Rolul potasiului in pastrarea sanatatii

Imprimare

Fara indoiala, potasiul este un mineral esential in pastrarea sanatatii organismului nostru. Ionii sai poarta o importanta primordiala in echilibrarea transmisiilor nervoase. Cantitatea corecta de potasiu din sange asigura o sanatate optima a celulelor, furnizandu-le cantitatea justa de substante nutritive. Tot potasiul ajuta si la eliminarea substantelor nocive din organism. Lipsa unei cantitati optime de potasiu poate declansa dereglari cardiace, stari de slabiciune, tonus muscular scazut, crampe, oboseala nejustificata, stari de irascibilitate. Cea mai sigura sursa de potasiu este alimentatia. Asigurand un regim alimentar echilibrat, care sa include toate grupele alimentare, necesarul zilnic de vitamine si minerale este indeplinit.

Iata care sunt alimentele cele mai bogate in potasiu:
1. Fasolea alba. Dintre toate legumele, fasolea alba are continutul cel mai mare de potasiu. 100 de grame de fasole alba, fiarta in apa (de preferat fara sare), furnizeaza organismului nostru 561 miligrame de potasiu, adica 16% din doza zilnica recomandata. In plus, fasolea alba reprezinta si o importanta sursa de antioxidanti, are un indice glicemic scazut si un bogat continut in fibre si proteine. Numarul de calorii este destul de mic, insa beneficiile consumului sunt majore. Persoanele care au carente de fier pot include in alimentatia lor fasolea.
2. Piersicile. Consumate crude sau in compoturi, piersicile aduc sanatatii numeroase beneficii. Acestea contin peste 10 vitamine diferite si minerale. Cantitatea de potasiu continuta de o piersica este de 333 de miligrame. Persoanelor care au deficit de potasiu li se recomanda consumul de piersici, de preferat in stare cruda. Pe langa potasiu, piersicile au si un bogat continut de vitamina C, vitamina A si vitamina K. Piersicile sunt bogate si in magneziu, fosfor, zinc, mangan, fier si calciu. Printre alte beneficii, consumul de piersici ajuta la sustinerea sistemului osos, dar si la buna functionare a creierului.
3. Spanacul. 100 de grame de spanac crud contine 558 de miligrame de potasiu. Este de preferat ca spanacul sa fie consumat in stare cruda, pentru a beneficia de intreaga cantitate de potasiu continuta. Daca este preparat, atunci toate calitatile se diminueaza substantial. Spanacul contine numerosi nutrienti: minerale, vitamine, pigmenti si fitonutrienti, potasiu, mangan, zinc, magneziu, fier si calciu. Printre beneficiile consumului de spanac se numara si: reglarea tensiunii arteriale, sustinerea sistemului osos, imbunatatirea activitatii metabolice, protejarea mucoasei gastrice.
4. Cartofii. Spre deosebire de spanac, in cazul cartofilor se recomanda fierberea acestora. Specialistii sunt de parere ca pentru a beneficia de intreaga paleta de beneficii este necesar sa le fierbem in coaja. 100 de grame de cartofi fierti sau copti in cuptor in coaja furnizeaza organismului 535 de miligrame de potasiu. In plus, datorita complexului de fier, fosfor, calciu, magneziu si zinc, cartoful contribuie la construirea si mentinerea structurii osoase.
5. Avocado. Este o excelenta sursa de potasiu. 100 de grame de avocado contine 485 de miligrame de potasiu. Este important de stiut ca avocado este un ingredient care poate fi integrat in diverse salate. Consumat impreuna cu alte legume sau fructe crude, avocado poate reprezenta o adevarata sursa de revitalizare a organismului.
6. Dovleceii. 100 de grame de dovlecei contin 264 de miligrame de potasiu. In plus, dovleceii sunt si o buna sursa de mangan, dar si de vitamine precum B1, B6 si C. Dovleceii sunt bogati si in substante nutritive precum fosfor, cupru, magneziu, acid folic, zinc, fier, calciu, vitaminele A si K. Printre alte beneficii se numara si stimularea digestiei, protejarea inimii, a ochilor. Consumul de dovlecei previne cancerul pulmonar si cel de colon si imbunatateste memoria.
7. Bananele. 100 de grame de banane contin 385 de miligrame de potasiu. Cei 8 aminoacizi esentiali care se afla in compozitia bananei ajuta la combaterea depresiei, asigurand echilibrarul psihic. Bananele combat anemia si ajuta la prevenirea constipatiei. (Surse: salute.it, rimedidellanona.it, Foto: www.freeimages.com)