Miercuri, 18 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Ostropel de mistret (reteta vanatoreasca)

Ostropel de mistret (reteta vanatoreasca)

Email Imprimare

Lumea vanatorilor e un teritoriu inchis. O lume paralela, cu tainele si regulile ei. Dar bucataria vanatoreasca e... fabuloasa! Iar un ostropel de mistret e cea mai frumoasa experienta culinara la care mi-a fost dat sa asist.Sa asist, doar! Caci "novicilor" nu le e permis decat sa priveasca. Si, evident, apoi, sa se infrupte din bunatati!

Facerea unei asemenea mancari se intinde pe doua zile. Mai intai se pune carnea la marinat. O bucata zdravana de pulpa de mistret, de vreo doua kilograme, se portioneaza cu grija si se asaza intr-o oala de pamant. Apoi se pregateste sosul marinat - ori "baitul", cum i se mai spune. Doua cepe tari, taiate "pestisori". Un morcov, la randu-i taiat in rondele. Telina - felii. Cimbrisor salbatic, cu floare liliachie si straniu miros mentolat. Sa aromeze sosul. Si tot pentru asta: rozmarin, cu parfum tare. O foaie de dafin. Si peste toate, trei pahare mari de vin rosu si unul de coniac.
Vanatorii incercati pun intotdeauna vin din cel mai bun si mai tare – un pinot noir, ori cabernet, ori o feteasca neagra. "In nici un caz posirca" - spune "maestrul bucatar" care mi-a dat voie sa patrund tainele cuhniilor vanatoresti. Si tot el imi mai zice ca si coniacul trebuie sa fie din cel fin, "pe care-l dai la musafiri"...
Ei bine, in sosul asta cu adevarat regal se lasa carnea la macerat, la rece, vreme de 24 de ceasuri. A doua zi, cand carnea s-a fragezit, se scoate din vas si se scurge, apoi se prajeste intr-o cratita in care ai topit o jumatate de ceasca de unt. Carnea se intoarce pe toate partile, pana prinde crusta.
Se adauga cateva rosii, decojite si zdrobite cu furculita. Se toarna sosul marinat si legumele care au insotit carnea in timpul macerarii. Se lasa la fiert, pana ce carnea mistretului e gata. Atunci se scot toate bucatile intr-un alt vas, iar sosul se mai lasa pe plita, la foc mic, pana ce se ingroasa. Sosul se paseaza prin sita, cu multa rabdare, si abia atunci se stropeste cu el carnea de mistret si se orneaza cu cimbrisor si macris. (Simona Lazar)
Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.