Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Meningita, mai prezenta in lunile de vara si la inceputul toamnei. Cum o recunosti, cum o poti preveni

Meningita, mai prezenta in lunile de vara si la inceputul toamnei. Cum o recunosti, cum o poti preveni

Email Imprimare

Meningita este o boala foarte grava, declansata de o bacterie sau de un virus, care apare cu o frecventa mai mare in lunile de vara si la inceputul toamnei. Provocata de aceeasi bacterie care sta si la baza septicemiei, meningita reprezinta inflamarea tesuturilor creierului (meningele) si uneori si a lichidului cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii. In faza incipienta, simptomele meningitei pot fi confundate cu cele ale gripei. Pacientul are febra cu sau fara frisoane, indispozitie, stare de rau. Din cauza edemului cerebral apare sindromul de hipertensiune intracraniana, manifestat prin cefalee intensa, varsaturi in jet si fotofobie.

Pe langa simptomele asociate gripei, exista si alte semne specifice ale pacientilor afectati, care pot conduce la confirmarea diagnosticului de meningita. Pozitia "in cocos de pusca" a pacientului este un semn specific in meningita. Pacientul sta de obicei culcat pe o parte, cu picioarele ghemuite (cu genunchii la piept) si cu capul inclinat catre spate. Evitarea luminii, durerile musculare severe si respiratia rapida pot sa completeze simptomele. Alt semn specific in meningita este durerea la indoirea (flectarea) gatului. Un semn de gravitate deosebita a bolii este atunci cand pe langa alte semne de mai sus apare si o eruptie la nivelul pielii, care poate sa arate o progresie a infectiei la nivelul sangelui (septicemia).
Exista mai multe tipuri de meningita, in functie de cauza care a determinat aparitia bolii. Cele mai des intalnite forme de meningita sunt meningita virala si meningita bacteriana. Meningita virala este cea mai frecventa forma, iar in cazurile severe provoaca febra si frisoane. Potrivit statisticilor oficiale, anual, in jur de 80% dintre copiii mici o fac. Se transmite prin mancare, apa, dar si prin atingerea unor obiecte contaminate. In cazul meningitei virale, tratamentul cu antibiotice nu este util.
O forma rar intalnita dar si foarte periculoasa este meningita bacteriana. Se transmite prin secretiile nazale si saliva. Daca nu este tratata, poate provoca afectiuni ireversibile ale creierului si poate duce la decesul pacientului. Meningita, sub toate formele ei de manifestare, este o boala contagioasa. Desi nu este la fel de contagioasa ca si gripa, se poate transmite de la o persoana la alta prin intermediul tusei, stranutului, prin intermediului sarutului sau prin utilizarea in comun a tacamurilor sau a altor obiecte intime (ex. periuta de dinti).

Cum ne putem proteja?
Cea mai eficace modalitate de protectie a copiilor este vaccinarea impotriva meningitei, vaccin recomandat in programul de imunizare infantila. Si adultii, indiferent de varsta, pot fi vaccinati impotriva meningitei cu pneumococ. Trebuie sa fim precauti, luandu-ne masuri de siguranta impotriva meningitei. Desi nu este o maladie foarte des intalnita, complicatiile ei pot duce la pierderea abilitatilor auditive, a unor functii cerebrale sau chiar la pierderea vietii.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.