10 condimente si incredibilele lor beneficii pentru sanatate

Imprimare

Inca din cele mai vechi timpuri, condimentele au fascinat omenirea prin gustul rafinat pe care il dau mancarurilor. De la inceputul comertului de tip troc cu condimente si pana astazi, perspectiva asupra acestor mirodenii s-a schimbat. Dincolo de legende, stiinta actuala a descoperit multiple calitati ale condimentelor, dar si modalitati prin care acestea ajuta la obtinerea echilibrului sanatatii.


Iata zece condimente care aduc beneficii uluitoare sanatatii:
1. Turmeric. Este cunoscut ca un condiment tipic bucatariei indiene. Este de culoare aurie, iar beneficiile sale pentru sanatate sunt remarcabile. Iata cateva dintre ele: impiedica celulele canceroase sa se dezvolte, protejeaza impotriva bolilor cauzate de iradiere, este un excelent antiinflamator, sustine echilibrul psihic, previne aparitia bolii Alzheimer.
2. Ghimbir. Foarte popular in Asia, ghimbirul este recunoscut ca o planta cu uluitoare beneficii pentru sanatate. Batranii asiatici spun ca radacina de ghimbir vindeca aproape orice boala. Specialistii care au studiat compozitia acestei plante au ajuns la concluzia ca radacina de ghimbir contine vitaminele B6, C şi D, potasiu, zinc, calciu, cupru si magneziu, uleiuri esentiale: gingerol, cineol, elemen, borneol. Cu aceasta bogata compozitie, ghimbirul nu este folosit numai pentru combaterea indigestiei, a migrenelor si a racelilor de sezon, ci si pentru proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antispasmodice, antiseptice, expectorante, antifungice, antivirale, analgezice, hipotensive si antifebrile.
3. Usturoiul. Cunoscut de 5000-6000 de ani i.Hr. usturoiul este una dintre cele mai vechi legume de cultura din lume, fiind apreciat de catre omenire nu doar pentru savoarea deosebita pe care o da mancarurilor, ci si pentru calitatile sale benefice sanatatii. Este bogat in antioxidanti: germaniu, sulf, seleniu si vitaminele A, C si E. Previne cancerul, combate streptococii, regleaza tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange, combate astmul si bronsita, protejeaza circulatia si functiile inimii, este foarte eficient in detoxifiere.
4. Mustarul. Pe cat de mici sunt semintele de mustar, pe atat de mari sunt beneficiile acestora pentru sanatate. Au in compozitie potasiu, magneziu, proteine, calciu si uleiuri. Mustarul este un excelent laxativ, scade colesterolul, protejeaza circulatia sangelui, combate astmul, bronsita, durerile reumatice, pneumoniile, nevralgiile, anorexia, reumatismul si gripa, creste tensiunea arteriala.
5. Cardamonul. Aroma sa intensa l-a propulsat in topul celor mai iubite condimente. Este folosit in special pentru tratarea infectiilor gingivale, insa beneficiile cardamonului nu se opresc aici. Mai este si un excelent remediu in afectiunile digestive, ajuta la dizolvarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi, imbunatateste digestia si reduce cantitatea de gaze din tubul digestiv. Are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice. Sustine activitatea sistemului nervos, combate respiratia urat mirositoare si alergiile respiratorii. Ajuta la detoxifierea organismului, fiind si un bun revitalizant si tonifiant.
6. Piperul rosu. Este unul dintre cei mai buni antioxidanti naturali, avand o actiune puternica asupra radicalilor liberi. Cu o bogata compozitie in vitamina A, B si C, calciu si potasiu, piperul rosu are urmatoarele beneficii pentru sanatate: combate migrenele si durerile cauzate de osteoartrita. Ajuta digestia, combate diareea, constipatia, balonarea si crampele provocate de fermentarea alimentelor nedigerate complet. Este excelent si in curele de slabire.
7. Coriandrul. Este folosit in special in zonele asiatice, dar aroma sa speciala l-a facut indragit in intreaga lume. Iata cateva din beneficiile sale: scade nivelul colesterolului, previne aparitia diabetului, tine tensiunea arteriala sub control, combate inflamatiile si infectiile. Contine o cantitate apreciabila de antioxidanti, fiind excelent in prevenirea cancerului, dar si in sustinerea sistemului imunitar.
8. Feniculul. Este bogat in potasiu, sodiu, vitamina A, calciu, vitamina C, fier, vitamina B-6, magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina si zeaxantina (viziune), vitamina E, vitamina K. Iata cateva din beneficiile feniculului pentru sanatate: protejeaza activitatea cardiaca, previne aparitia cancerului, regleaza tensiunea arteriala, sustine dezvoltarea sanatoasa a oaselor, reduce apetitul, fiind foarte bun in curele de slabire, stimuleaza metabolismul.
9. Oregano. Cunoscut si sub denumirea de „maghiran salbatic”, oregano este un condiment raspandit in intreaga lume. Este bogat in vitamine si minerale, are proprietati antibacteriene si antimicrobiene. Este un bun antioxidant si un important sustinator al sistemului imunitar. Dincolo de gustul minunat pe care il da in retetele de pizza, oregano protejeaza activitatea cardiaca, combate parazitii intestinali, decongestioneaza caile respiratorii, ajuta la regenerarea celulara, avand o actiune de intinerire asupra pielii, combate anemia.
10. Scortisoara. Ne incanta prin aroma sa, insa beneficiile sale asupra sanatatii sunt uimitoare. Folosita inca din cele mai vechi timpuri pentru calitatile sale, scortisoara este un foarte bun antimicrobian. Ajuta in curele de slabire, accelereaza metabolismul, tine nivelul glicemiei sub control, nu permite microbilor sa se dezvolte, anihilandu-i. Este si un bun stimulator al activitatii cerebrale, ajuta memoria sa se mentina la cotele optime. (Surse: www.curejoy.com, www.bioimis.it, Foto: www.istockphoto.com)