Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Tarhana (paste) cu urzici

Tarhana (paste) cu urzici

Email Imprimare

Martea Trasnetelor este o zi deosebit de periculoasa. Mai este numita si Martea Santoaderului, pentru ca incepand de atunci, timp de 9 zile, se tin Caii lui Santoder, divinitati malefice despre care se spune ca sunt pe jumatate oameni si pe jumatate cai si care ii pedepsesc pe cei care nu tin sarbatoarea. Rolul lor este de a purifica timpul si spatiul. Se spune ca acela care va purta haine tesute ori cusute in Martea Santoaderului, va fi traznit. La fel, acela care va lucra la camp. Pentru a contracara pericolele acesei zile, se prepara fiertura de urzici, despre care se spune ca intareste organismul. Din urzici se pregateste si reteta de azi.
Aveti trebuinta de: tarhana din 500 g de faina, doua maini de urzici uscate, o lingura de pasta de tomate, un morcov, o ceapa, sare, piper, mujdei de usturoi.
Cum se procedeaza: Toamna, inainte de caderea primei brume, urzica, mai ales daca a fost o data secerata in iulie, face sfarcuri noi. Adica lujeri. Atunci se culeg cele patru frunze din varf si, dupa ce le-ai spalat in trei ape, se pun la uscat pe cuptor. Se va obtine un fan usor si inchis la culoare. Aceste urzici, pastrate in sac de panza rara, sunt tamaduitoare si de folos pe gerul iernii.
Se pun doua maini bune de urzici intr-o oala adanca, se toarna apa clocotita peste ele cat sa le cuprinda si se lasa acoperite cam un ceas. Apoi se pun la fiert, se mai adauga pasta de tomate, o ceapa rasa, putin morcov ras, sare, piper.
Se toarna fiertura peste tarhana (un fel de paste despre care se crede ca se pregateau si-n vremea dacilor) si se drege cu mujdei proaspat. Se mananca cu mamaliga.

Reteta din Glimboca, judetul Caras-Severin, aflata de la Uica Mihai si publicata in volumul Retete alese pentru Post si Craciun de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.