Coltunasi sau vareniki ca la Ulma (reteta Mariei Gorban)

Imprimare

Pe Maria Gorban am intalnit-o cu ani in urma la festivalul ProEtnica de la Sighisoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma si ma tot imbia sa gust din bucatele specifice femeilor din neamul sau, de-a lungul veacurilor. Retete insa impamantenite la noi si asimilate de intregul sat, de intreaga comuna.

De aceea, probabil, multe dintre preparatele satului poarta doua nume: unul romanesc si altul slav. Cum este cazul si cu acesti coltunasi, numiti deopotriva si vereneche ori vareniki... Pe mine ma intereseaza insa mai putin cum li s-a zis la botezul lor si mai mult cum se pregatesc, dupa o reteta unica, si-n casele de romani si-n cele de ucraineni, din Ulma.
Ai trebuinta de: 500 g faina, 2 oua, 250 g smantana, 500 g branza de vaci, sare, zahar.
Cum se prepara: Se face un aluat din faina, un ou, apa calda si sare. Se framanta bine si se intinde o foaie subtire. Se taie in patrate de 8 cm. Branza de vaci se amesteca bine cu un ou si cu sare. Se umplu patratele. Se lipesc pe margine. Se fierb in apa clocotita pana se ridica deasupra apei. Se scot, se clatesc cu apa rece si se pun deasupra smantana si zahar dupa gust. Se poate inlocui smantana cu iaurt. Se mai pot umple cu varza calita, dar in acest caz se ung cu unt topit.
Coltunasii se pot servi si prajiti. Dupa ce au fost umplute patratele cu branza, se prajesc in ulei sau unt incins, pe o parte si pe cealalta, pana cand coltunasii se rumenesc. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor