Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    • PRIMA PAGINA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • NEWSLETTER
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    • Locuri
      • Din Romania
      • De Pretutindeni
      • Recomandari
    • Oameni
      • Oameni de langa tine
      • Personalitati
    • Traditii
      • Romania crestina
      • Legende, datini si obiceiuri
      • Semnificatia numelui
    • Branduri
      • Branduri Romanesti
      • Alte Branduri care ne plac
    • Afaceri
      • Idei de succes
      • La birou
    • Sanatate si Frumusete
      • Sanatate
      • Remedii Naturale
      • Alimentatie Sanatoasa
      • Frumusete
      • Parinti si Copii
    • Stil de viata
      • Arta culinara
      • Casa si Gradina
      • Moda si Accesorii
      • Cadouri
    • Timp Liber
      • Festivaluri si Targuri
      • Spectacole, filme, emisiuni
      • Carti
      • Evenimente
      • Bancuri
    • Romania Mea
      • Articole despre Romania mea
      • Povesti de viata
      • PAREREA MEA
    • DESPRE NOI
    • PUBLICITATE
    • ACC Media Channel
    • CECILIA CARAGEA
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    DACIC COOL – Canal media online coordonat de Cecilia Caragea
    Dacic Cool»Stil de viata»Casa si Gradina»Topinamburul, radacina soarelui
    Casa si Gradina

    Topinamburul, radacina soarelui

    9 aprilie 2014Niciun comentariu
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp

    Topinamburul (Helianthus tuberosus) este o planta destul de stranie. Face parte din familia Asteracee (la fel ca anghinarea), care este o familie de plante cu flori! Si, intr-adevar, are flori foarte frumoase. De altfel, e inrudita cu floarea-soarelui, cu care seamana foarte mult, facand parte din acelasi gen, Helianthus. Totusi, topinamburul este cunoscut ca leguma, caci de la el se folosesc tuberculii, care seamana, la forma si gust, cu cartofii. La noi, popular este numit cartoful saracilor, nap porcesc, morcov porcesc, mar de pamant, cartof evreiesc, anghinare de Ierusalim, picioica sau guli.

