Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Cornulete fragede, cu osanza

Cornulete fragede, cu osanza

Email Imprimare

Ai nevoie musai de cele mai curate ingrediente romanesti, daca vrei sa gatesti... retete romanesti! De-aceea am si pornit in cautarea lor. Iar cum Tata Lice, bihoreanul ratacit in Muntii Buzaului, a pus deoparte la Ignat, cand a taiat godaceii de la Chiojdu, si ceva osanzica... grasime fina, numai buna de pregatit din ea... prajiturici, aceasta e directia potrivita. Orice gospodina priceputa stie ca nu se compara nici cel mai bun unt cu untura obtinuta din osanza topita la vremea ei (in dechemvrie) si pusa la pastrare in borcane curate, la rece. Cum spuneam, stiu de unde pot lua cea mai fina osanza pentru cofeturile iernii acesteia rasfatate si n-am sa preget sa pregatesc chiar zilele astea cornuletele fragede, dupa reteta bunicii. Si cum obisnuiesc sa-mpartasesc toate minunile culinare cu domniile voastre, v-o daruiesc si dumneavoastra, cu cantitati si cu secrete.

Ai trebuinta de o jumatate de kilogram de faina de grau din cea buna, cernuta proaspat ca sa fie afanata, si de un borcan de 400 g cu untura din osanza. Iti mai trebuie 100 g zahar pudra si un plic de vanilie, un ou si drojdie de bere cat o nuca, un sfert de litru de lapte, dulceata sau gem pentru umplutura, sare.
Osanza, daca-i proaspata, se va da de doua ori prin masina de tocat. Daca e topita, poate fi folosita ca atare. Se amesteca 300 g osanza cu 100 g faina si se lasa deoparte (nu se va da la rece). Restul de osanza si de faina se amesteca bine cu laptele, drojdia, oul si sarea facandu-se un aluat mai moale, care se lasa la dospit. Cand aluatul a crescut, se niveleaza cu sucitorul o foaie peste care se intinde din amestecul de faina si osanza pus deoparte, mai nainte. Se impatureste foaia in patru si se da la rece un sfert de ceas, dupa care se scoate si se repeta operatia. Se va face asta de 4-5 ori.
Cand s-a incorporat in aluat intreaga cantitate de osanza, se mai lasa un sfert de ceas, apoi se intinde o foaie mai subtire, din care se taie patrate cu latura de 6-7 cm. Se pune dulceata sau gem intr-unul dintre colturile patratului de aluat si se ruleaza catre coltul opus, formandu-se astfel cornuletele care se vor pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se dau cornuletele la cuptor la foc potrivit, pana se rumenesc. Cand se scot, se presara cu zahar pudra aromat cu vanilie.

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.