Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate De ce este importanta vitamina D, "vitamina soarelui"

De ce este importanta vitamina D, "vitamina soarelui"

Email Imprimare

Vitamina D, numita si "vitamina soarelui", este o vitamina solubila in ulei, are proprietati atat ca vitamina, cat si ca hormon si este utila pentru absorbtia calciului si a fosforului. Dr. Adriana Tatomirescu, medic specialist igiena alimentatiei cu competenta in apifitoterapie, explica cum se produce vitamina D, precizeaza rolul pe care aceasta il are in organism si care sunt beneficiile pentru sanatate. Este necesara in crestere si importanta in mod special pentru cresterea normala si dezvoltarea oaselor si a dintilor copiilor. Apara muschii de slabiciune si este importanta pentru reglarea batailor inimii.

Ajuta la prevenirea si tratamentul cancerului de san si de colon, previne osteoartrita, osteoporoza si hipocalcemia, creste imunitatea, este necesara pentru functionarea tiroidei si pentru coagularea normala a sangelui. Exista multe forme de vitamina D, inclusiv vitamina D2 care provine din surse alimentare. Vitamina D3 este sintetizata in piele si formata la expunerea la razele ultraviolete. Dintre cele doua, vitamina D3 este considerata o forma naturala de vitamina D si este mai activa. Forma de vitamina D pe care o luam din alimente sau suplimente trebuie mai intai metabolizata hepatic sau renal pentru a deveni activa. De aceea, persoanele care sufera de afectiuni hepatice sau renale au risc crescut de osteoporoza. Cand pielea este expusa la raze UV, un compus al colesterolului din piele se transforma intr-un precursor de vitamina D.
Expunerea fetei si bratelor la soare timp de 10 minute zilnic este un mod sigur de a obtine cantitatea suficienta de vitamina D pentru organism. Pentru ca pigmentul din piele blocheaza lumina soarelui, persoanele cu tegumentul mai inchis la culoare nu pot produce suficienta vitamina D in lunile de iarna. Adolescentii sufera adesea de insuficienta vitaminei D. Pentru multi, lipsa exercitiilor in aer liber si aversiunea fata de lapte par sa mearga mana in mana cu deficienta de vitamina D.

Ce beneficii aduce organismului vitamina D?
Printre beneficiile vitaminei D se afla: reducerea riscului de polipi de colon si de cancer de prostata, diminuarea riscului de boli coronariene si arteriale si scaderea riscului de a dezvolta diabet tip I, la care se adauga si cresterea fortei musculare si a coordonarii, odata cu o mai mare rezistenta a oaselor.

Cum ne dam seama ca avem deficienta de vitamina D?
Carenta severa de viamina D poate provoca fragilitatea osoasa si rahitism la copii si osteomalacia la adulti. La niveluri mai scazute, deficienta poate fi caracterizata prin pierderea apetitului, senzatii de arsura in gura si gat, diaree, insomnie, probleme de vedere si scadere in greutate.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.