Reteta de paine de casa a mamei (retete romanesti pe gustul meu)

Imprimare

Si cine sa fie un mai atent depozitar al caietului cu retete romanesti daca nu... mama?! Ei ii datorez cea mai buna reteta de paine de casa. Toate amintirile din copilarie incep cu mainile mamei framantand painea cea de toate zilele. Binecuvantand-o... lasand-o sa creasca - tihnit! - sub zapada servetului tesut in casa. Modeland-o dupa chipul si asemanarea rotundului pamant si lasand-o sa se rumeneasca si sa-si implineasca aromele in caldura cuptorului... De aceea azi nu e reteta mai nimerita decat cea a painii!


Reteta de paine de casa
Ai trebuinta de: 500 g faina de grau, 10 g drojdie, 2 lingurite de sare, 1 lingurita de zahar, 250 ml apa calduta; facultativ: 6 linguri untdelemn.
Cum se procedeaza? Drojdia se lichefiaza, cu zaharul si cu putina apa calduta. Faina se cerne si se amesteca apoi cu drojdia si sarea. Se incorporeaza restul de apa si untdelemnul (daca se doreste) si se framanta un aluat potrivit de moale. Daca este nevoie, se mai pune apa. Aluatul se framanta timp de 10-15 minute, dupa care se modeleaza painea si se pune in tava pentru copt. Se acopera cu un servet curat si se lasa sa creasca, la loc cald, o ora.
Dupa ce a crescut, se cresteaza aluatul. Se unge cu apa, se presara sare si se da la cuptor, primele 10 minute la foc puternic, apoi la foc potrivit spre mic, timp de 20-30 de minute. Se incearca cu un pai sa se vada daca painea e coapta. Daca nu e, se mai lasa cateva minute in cuptor. (Reteta culeasa de la Valea Dragului, judetul Giurgiu, si publicata in volumul "Retete alese pentru Post si Craciun", de Simona Lazar, Editura Jurnalul, 2010)