Oul, uzina de energie nutritionala

Imprimare

Despre oua s-au spus multe lucruri, facand din acest aliment un subiect de controversa. Drept urmare, multi au inceput sa evite ouale si sa le inlocuiasca cu alte alimente. Inca persista mitul conform caruia consumul a mai mult de doua oua pe saptamana are efecte nefaste asupra organismului, contribuind la cresterea cantitatii de colesterol din sange. Contrar grasimilor de origine animala, nivelul ridicat de colesterol din oua nu are practic efect asupra nivelului de colesterol din sange. Un studiu recent a aratat ca ouale ajuta, in primul rand, la cresterea nivelului "colesterolului bun" si consumul de oua nu este asociat in nici un fel cu riscul de boli de inima.

Nutritionistii britanici spun ca oamenii pot consuma cate oua doresc, atat timp cat au o dieta sanatoasa si echilibrata. Nu exista o limita superioara decat pentru persoanele in a caror familie s-au inregistrat cazuri frecvente de niveluri crescute ale colesterolului. In ciuda miturilor care au circulat si inca circula cu privire la oua, trebuie sa stiti ca acestea se numara printre cele mai hranitoare alimente din lume. Consumul de oua nu cauzeaza boli de inima, iar cele fierte, consumate la micul dejun, vin in ajutorul celor care vor sa slabeasca. Studiile au relevat, de asemenea, faptul ca ouale contribuie si la protectia ochilor, deoarece organismul isi "procura" din acest aliment unii antioxidanti esentiali.
Consumul oualor prezinta multe avantaje: sunt satioase, contin proteine si grasimi de calitate, au luteina si zeaxantina, au vitamine si minerale numeroase, fiind o sursa pretioasa de energie, proteine si nutrienti. Iata cateva mituri care fac din banalul ou un aliment mai mult decat controversat:
1. Ouale sunt "uzina de energie nutritionala" - adevarat. In urma modificarilor operate in hrana gainilor, ouale sunt mai sanatoase in prezent decat in urma cu 30 de ani. Ouale din zilele noastre contin cu 70% mai multa vitamina D si de doua ori mai mult seleniu ca in urma cu 30 de ani. In multe populatii, aceste substante sunt prezente la un nivel scazut in organism, iar acest lucru este asociat cu un risc crescut de cancer, maladii cardiovasculare si infertilitate. Galbenusul de ou poate furniza 13 substante nutritive esentiale (vitaminele A, D, E, K, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc).
2. Ouale sunt rele pentru colesterol - fals. Un studiu canadian contrazice actualele teorii stiintifice in ceea ce priveste legatura dintre nou si colesterol. Bruce Griffin, profesor nutritionist la Universitatea din Surrey, din Marea Britanie, a analizat 30 de studii care au avut ca subiect oul, realizate pe parcursul a 30 de ani, si a ajuns la concluzia ca acest aliment nu are un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din organism.
3. Consumul de oua ajuta in dietele de slabire - adevarat. Ouale din zilele noastre contin cu 20% mai putine grasimi, cu 13% mai putine calorii si cu 10% mai putin colesterol ca in urma cu 30 de ani. Aceste alimente au un continut caloric mediu (aproximativ 80 de calorii pentru un ou potrivit, sau 145 de calorii la 100 de grame) si o concentratie medie de proteine (12-13 g de proteine la 100 g, sau 7 grame pentru un ou). Daca le fierbeti astfel incat galbenusul sa se intareasca bine, ouale devin mai greu de digerat si, prin urmare, tin mai bine de foame.
4. Ouale protejeaza inima - adevarat. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie a mai stabilit ca ouale ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea din Alberta au descoperit ca galbenusul de ou contine doi aminoacizi importanti, triptofanul si tirozina, si ca doua galbenusuri crude contin de aproape doua ori mai multi antioxidanti decat un mar. Insa prajirea sau fierberea oului reduce nivelul de antioxidanti la jumatate.
5. Consumul de oua ne face mai destepti - adevarat. Vitaminelor din complexul B prezente in oua contribuie semnificativ la buna functionare a sistemului nervos in general si a sistemului nervos central in mod particular. Colesterolul din oua stimuleaza dezvoltarea cerebrala a copiilor mici. Atentie, insa: albusul de ou poate sa nu fie bine tolerat de copiii de pana la 1 an si 6 luni - 2 ani (tocmai ca urmare a concentratiei ridicate de albumina). Trebuie inceput cu o cantitate mica de oua si, daca lucrurile evolueaza bine, aceasta poate fi crescuta gradual. Daca doriti sa accentuati valoarea de tonic cerebral a oualor, serviti-le cu chimen. Gustul va fi, si el, unul rafinat.

Sursa: Antena Satelor