4 beneficii ale cojilor de oua

Imprimare

Oul este un superaliment, insa putini cunosc faptul ca invelisul sau aduce beneficii multiple, fiind o sursa importanta de calciu biovalabil, dens si bine absorbit. Cojile de oua abunda in minerale, predominant fiind calciul, care se gaseste intr-o proportie de 90% ( fiecare ou de dimensiune medie are 750-800 mg de calciu). Alte minerale care se gasesc in proportii semnificative in coaja de ou sunt zincul, fierul, cuprul, manganul, fosforul, fluorul, clorul, siliconul, sodiul, potasiul, zincul, gelatina, colagenul si molibdenul. Totodata, proteina din coaja de ou este compusa din aminoacizi precum metionina, cisteina, lizina, izoleucina.

Coaja inseamna 9-12% din greutatea totala a unui ou, iar aceasta contine carbonat de calciu, un "ingredient" important al antiacidelor gastrice. Bogatia ascunsa in coaja oului provine de la cele 27 de microelemente care pot fi absorbite de organism. Studiile au relevat faptul ca compozitia cojilor de oua este similara cu cea a dintilor nostri. De aceea, cojile de oua au capacitatea de a furniza calciul necesar pentru a remineraliza dintii si pentru a-i face mai puternici.
Cojile de oua va pot scapa de multe probleme de sanatate, printre care amintim:
1. Dureri articulare. Membranele de coaja de ou contin substante precum glucozamina si acid hialuronic, care imbunatateste elasticitatea articulatiilor. Astfel, cojile de ou au fost si sunt folosite in tratamentul artritei, fiind eficiente in scaderea durerilor articulare.
2. Osteoporoza. Cojile de ou sunt eficiente si in tratamentul displaziei congenitale de sold sau a osteoporozei. Studiile au aratat ca pudra din coaja de oua reduce durerea in osteoartrita, creste mobilitatea si opreste pierderea densitatii osoase in cazul femeilor aflate in post-menopauza.
3. Trateaza ulcerele si gastritele. Carbonatul de calciu din coaja de ou actioneaza ca un antiacid gastric, fiind un remediu eficient in tulburarile gastrice, ulcere si gastrite. Se spala coaja a doua oua, se marunteste foarte fin, se adauga trei linguri de suc de lamaie si jumatate de pahar cu lapte cald. Acest amestec se consuma de doua ori pe zi, dimineata si seara.
4. Detoxifica sangele. Mineralele care se gasesc in coaja de ou contribuie la restabilirea lipsei de calciu de la nivelul sangelui. Spalati coaja a cinci oua, maruntiti-o foarte fin si adaugati praful obtinut in doi litri de apa. Beti cate doua pahare zilnic. Puteti adauga si cateva picaturi de lamaie. Lichidul poate fi tinut la frigider timp de 7 zile.
Cum se obtine pulberea din coji de oua: Spalati cojile de oua in apa calduta pentru a inlatura albusul, avand grija sa nu inlaturati membrane, caci aceasta contine nutrienti importanti. Scoateti-le din apa si puneti-le la uscat la aer. Odata ce cojile de ou sunt uscate complet, le puteti adauga intr-un blender sau intr-o rasnita de cafea pentru a obtine din ele o pudra (preferabil rasnita de cafea).
Pudra obtinuta poate fi depozitata intr-un borcan de sticla. Adaugati jumatate de pudra de coaja de ou in bautura preferata, in lapte sau in smoothie-uri. Pentru a obtine o forma de citrat de calciu, puteti turna peste cojile de ou sfaramitate putin otet de cidru de mere natural sau suc de lamaie.

Sursa: Antena Satelor