12 dintre cele mai sanatoase verdeturi

Imprimare

Oamenii de stiinta au analizat 47 de fructe si legume pentru a stabili cate fibre, proteine, potasiu si vitamine contine fiecare. Astfel, s-a stabilit ca, pe primele 15 pozitii, cele mai sanatoase sunt verdeturile, pe care orice persoana trebuie sa le aiba in casa, deoarece reprezinta adevarate surse de sanatate. Cercetatorii au oferit fiecareia dintre acestea un numar de puncte, in functie de beneficiile pe care le au pentru organismul uman.

1. Nasturelul (macris de balta sau nasturas) – Este o planta medicinala apreciata inca din Antichitate. O poti consuma si sub forma de salata. Are actiune diuretica, depurativa, expectoranta, afrodiziaca. Specialistii i-au oferit scorul 100.
2. Varza chinezeasca – Varza Bok choy sau chinezeasca este o sursa excelenta de vitamina K, despre care se stie ca joaca un rol esential in sanatatea oaselor. Este foarte buna daca iti doresti sa slabesti, deoarece contribuie la o digestie sanatoasa, are un continut mare de fibre care asigura un tranzit intestinal sanatos si un aport caloric redus. Foloseste-i partea alba pentru supe, iar frunzele transforma-le in salate. Scor: 91,99.
3. Sfecla elvetiana – Sfecla elvetiana este o leguma cu frunze verzi care protejeaza vederea, prin continutul crescut de vitamina K1. Scor: 89,25.
4. Frunzele de sfecla rosie – Sfecla este in prezent folosita doar pentru radacina, insa in trecut era cultivata pentru frunze. Acestea au un continut bogat de fibre, calciu, fier, vitaminele A si K, dar si de antioxidanti care protejeaza celulele de toxinele asociate cu aparitia cancerului, calmeaza inflamatiile si reduc riscurile de boli cardiace, diabet si alte boli cronice. Poti sa folosesti frunzele de sfecla ca sa faci burrito. Umple-le cu quinoa, orez, creveti sau pui, branza de capra, rosii sau alte legume. Sau soteaza-le in ulei de masline cu putin usturoi si serveste-le alaturi de muguri de pin si coacaze. Scor: 87,08.
5. Spanacul – Este bogat in luteina, un antioxidant ce lupta impotriva miopiei pentru ca ajuta circulatia sangelui la nivelul globului ocular. Poti sa il folosesti in salate, sandvisuri, piureuri sau sucuri de legume. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca o singura lingurita de legume cu frunze verzi ajuta la cresterea nivelului de luteina cu 90%. E nevoie insa de multa rabdare pana sa vezi unele efecte bune. Meniul cu spanac trebuie tinut timp de cateva luni. Scor: 86,43.
6. Cicoarea – Este o planta erbacee raspandita prin lanurile de cereale sau creste spontan la marginea drumurilor si este folosita din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile ei tamaduitoare. Era cultivata inca din Egiptul Antic si folosita pentru tratarea bolilor hepatobiliare. In scop terapeutic se folosesc radacinile recoltate toamna tarziu si partile aeriene recoltate in timpul infloririi. Cicoarea este inlocuitorul traditional al cafelei, fiind asemanatoare la gust. Oamenii de stiinta i-au oferit un scor: 73,36.
7. Frunzele de salata verde. Ne place salata verde, dar putini stiu ca aceste frunze sunt o sursa excelenta de vitamine, fibre si minerale, toate absolut necesare organismului. Frunzele de salata verde contin vitaminele A, C, B1, B2 si minerale precum potasiu, fier, fosfor si molibden. In caz de dischinezie biliara si hepatita cronica, se recomanda salata cu frunze crete, o cura de doua saptamani, timp in care se consuma cate doua, trei farfurii de salata in fiecare zi, ca aperitiv. Scor: 70,73.
8. Patrunjelul – Patrunjelul nu mai are nevoie de multe prezentari. Ceea ce posibil multi nu cunosc sunt beneficiile acestuia pentru organism, printre care: controleaza nivelul colesterolului din sange si ofera protectie impotriva radicalilor liberi care cauzeaza cancer. Scor: 65,59.
9. Salata Romaine – Are frunza crocanta si lunga. Este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina C, mangan si crom, continand, de asemenea, fibre, vitamina B1, B2 si anumite minerale: potasiu, fier, molibden si fosfor. Scor: 63,48.
10. Varza – Dintre toate verdeturile, varza calmeaza cel mai bine acizii din stomac, ceea ce te poate ajuta sa scapi de colesterol si sa te protejeze de cateva forme de cancer. Varza contine, de asemenea, si o gama speciala de fitochimicale care hranesc sistemul antioxidant al corpului. Cel mai simplu mod, asa cum facea mama, intr-o salata cu rosii, ulei de masline si otet sau zeama de lamaie. Scor: 62,49.
11. Frunzele de nap – Napul face parte din aceeasi familie ca si varza kale si broccoli, despre care stim deja ca aduce numai beneficii pentru organism. Este bogat in potasiu, fibre, vitamina C si antioxidanti. Chiar si frunzele de nap sunt bune pentru dieta: au calciu si vitamina K. Scor: 62,12.
12. Frunzele de mustar – Sunt foarte sanatoase. Au un numar foarte mic de calorii si carbohidrati, fiind insa foarte bogate in vitaminele A si C, in calciu si fier. De asemenea, sunt utile in lupta impotriva cancerului prin intermediul beta-carotenului si al antioxidantilor. B
Boabele de mustar se folosesc si pentru scaderea colesterolului. Se recomanda de 3 ori/zi cate o lingurita de boabe de mustar auriu luate cu 30 de minute inainte de masa. Scor: 61,39.
Sursa: Antena Satelor