimenul era introdus obligatoriu in dieta soldatilor, pentru a-i feri de bolile infectioase, oboseala si afectiuni digestive. Mai este folosit ca tonic sau stimulent al poftei de mancare, dar si ca produs cosmetic pentru curatarea tenului.

Semintele de chimen contin minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu, fier) si vitamine din complexul B, vitaminele A si C. Intregi sau macinate, semintele de chimen sunt folosite ca mirodenie in diverse feluri de paine, in branzeturi, in produsele din carne sau supe. Ce alte proprietati terapeutice mai are chimenul? Stimuleaza digestia,  combate colicii abdominali la bebelusi, previne balonarile si flatulenta, elimina gazele intestinale, creste pofta de mancare, combate inflamatiile intestinale, calmeaza durerile de stomac, are efecte antiinflamatoare intestinale puternice, ajuta la echilibrarea florei intestinale, trateaza diareea, previne colita de fermentatie, sindromul colonului iritabil, colicii, enterocolita, previne halena (mirosul urat al respiratiei), ajuta la tratarea durerilor menstruale, stimuleaza secretia lactatiei, imbunatateste calitatea laptelui matern, calmeaza inflamatiile sanilor in timpul alaptarii, stimuleaza imunitatea si combate raceala, are calitati antiinflamatoare, are efecte tonice nervoase, favorizeaza circulatia cerebrala, in bolile plamanilor, chimenul fluidifica secretiile bronsice, are efecte benefice in bolile de inima, prin proprietatile sale diuretice, curata tenul datorita uleiului volatil pe care il contine
 
Patru retete pentru uz intern
Ceai (infuzie): 2 lingurite de seminte macinate la o cana (250 ml) cu apa clocotita. Se lasa 5 minute, apoi se strecoara. Infuzia se consuma cat de calda posibil, pentru a beneficia de maximumul proprietatilor antispastice si calmante. Se beau 2-3 cani pe zi.
Decoct: O lingurita cu varf de seminte la o cana de apa. Se fierbe timp de 5 minute, se strecoara si se bea pe stomacul gol.
Extract: 3-4 linguri de seminte maruntite la 500 ml de alcool rafinat 40% se lasa doua saptamani la loc insorit. Se folosesc 10-15 picaturi luate pe o lingurita de zahar.
Tinctura: se pun intr-un borcan 10 linguri de pulbere de seminte, care se acopera cu 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se amesteca pana cand masa de pulbere a fost acoperita, se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat 12 zile. Preparatul se strecoara, se adauga 10 picaturi de ulei volatil de chimen, se agita bine, iar extractul astfel obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare.
 
Trei aplicatii externe
Crampe abdominale la sugari si la copiii mici: in apa de baie se toarna 1-3 linguri de tinctura de chimen.
Micoza bucala: de trei ori pe zi se clateste gura cu 100 ml de infuzie combinata, in care s-au pus 1-2 picaturi de ulei de chimen.
Rani deschise: se spala rana si se curata bine cu tinctura de chimen nediluata. Este un tratament dureros pe moment, dar foarte util. Chimenul are efecte antibiotice puternice si, aplicat direct, distruge virusul tetanic.

Sursa: Antena Satelor