Cum sa ne ferim de mierea contrafacuta si sa alegem o miere de calitate

Imprimare

Traim intr-o lume in care ne intalnim cu produse contrafacute la tot pasul. Daca in cazul vestimentatiei, de pilda, atunci cand ne pacalim si cumparam un produs "de marca" care, de fapt, e fabricat cine stie unde si copiaza produsul original, nemaiavand nimic din calitatile acestuia, pierdem doar din punct de vedere financiar, in cazul produselor alimentare, lucrurile sunt mult mai complexe, pentru ca aici este vorba de sanatatea noastra! Nu e acelasi lucru sa consumi un produs natural 100%, produs sau fabricat de o companie serioasa, de un producator de incredere, cunoscut, autorizat, sau sa consumi un produs alimentar contrafacut, care eventual se prezinta si el ca fiind natural, dar care e plin de ingrediente nesanatoase sau chiar periculoase. Desigur, unele produse alimentare pot fi contrafacute mai usor, altele... ceva mai greu.

Mierea de albine, de pilda, e destul de usor de falsificat. Poate fi amestecata cu sirop de glucoza de exemplu, ceea ce ii da un gust dulce, o consistenta moale si o culoare atragatoare, dar care ii anuleaza calitatile. Mierea de albine naturala are nenumarate calitati nutritionale si medicinale, inclusiv in uz extern. Mierea contrafacuta in schimb nu mai are aceste calitati. Arata bine, e dulce, dar... nu mai e miere! Mai rau, poate fi nesanatoasa.
De aceea, este indicat ca in primul rand sa citim cu atentie eticheta borcanului de miere pe care dorim sa-l achizitionam. Producatorii seriosi, asa cum este de pilda Apidava, o companie de renume din Blaj, din inima Transilvaniei, fac o analiza de laborator deosebit de stricta produselor pe care le comercializeaza, asigurandu-se ca mierea lor pastreaza proprietatile florilor din care a fost obtinuta de catre albine. Fiecare miere – de tei, de salcam, de rapita, poliflora etc. – are anumite caracteristici specifice. Unele mieri sunt mai usoare, cum e cea de salcam, se digera mai usor, fiind potrivite si pentru copii, iar altele, cum e cea de mana, de exemplu, obtinuta din rasini, sunt mai inchise la culoare, mai consistente si contin mai multe enzime, fiind mai acide. Unele sunt mai parfumate, altele mai putin parfumate...
Dupa cum am mai spus, unul dintre semnele cele mai clare ca avem de-a face cu o miere contrafacuta este faptul ca aceasta nu cristalizeaza. De fapt, cei care vand o astfel de miere asta si doresc, ca ea sa nu cristalizeze, sa fie foarte lichida, deoarece multa lume inca mai crede ca mierea cristalizata nu este buna, nu e naturala. In realitate, lucrurile stau exact pe dos! Singura miere care cristalizeaza este cea naturala, pentru ca zaharurile naturale continute (fructoza si glucoza) fac ca mierea sa cristalizeaze in mod natural dupa un anumit timp. Daca achizitionati miere cristalizata, veti fi mai siguri ca este naturala. Dar atentie: acasa, nu trebuie sa o incalziti la peste 45 de grade Celsius pentru ca ea sa redevina lichida, pentru ca aceasta e temperatura-limita la care mierea isi pastreaza integral calitatile. Prin urmare, fie o incalziti foarte putin, fie o utilizati asa cum este ea, cristalizata. Aici mai trebuie spus ca, din aceasta cauza, trebuie sa fim atenti chiar si la mierea care ne este oferita la marginea drumului, vara. Daca afara este prea cald, iar borcanele au fost expuse ore in sir la soarele canicular al verii, acea miere este partial sau total degradata, deci mai bine o ocolim...
Exista doua teste foarte simple pe care le putem face acasa si care ne arata ce fel de miere am achizitionat. In primul rand, luam o lingurita de miere din borcan si o turnam intr-un pahar cu apa rece. Mierea naturala se va prelinge frumos in apa, nedizolvandu-se, caci mierea de albine naturala nu se dizolva foarte usor. In schimb, mierea contrafacuta se va dizolva imediat in apa, nu va curge fluent, ci se va desface in norisori, in apa. In al doilea test, punem o lingurita cu miere pe o foaie de hartie. Daca mierea sta inchegata, este miere naturala, daca insa mierea se intinde repede pe hartie inseamna ca este o miere contrafacuta, care contine si alte lichide. In acelasi timp, despre un producator ne putem da seama ca este serios si urmarind gama sa de produse apicole – aceasta va fi cu atat mai larga, cu cat compania respectiva este mai veche pe piata si mai experimentata in domeniu. Compania Apidava, de exemplu, produce o multime de tipuri de miere – poliflora, miere de salcam, de teii, de menta, de coriandru, de cimbrisor, miere de mana (o raritate), miere cu nuca sau miere cu goji, inclusiv miere bio/ecologica.

Cecilia Caragea, consultant in comunicare si promovare Apidava, a vorbit, de curand, in emisiunea Talk de la B1 TV, despre beneficiile mierii si despre ce anume trebuie sa stim pentru a alege o miere naturala de calitate, necontrafacuta.