Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Balmos muscelean

Balmos muscelean

Email Imprimare

Balmosului muscelean, Bogdan Gilculescu, unul dintre cei mai patimasi gurmeti din prima ceta de scaun a Tarii Romanesti, ii spunea fondue roumaine, alintandu-l si, in acelasi timp, relevand superbul arc in timp si spatiu intre ciobanii din Carpati si pastorii din Alpi.
Respectand regulile oricarui fondue din Alpi, si balmosul ciobanilor din Muscel se face din trei feluri de branza. Mai precis, din branza de burduf, telemea de oaie proaspata si urda grasa de oaie, careia i se mai adauga si ceva unt de oaie, ingredient pe care, din pacate, nu-l gasim decat la stana sau, cel mult, in locurile unde ciobanii isi desfac produsele.

Se face mai intai un cir – terci, n.n. – de mama­liga, cu putin malai macinat mai grosier, la moara traditionala, si lapte proaspat muls. Se adauga branzeturile si se lasa sa fiarba usor pana se leaga toate si se face o pasta cremoasa. Pana sa-l iau de pe foc, eu torn iute si-un ciocan de tuica de pruna. Pana si acest ultim amanunt, alcoolul adaugat branzeturilor, apropie balmosul carpatin de fondue-ul alpin, in care se toarna, indeobste, un pahar de vin alb.
Balmosul se serveste cu mamaliga rece sau calda, insa varianta cea mai subtire este aceea in care pui alaturi cuburi de mamaliga rece. Le infigi in furculitele pentru fondue si le treci prin balmosul fierbinte, care se lipeste cu atata dragoste de ele!

Sursa: Antena Satelor (Simona Lazar)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.