Bors de ciuperci (reteta lui Radu Anton Roman)

Imprimare

Prepara un bors de ciuperci dupa reteta lui Radu Anton Roman si toti cei asezati la masa vor fi incantati de deliciul culinar rezultat. Pe cat de savuroasa, de plina, de catifelata e ciorba asta - una dintre cele mai cuceritoare fierturi romanesti -, pe atat e de izolata, de uitata pe vaile paraielor moldovene. De cate ori mi se intampla sa ospatez vreun strain, ii fac bors de ciuperci si merg la sigur: innebuneste de placere.

Cu toate astea, nici o bodega, dar absolut nici una (din cele nenumarate pe unde mi-am tocit coatele si maselele) nu o face! Cand mananci cu lingura din strachina, nu o pune rezemata de strachina, caci se urca calicia in strachina, si mancand-o nu mai poti scapa de dansa. (Gorovei)
Ingrediente: 1 kg ciuperci, de preferinta de soi bun, pastraviori de fag, urechiuse (mai ales), rascovi, painisoare, manatarci, zarzavat: 1 pastarnac, 1 patrunjel, 1 telina mica, 2 morcovi, 2 cepe, 1 gogosar sau 1 ardei gras, 500 ml supa carne, 1 litru de bors proaspat, sare, piper, dupa gust, 1 pahar de smantana, 1 ou, 1 legatura de leustean sau alta verdeata.
Mod de preparare: Se grijeste zarzavatul, se rade sau se toaca din cutit, se pune la fiert in 2 litri apa cu un praf de sare, o jumatate de ora.
Ciupercile se spala bine, se toaca felii subtiri, se pun impreuna cu supa langa zarzavat, sa clocoteasca molcom pentru inca o jumatate de ora. Se pune borsul la fiert si dupa primele clocote se toarna peste ciuperci. Se bate oul cu smantana, piper si un pic de zeama. Se toaca leusteanul. Cand a scazut cam cu un litru zeama (si mai bine), se potriveste de sare, se drege cu smantana si ou, se ia de pe foc si se presara leustean.

Sursa: Antena Satelor