Pastravii Doamnei Mele (reteta lui Bacalbasa)

Imprimare

Pastravii vor fi, intotdeauna, o oferta delicioasa in fiecare meniu! De aceea reteta acestei zile se va dovedi binevenita! Vrednica femeie, Ecaterina Bacalbasa! Si, oricat ne-ar placea legenda cum ca ar fi fost bucatareasa preferata a Reginei Maria, documentele (de istorie mica) ale Casei Regale o contrazic. Pentru ca, se stie, vreme de 30 de ani, la Casa Regala bucatarul favorit a fost neamtul H. Edner, adus de regina de la Coburg, si, in general, erau preferati bucatari germani, chiar daca retetarul folosit era cel francez.

Nu putem insa sa-i negam Ecaterinei calitatile de doamna a casei, buna administratora si, cu siguranta - ne-o arata si aceasta carte pe care am adnotat-o copios - o bucatareasa priceputa si o muza... delicioasa pentru Constantin Bacalbasa. Jurnalistul, cronicarul Bucurestilor si autorul Dictaturii gastronomice, o carte pe care eu inca nu ma satur sa o rasfoiesc.

Pastravii Doamnei Mele - reteta
Recitesc acum, la pagina 190, una dintre retetele Ecaterinei Bacalbasa. Pastravii Doamnei mele. Incepe cu un cuvant mai "crud": "omori". Dar dupa aceea reteta curge ceva mai bland, mai putin "belicos": ... cureti si asezi pastravii intr-o cratita, ii sarezi si ii piperezi. In alta cratita, pentru 5 pastravi marisori, tai in fire subtiri doua cepe, o jumatate de morcov si o rasura de telina. Mai pui peste aceste legume 60 g de unt si un pahar cu apa. Timp de o jumatate de ora, sa fiarba legumele, domol, cu capacul pus. Peste pesti, pana il acoperi, torni jumatate vin alb, care sa nu fie dulce, si jumatate apa; pui peste pesti o foaie de dafin si patrunjel; acoperi cratita si o pui la cuptor, stropind pestele, din cand in cand. Scoti pestii pe farfuria de dat la masa, scazi lichidul cu o treime, adaugi 60 g de unt cu o lingurita de faina. Torni sosul peste pesti si servesti alaturi cartofi fierti.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)