Joi, 25 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice

Email Imprimare

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) denumeste o afectiune endocrina feminina manifestata prin menstruatie neregulata sau amenoree (intreruperea ciclului menstrual), sangerari vaginale anormale, sterilitate. Mai apar, de asemenea, semne de: hirsutism (pilozitate excesiva), alopecie (caderea parului), acnee, ten gras, pigmentari cutanate, obezitate, tulburari metabolice (in special rezistenta la insulina si diabet) si complicatii cardiovasculare (cel mai frecvent hipertensiune arteriala). Organismul feminin trece printr-un proces de masculinizare. Activitatea psihica este caracterizata de anxietate, stari de neliniste si depresie, episoade emotive oscilante etc.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este produs de functionarea neadecvata a hipotalamusului si a hipofizei, disfunctie ce va deregla si activitatea celorlalte organe endocrine: tiroida, suprarenale si ovare. Functia si structura ovariana sunt cele mai afectate. Dimensiunile ovarului polichistic sunt mai mari fata de cel sanatos. Pe suprafata acestuia sunt prezente numeroase microchisturi (foliculi cu ovulele imature care nu au fost eliberate intr-un ciclu menstrual). Ovarul polichistic are o structura fibroasa si elasticitate redusa.
Alte cauze ale sindromului ovarelor polichistice includ anomalii de vascularizatie ovariana, renala, hipofizara sau hipotalamica. Anomaliile de vascularizatie sunt mostenite genetic sau se produc in timpul vietii uterine. Modificari patologice ale ovarului pot aparea si in perioada copilariei sau la maturitate din cauza unei igiene precare, a racelilor frecvente, a contaminarii cu anumite bacterii si virusuri etc.

Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice
Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice se stabileste pe baza istoricului pacientei, a simptomelor acuzate si a unor analize si investigatii ce masoara activitatea hormonala, starea si functiile aparatului genital si ale sistemului endocrin: nivelul FSH (hormonul de stimulare foliculara secretat de hipofiza, deficientele de FSH explica blocarea procesului de maturizare a foliculilor si de eliberare a ovulelor), nivelul prolactinei (hormon secretat de hipofiza, cu rol in stimularea lactatiei la femeile gravide), nivelul hormonilor masculini (testosteron), nivelul hormonilor feminini (progesteron, estrogen), nivelul LH (hormonul luteotrop/luteinizant, secretat de hipofiza, stimuleaza activitatea gonadelor – ovare si testicule), ecografie abdominala cu vizualizare a aparatului genital, ecografie intravaginala, laparoscopie, biopsia tesutului ovarian, analiza urinei, RMN abdominal cu vizualizare a aparatului genital.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.