3 retete delicioase si sanatoase cu sprot

Imprimare

Carnea de peste este o sursa excelenta de acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) si minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). In plus, acest aliment previne osteoporoza, anemia, precum si cancerul. E bine de stiut si faptul ca accelereaza metabolismul. Totodata, pestele poate avea efecte pozitive asupra depresiei si tulburarii bipolare. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care acest tip de carne nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia voastra. De aceea va recomandam cateva retete, foarte usor de preparat, delicioase si sanatoase, cu sprot:


Salata cu sprot, varianta ideala pentru prima masa a zilei
Dimineata nu aveti prea mult timp la dispozitie, insa specialistii in nutritie va recomanda sa nu sariti peste prima masa a zilei, aceasta fiind mai importanta. Asa ca, daca vreti sa aveti parte de un mic-dejun sanatos, satios si rapid de preparat, alegeti sa pregatiti salata cu sprot afumat.
Iata de ce aveti nevoie pentru aceast preparat: 250 g de Eva sprot afumat in ulei vegetal, 2 cepe rosii, 2 oua, 100 g masline, 2 linguri de ulei, o lamaie, sare si piper dupa gust. Pregatirea acestei retete este foarte simpla. Pentru inceput, e nevoie sa maruntiti sprotul din conserva si sa-i gasiti menirea intr-un castron adanc in care veti adauga ceapa taiata rondele, maslinele si ouale fierte taiate cubulete. Pentru a lega toate aceste ingrediente, se adauga ulei, lamaie, sare si piper, cat sa se amestece toate miresmele. Este excelenta cu paine neagra cu seminte. 

Tocanita cu sprot la pranz
Sprotul este o varianta excelenta si pentru masa de pranz. Poate ca nu stiati, dar din sprot se poate face o tocanita de va lingeti pe degete. Pentru aceasta, veti toca marunt 2 cepe, 1 morcov rondele, veti decoji si pisa 2 rosii. Incingeti uleiul intr-o cratita mai promitatoare, dupa care rumeniti ceapa pana prinde culoarea soarelui, moment in care e timpul sa adaugati morcovul, 5 cesti de apa si 1 cana de vin alb. Se fierb bine legumele si se mai completeaza cu apa daca este nevoie, dupa care se adauga o jumatate de kilogram de sprot, sosul de rosii si o lingurita de sos de chilli. Se mai fierbe putin, pana cand pestele e numai bun si fraged, se adauga sarea si piperul si tocanita e gata. O puteti servi calda, garnisita cu patrunjel proaspat si voie buna.

Cartofi cu sprot si smantana la cuptor pentru cina
Daca vreti sa mancati acest tip de peste la cina, optati pentru cartofi cu sprot si smantana la cuptor. Ingredientele care vor face ca reteta aceasta sa nu dea gres sunt 1,2 kg cartofi, 500 g ceapa, 400 g Eva sprot afumat in ulei vegetal, 600 ml smantana, 4 linguri unt, 5 linguri pesmet, sare si piper. Dupa ce toate ingredientele au fost pregatite, se curata cartofii si se taie felii sau se dau pe o razatoare cu ochiuri mari. Ceapa va trece si ea prin acelasi tratament de curatare si feliere foarte fina, dupa care va fi prajita in unt, fara a-si schimba culoarea. Totul se prepara intr-un vas termorezistent pe care va trebui sa il ungeti cu unt, sa asezati in el un prim strat de cartofi peste care se toarna apoi jumatate din cantitatea de ceapa si de sprot. Se condimenteaza, dupa care se repeta aceiasi pasi, finalizand cu un ultim invelis de cartofi. Totul va fi imbracat in smantana si, mai apoi, in pesmet, iar din loc in loc veti infige cubulete de unt pentru ca totul sa se topeasca si sa se contopeasca intr-o nebunie de arome. Nu mai aveti de asteptat decat 50 de minute care pot fi o tortura in fata preparatului care se va rumeni la cuptor, dar o tortura care va exalta orice nas care va trece prin apropiere.