Ciorba macelareasca cu zeama de castraveti

Imprimare

Pentru aceia dintre dumneavoastra care nu tin postul, pentru cei care, din varii pricini, au dezlegare sa manance si de dulce si chiar pentru masa de Craciun, astazi vom cauta retete romanesti in cuhniile macelarilor aradeni pentru a afla cum se prepara o ciorba macelareasca. Reteta e veche, cam de pe vremea in care Ardealul si Banatul inca se aflau intre granitele imperiului austro-ungar. Se pregateste din carne si maruntaie de porc si se acreste cu zeama de castraveti acri - care, zice-se, trebuie sa fie atat de acra, de sa-ti sara caciula din cap. Nu vei pune sare, dar niste boia pisata se cuvine!

Ai trebuinta (pentru 10 portii) de: 500 g ceapa, 1 kg carne de porc proaspata (ceafa), 500 g ficat de porc, 2 l apa, zeama de castraveti in saramura, smantana, boia.
Cum se prepara: Ceapa tocata se caleste in putin ulei pana incepe sa se coloreze, cand se adauga niste boia de ardei buna, pentru culoare si gust. Taiem carnea in cubulete de circa 1,5/1,5 cm si o calim putin impreuna cu ceapa, apoi adaugam apa fierbinte si dam totul in clocot. Cand carnea e aproape fiarta se adauga ficatul, taiat tot cubulete.
Zeama de castraveti strecurata se fierbe separat si se adauga atunci cand a fiert si ficatul (cantitatea depinde de salinitatea si de aciditatea zemii). Se potriveste de gust si se drege cu smantana proaspata.
Se serveste dupa 1, 2... paharele de tuica de pruna veche, cu un ardei iute murat si paine coapta pe vatra.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)