6 alimente care te imbatranesc!

Imprimare

E adevarat, unele alimente sunt nocive organismului, fie pentru ca ingrasa, fie pentru ca aduc un plus de toxicitate, ingreunand functiile organismului. Insa, dincolo de aceste aspecte, exista si alimente care accelereaza procesul de imbatranire. Unii oameni arata mult mai tineri la o anumita varsta, in timp ce pentru altii timpul pare sa lase amprente inainte de vreme... si asta se intampla pentru ca suntem - asa cum spune celebra zicala – exact ceea ce mancam.


Iata cateva din alimentele care determina o accelerare a procesului de imbatranire:
1. Zaharul. Este un aliment destul de controversat, unii specialisti fiind de parere ca este o adevarata otrava pentru sanatate, altii fiind adeptii cumpatarii si ai consumului echilibrat. Pe langa kilogramele in plus, zaharul determina si aparitia prematura a ridurilor, rigidizeaza tesuturile, facandu-le sa-si piarda flexibilitatea si supletea. Consumul exagerat de zahar duce la scaderea colagenului, iar acest lucru isi pune amprenta si asupra frumusetii. 
2. Grasimea de tip trans. Este una din cele mai raspandite grasimi din alimentatie. Este adevarat ca pot fi foarte gustoase, insa consumul lor duce la cresterea nivelului de colesterol, la aparitia bolilor cardiace. Grasimile trans pot produce obstacole pe artere, impiedicand sangele sa circule normal. Au efecte nocive nu doar pentru sanatate, ci si pentru frumusete, favorizand aparitia ridurilor. Asadar, persoanele care vor sa duca un stil de viata sanatos si sa previna aparitia ridurilor ar trebui sa evite includerea in alimentatie a grasimilor de tip trans, gasite in alimentele intens procesate, precum cele de tip fast food.
3. Alcoolul. Consumul exagerat de alcool nu dauneaza numai sanatatii, ci si frumusetii. Vinul alb, de exemplu, consumat exagerat, determina vulnerabilitatea dintilor. Acestia se ingalbenesc mai usor, capatand un aspect inestetic. Un alt efect nociv al consumului de alcool este acela ca favorizeaza aparitia ridurilor chiar la o varsta foarte frageda, scade nivelul de colagen, reduce elasticitatea, produce iritatii, deshidratare. Tenul unei persoane consumatoare de alcool este adesea umflat, iritat, cu un aspect mereu obosit si imbatranit.
4. Excesul de carbohidrati. Consumul exagerat de carbohidrati este la fel de nociv precum zaharul. Alimentele bogate in carbohidratii rafinati sunt cele din care s-a pierdut cea mai mare parte de vitamine si minerale si s-au inlocuit cu zahar si sirop de porumb. Un exemplu elocvent este paine alba. In timp ce painea integrala si-a pastrat intreaga cantitate de substante benefice sanatatii, in cazul painii albe, lucrurile stau altfel. Aici se regasesc carbohidrati rafinati, nocivi sanatatii. Nu doar painea alba contine astfel de ingrediente, ci si unele bauturi, care poarta, uneori, etichete dietetice, fiind incluse in dietele celor care vor sa piarda in greutate. Iata de ce este esential sa citim cu atentie etichetele produselor incluse in dieta. Excesul de carbohidrati rafinati determina distrugerea colagenului, slabeste elasticitatea pielii, accelereaza  aparitia ridurilor.
5. Alimentele sarace in grasimi sanatoase. De-a lungul timpului, au existat diverse trenduri, printre care si cel al consumului de alimente fara grasimi. Foarte multi oameni au picat in aceasta capcana, consumand alimente fara grasimi, dar cu un continut bogat de substante nocive. Pentru a obtine si a mentine starea de echilibru, organismul are nevoie de grasimi, dar de grasimi bune, din alimente precum: nucile, somonul, semintele de in, avocado, germeni de grau, seminte de Chia, ulei de cocos si altele. O dieta bazata pe alimente fara grasimi sanatoase determina iritatii ale pielii, rigidizeaza membranele celulare si altereaza nivelul colagenului si al elastinei, declansand o cursa rapida spre aparitia ridurilor.
6. Sarea. Excesul de sare in alimentatie declanseaza procese care duc nu doar la dezechilibre, ci si la instalarea unor afectiuni destul de grave. In plus, un consum mare de sare duce la deshidratarea celulara, iar acest proces creeaza circumstantele propice instalarii ridurilor. Pielea se usuca, devine usor iritabila si isi pierde fermitatea.
Evitand aceste alimente sau consumandu-le cu moderatie, organismul va reusi sa isi pastreze starea de echilibru pentru cat mai mult timp.(Surse: www.curejoy.com, viverepiusani.it, Foto: www.istockphoto.com)