    Numele sau neobisnuit se pare ca vine de la un trib de amerindieni, Tupinamb sau Topinambas, caci planta este originara din regiunea Marilor Lacuri, din estul Statelor Unite (din Maine pana in Dakota de Nord) unde exista inca si astazi cateva specii salbatice. Acolo era numita radacina soarelui. Anul 1612 a fost unul foarte secetos in acea zona, un an de foamete si sete, iar multi dintre noii colonisti s-au salvat de la moarte consumand tuberculi de topinambur.
    Astfel, au inceput sa se intereseze si mai mult de aceasta planta. Exploratorul Samuel de Champlain o descoperise deja in anul 1605, la Cape Cod, el fiind primul care a adus tuberculi de topinambur in Europa – a fost urmat apoi de alti marinari francezi. Multumita calitatilor sale medicinale si gustului sau bun, planta s-a raspandit rapid pe continent. Dupa al Doilea Razboi Mondial, insa, popoarele care fusesera sub ocupatie nazista (mai ales francezii) nu au mai dorit sa-si aminteasca de vremurile grele pe care le-au trait in timpul razboiului. Din cauza ca nazistii sau chiar armata proprie le confiscau orice sursa de hrana (cartofii, morcovii etc.), europenii au fost nevoiti sa manance topinambur in acea perioada, pentru a supravietui. 
    Astazi, cand oamenii redescopera agricultura organica si biodiversitatea, cand agricultura bio si sustenabilitatea sunt concepte de actualitate, cand regimurile vegetariene si vegane sunt in voga, ne amintim de unele plante si legume uitate, le redescoperim si ne minunam de calitatile lor. Topinamburul este una dintre ele – cunoscut si apreciat de peste trei milenii, el este, intr-adevar, o planta unica. Capacitatea sa de a supravietui in conditii extreme, de la gerul Alaskai pana la arsita Saharei, este uluitoare si inexplicabila. In plus, se cultiva foarte usor, neavand cerinte speciale, iar recolta de topinambur este mult mai bogata in comparatie cu alte legume.
    Planta creste pana la 3 metri inaltime, unele frunze sunt lungi de pana la 30 cm, face flori frumoase, galbene, de 4-8 cm in diametru, care miros a ciocolata cu lapte si infloresc toamna, iar tuberculii seamana vag cu cei de ghimbir si sunt maro-roscati, galbui sau vinetii.
    Topinamburul este o planta foarte sanatoasa, fiind foarte apreciata mai ales in tarile nordice, unde este folosita in salate. La noi este mai putin cunoscuta, insa, dupa aparitia primei dulceti de topinambur romanesti, au inceput sa apara si cultivatorii autohtoni. Topinamburul e utilizat insa si ca planta furajera, si pe post de combustibil (etanol), iar din el se poate face si alcool.
    Tuberculii au un gust destul de dulce, oarecum asemanator cu al guliei sau al ridichii, amintind putin si de gustul de nuca. Stiinta descopera, astazi, treptat, calitatile acestei plante aproape uitate. Se diferentiaza de legume prin continutul mare de fructoza si de polimeri ai fructozei – inulina si oligozaharidele. Inulina este o polizaharida naturala unica, alcatuita din fructoza in proportie de 95%. Datorita continutului de inulina, topinamburul este deosebit de util celor care sufera de diabet, fiind un dulce natural.
    Topinamburul contine, de asemenea, alti compusi activi, precum fibre, minerale – fier, calciu, magneziu, fosfor, siliciu, zinc, dar si vitaminele B, C, pectina, acizi organici si aminoacizi.
    Topinamburul regleaza presiunea sanguina si sistemul digestiv. Protejeaza ficatul si rinichii. Ajuta, de asemenea, la cresterea imunitatii organismului in caz de infectii, are actiune antistres, da energie organismului si creste puterea de concentrare psihica si intelectuala. Este recomandat si pentru persoanele aflate in convalescenta, precum si pentru cei care sufera de osteoporoza. Previne chiar si chelia.
    Dulceata de topinambur Topoloveana este naturala, nu contine zahar adaugat si conservanti. Topinamburul este sub forma de cuburi, reprezentand 70% – restul de 30% este suc concentrat de mar. Aceasta dulceata contine foarte multe fibre alilmentare (solubile si insolubile), mai ales inulina. Aceasta previne unele boli, creste imunitatea si mentine sanatatea organismului, distruge bacteriile patogene din intestin, combate constipatia, scade riscul de osteoporoza si de ateroscleroza, reduce absorbtia de zahar din sange, prevenind sindromul metabolic si diabetul zaharat. (Foto: Wikipedia, www.magiun-sonimpex.ro)

    www.evakuator-servis.com
    europosud.ua/

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți dosarul de intrări sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Email WhatsApp
    Previous ArticleNicoleta Epure: Istorie si televiziune, cu pasiune!
    Next Article Florin, cel inflorit
    DACIC COOL
    • Website

    Related Posts

    Cele mai bune metode de a obtine o cafea perfecta!

    20 mai 2022

    Cum alegi locatia potrivita pentru nunta sau botez?

    19 septembrie 2021

    Nunta… pas cu pas

    19 septembrie 2021
    Leave A Reply Cancel Reply

    Înscrie-te pentru a primi conținut de calitate în căsuța ta de email, în fiecare săptămână!

    Verifică-ți folderul inbox sau spam pentru a-ți confirma abonarea.

    CELE MAI RECENTE ARTICOLE

    Targul Roadelor de Toamna Invie Traditia, 14-31 octombrie 2025

    Nu rata ocazia de a participa la Targul de Turism al Romaniei, editia de toamna 2025!

    Conferinta „Tesand povesti in camerele de parada din Maramures”, la Muzeul Taranului

    Denta & Rommedica 2025: Expozitia unde inovatia medicala intalneste comunitatea profesionistilor din sanatate

    DACIC COOL
    • ECHIPA DACIC COOL
    • PUBLICITATE PE ACEST SITE
    • TERMENI SI CONDITII
    • CONFIDENTIALITATEA DATELOR
    DESCOPERA
    • BLOGURILE BRANDURILOR DACIC COOL
    • PRODUSE ALE BRANDURILOR DACIC COOL
    • CONCURSURI
    • EVENIMENTE DACIC COOL
    PARTENERI
    • ARENA Communications
    • Brander. The Original Brander
    • ACC Media Channel
    • Cecilia Caragea
    Copyright © DACIC COOL

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.