Cafeaua, cheia longevitatii?

Imprimare

Pentru multi dintre noi, o dimineata fara cafea este ca o zi fara soare. Starnind controverse de mai bine de 1.000 de ani, din cauza efectelor sale asupra organismului uman, licoarea care ne trezeste simturile a dat nastere multor mituri. Iata care sunt cateva dintre ele:
1. Cafeaua dauneaza inimii - fals. Studiile au demonstrat ca nu exista o asociere intre consumul moderat de cafea si problemele cardiovasculare, inclusiv ateroscleroza, infarctul de miocard si hipertensiunea. Pentru cei care nu au consumat cafea o anumita perioada de timp, cofeina poate provoca o presiune a sangelui mai ridicata. Cofeina consumata in exces insa poate afecta muschiul inimii, provocand palpitaĊ£ii.

2. Cafeaua combate durerile de cap si migrenele - adevarat. Explicatia rezida din faptul ca medicamentele care combat cefaleea contin cafeina. Prin urmare, atunci cand ai dureri de cap, bea o ceasca de cafea si durerile de cap vor disparea.
3. Cafeaua creeaza insomnie - fals. Corpul uman absoarbe cafeina rapid, dar o si elimina la fel de repede. Procesata in principal prin intermediul ficatului, viata cafeinei din organism este scurta. In medie, dureaza aproximativ patru-cinci ore pentru eliminarea a jumatate din cantitatea din corp si dupa inca cinci ore, 75% din alcaloid dispare. In schimb, daca esti foarte sensibil, o ceasca de cafea consumata dimineata iti poate afecta somnul.
4. Cafeaua este cheia longevitatii - adevarat. Studiile asupra sanatatii cardiovasculare spun ca o ceasca de cafea fiarta la ibric ar putea fi explicatia pentru care locuitorii din insula greceasca Ikaria ajung la respectabila varsta de 90 de ani. "Cafeaua greceasca fiarta la ibric este bogata in polifenoli si antioxidanti si contine doar o cantitate moderata de cofeina, avand mai multe beneficii in comparatie cu alte bauturi pe baza de cafea", spune medicul Gerasimos Siasos.
5. Cafeaua te trezeste din betie - fals. Cafeaua inrautateste simptomele mahmurelii, in loc sa le diminueze, intrucat accentueaza deshidratarea organismului. Oamenii doar au impresia ca o ceasca de cafea ii "trezeste" din betie. In acest caz, cafeina poate fi foarte inselatoare: soferii, de exemplu, cred ca o cantitate considerabila ii ajuta sa faca fata la volan, dar timpul de reactie si judecata sunt la fel de afectate. Nu consumati cafea pentru a combate efectele alcoolului si nu conduceti daca ati baut alcool inainte.
6. Cafeaua te face mai inteligent - adevarat. Cafeaua stimuleaza activitatea cerebrala si imbunatateste mai multe functii cognitive: memoria, dispozitia, vigilenta, nivelul de energie din corp.
7. Cafeaua arde grasimile - adevarat. Trebuie sa stiti ca fiecare produs care accelereaza arderea grasimilor are in compozitie cafeina. Cafeaua stimuleaza rata metabolica cu 3-11%. De asemenea, alte studii au confirmat ca aceasta substanta poate sa accelereze arderea grasimilor cu 10% in cazul persoanelor obeze si cu 29% in cazul persoanelor slabe.
8. Cafeaua te protejeaza de bolile batranetii - adevarat. Pentru ca imbunatateste activitatea cognitiva, cafeaua are efecte puternice impotriva Alzheimerului si a dementei, boli care afecteaza persoanele cu varsta peste 65 de ani. Pentru acestea nu exista tratament, dar o cafea pe zi poate fi o metoda foarte buna de preventie.
9. Cafeaua protejeaza ficatul - adevarat. Si ficatul are de beneficiat de pe urma dozei zilnice de cafea. Dr. Craig Lammert, autorul principal al studiului, si un gastroenterolog au aratat ca un consum regulat de cafea poate reduce riscul de contractare a bolii numite Colangita sclerozanta primitiva. Aceasta este o boala rara de ficat, care poate provoca distrugeri mari si, daca este nediagnosticata sau netratata, poate provoca cancer biliar, ciroza sau insuficienta hepatica. Pe de alta parte, studiile recente au demonstrat ca doua cani de cafea pe zi reduc riscul de cancer la ficat cu 30%.
10. Cafeaua reduce riscul de cancer de colon - adevarat. 2-3 cesti de cafea pe zi sunt benefice pentru organism, deoarece unele componente din cafea, cum ar fi cafeina, antioxidanĊ£ii (acidul clorgenic, melanoidinele), cafestolul, kahweolul, au acest efect protectiv. La ora actuala, cafeaua este o sursa majora de antioxidanti.

Sursa: Antena Satelor