Iepure cu sos de smantana (reteta bucovineana)

Imprimare

Iepure cu sos de smantana - o reteta cu poveste, ba chiar de... poezie (dac-asa imi place mie). In Bucovina, smantana - bat-o vina! - e cea dintai in toate. Si-n bucate! Sau, ma rog, in bucate vine mai la urma, cand toate-s asezate, sa-i dea catifelare, aroma, gust, savoare, parfum de sarbatoare. In sosul de smantana imbaiat, in Bucovina, eu un iepure-am aflat.

Pentru acest preparat vom folosi spinarea si picioarele - cele de dinapoi - ale unui iepure fragezit si bine marinat. Se impaneaza carnea cu bucati de slana afumata. Se-asaza intr-o tava cu grasime si cu putina apa. Si apoi se da la cuptor, sa se friga incetisor.
Vom unge din cand in cand carnea cu sosul ce se formeaza in tava. Cand carnea este gata si-o vezi ca-i rumenita, se scurge sosul intr-o cratita. Se-adauga o ceasca de smantana, amestecata doar c-o lingurita de faina. Si se mai fierbe cateva minute. Se taie carnea fripta in felii si se adauga in sos. Si-apoi, pe foc, vreo cateva minute...
Aceasta e reteta dintr-un cap in altul. Doar voie buna sa aveti si-un... paharel de vin! Iar dac-ati vrut sa auzit mai mult, ma iarta... dar foame azi mi s-a facut si-o sa infulec de-o sa para ca la gura mea toti turcii azi se cearta!

Sursa: Antena Satelor
(Simona Lazar, Antena Satelor)