Rulada de cocos (reteta Kerei Kalita)

Imprimare

Marea postelniceasca, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Serban, sotia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, ramasa vaduva, s-a retras la mosia bastinei sale – Marginenii. Aici, din plictis sau poate in amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina s-a apucat sa scrie un catastif de retepturi si chiar sa le incerce, tractand din cand in cand boierii si boieroaicele de primprejur.

Cand poruncea slugilor sa gateasca ruloul de cocos, incepea sa imparta cocosul intreg, dolofan, impanat de grasimea galbena lucitoare: pieptul intr-o parte, pulpele in cealalta, maruntaiele in oala de supa. Cu indemanare, scoteau toate oscioarele; pieptul il tocau la satar si-l marunteau, amestecandu-l cu sare, piper, 20 de grame de maghiran, 20 de grame de tataneasa, 20 de grame boia dulce, 30 ml vin alb dulce, trei oua si le framantau cu bucurie. Pulpele de cocos, fara oase, se bateau usor cu ciocanelul de lemn pana se alcatuia o foaie de grosimea unei coji de portocala care se ungea cu untura cocosului topita din vreme, presarata cu nuca pisata la sticla si tocatura pieptului. Se rula in forma de sul, se imbraca in panza alba de in lipita perfect, innodata strans la capete si se fierbea timp de o ora in supa cocosului din maruntaiele ramase.
Rulada de cocos este un preparat servit la ocazii speciale la curtea Cantacuzinilor.
Puteti citi continuarea pe www.antenasatelor.ro