Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Crinul, floarea regilor

Crinul, floarea regilor

Email Imprimare

Incantatorul crin poate fi considerat, pe drept cuvant, o floare regala. Forma sa speciala, cu petale lungi si impunatoare, care denota mandrie, semetie si inspira autoritate, precum si parfumul sau deosebit si puternic fac din el o planta si o floare cu totul speciala. Tocmai de aceea a devenit, de-a lungul timpului si in culturi diferite, cel mai potrivit simbol al regalitatii si al nobletii.

Legende vechi si noi
Crinul il intalnim deja la vechii egipteni ca simbol hieroglific al Egiptului, apoi la babilonieni. Egiptenii il foloseau, alaturi de narcise, si in coronitele funerare, iar un bulb de crin ar fi fost descoperit alaturi de o mumie. Mult mai tarziu, regasim crinul in blazoanele regilor Frantei, dar si ca simbol in timpul Revolutiei Franceze. De asemenea, apare in simbolistica unor tari precum Serbia, Bosnia, Canada si unele state americane, precum si ca simbol religios in timpul Papei Paul al VI-lea. Insa crinul este, in acelasi timp, un simbol al puritatii, al castitatii, al perfectiunii si chiar al milei. Chinezii au asociat culoarea sa alba cu puritatea, considerandu-l si un semn al iubirii eterne. La fel, vechii greci, continuati de romani, aveau un foarte mare respect pentru crin, considerand ca aceasta minunata floare alba a luat nastere din laptele Herei, regina zeilor, regina cerurilor si a pamantului, cea mai importanta zeita din mitologia greaca. Invidioasa pe Alcmena, care il nascuse pe Hercule din unirea cu Zeus, Hera a trimis-o pe sora ei, Atena, sa i-l aduca. L-a alaptat pe viitorul erou din mila, insa acesta a supt cu atata putere, incat Hera l-a aruncat de la san, iar o parte din laptele ei a tasnit din Olimp, formand pe cer Calea Lactee. Cativa stropi de lapte au cazut insa pe pamant, dand nastere unor campuri cu crini. Intalnim crinul si in cateva din poemele lui Virgiliu (70-19 i.H). De asemenea, crinul era, in mitologia greaca, simbolul virginitatii zeitei Artemis (Diana, la romani).
In Noul Testament, crinul este asociat virginitatii, puritatii, iubirii si, in mod firesc, Fecioarei Maria, care intruchipeaza toate aceste virtuti. Tulpina crinului ar reprezenta religiozitatea Maicii Domnului, frunzele, smerenia sa, petalele albe, castitatea sa, iar parfumul crinului, divinitatea sa. De altfel, in momentul Bunei Vestiri, Arhanghelul Gabriel este reprezentat adeseori tinand in mana un crin. O alta legenda spune ca crinii erau galbeni, dar atunci cand au fost culesi de Fecioara Maria au devenit albi. Traditia crestina mai spune si ca, atunci cand Eva a fost alungata, alaturi de Adam, din Eden, ea a plans, iar lacrimile sale au devenit crini. Dar crinul este si un simbol al tuturor sfintilor crestini, iar Iisus Hristos este pictat uneori in postura de judecator al lumii tinand in mana o floare de crin. Cele trei petale ale crinului ar reprezenta Sfanta Treime si, in acelasi timp, trei virtuti importante: dreptatea, speranta si caritatea.
O alta poveste spune ca o vrajitoare rea transforma tot ceea ce atingea in stane de piatra, iar pe copii in flori. Doi frati fara parinti, un baiat si o fata, plecati in lume sa-si caute o familie, ajung la castelul vrajitoarei. Aceasta o transforma pe fata intr-o floare, iar baiatul, dorind sa o salveze, ii cere ajutorul Zanei Florilor. Aceasta ii daruieste o floare fermecata, cu care reuseste sa rupa vraja vrajitoarei. Cei doi copii incearca sa fuga, insa vrajitoarea ii prinde si ii transforma in doi crini cu un miros atat de puternic, incat nimeni nu se mai poate apropia de ei pentru a-i salva.
Uneori, crinul a simbolizat insa lumina sau chiar principiul masculin al naturii, datorita formei falice a pistilului sau. Iar chinezii il considerau purtator de noroc si credeau ca poate alunga spiritele rele. In limba chineza, cuvantul pentru crin inseamna vesnic indragostit. In traditia Feng Shui, crinul semnifica vara si abundenta, belsugul.
Simbolistica acestei flori minunate este insa mai complexa, caci ea tine cont si de culoarea diferitelor soiuri de crin. Crinul alb, despre care am vorbit mai sus, insemna mai ales castitate si puritate. Nu degeaba este preferat de multe mirese pentru momentul nuntii. Despre crinul galben, in schimb, chinezii si japonezii credeau ca are proprietati medicinale. Se considera ca el ajuta si la alungarea dorului sau a durerii cauzate de pierderea iubitului sau a iubitei. In limba japoneza, de altfel, cuvantul care numeste crinul inseamna si planta uitarii. Crinii portocalii, care exprima, printre altele, pasiunea, sunt prezenti in ceremonii importante, de la nunti si zile de nastere pana la Halloween, dar ii intalnim si la inmormantari. Crinii roz exprima bucurie, simpatie si bunastare, prosperitate. Pe de alta parte, crinul rosu inseamna dramatism, mandrie si indrazneala. In limbajul iubirii, crinul rosu este folosit de catre cei care doresc sa-si ceara iertare, dar nu au curajul sa o faca in cuvinte.
Desigur, crinul a devenit si prenume. In limba engleza, numele feminine Lily (cu varianta Lilly) a cunoscut o mare frecventa in secolul al XX-lea, mai ales in Statele Unite si Marea Britanie, unde in 2009 a ajuns pe locul 3 intr-un clasament al prenumelor feminine date celor nascuti in acel an. Alte variante sunt Lilian si Lilla. In limba romana, crin nu provine din lilium, ci vine dintr-un alt cuvant grecesc, krinon, care inseamna acelasi lucru: crin. Crina este un foarte frumos nume de fata, in timp ce Crin, varianta masculina, este mult mai rar intalnit. Cei ce poarta acest nume sunt sarmanti, plini de viata si sensibili. Foarte creativi, ei isi pot indeplini visele in viata, fie ca e vorba de domeniul social, fie de un ideal spiritual. Desigur, acest lucru nu este lipsit de tensiuni, de agitatie, caci ei actioneaza cu un mare entuziasm in tot ceea ce fac. Sunt persoane sociabile, afectuoase si credincioase, care cauta viata de cuplu, dar, daca nu se simt in largul lor, devin neincrezatoare si suspicioase fata de cei din jur. Au simt practic si putere de munca, chiar daca uneori vor alege drumul mai usor. Sunt interesate de pozitia sociala si de bunastarea materiala, avand si un simt comercial dezvoltat. Sunt curajoase si intreprinzatoare, nesperiindu-se de necunoscut sau de greutatile intalnite in cale. Vor alege profesii din domeniul esteticii, frumosului, artelor sau al stiintelor umaniste. Insa pot fi atrase si de lumea finantelor. Crina Mardare (n. 1957), solista trupei Sfinx, Crin Antonescu (n. 1959), politician, si Lily Allen (Lily Rose Beatrice Cooper, n. 1985), vedeta pop britanica, sunt doar cateva dintre personalitatile ce poarta nume de crin.
Tot intelesul de crin il au insa si numele ebraic Suzana (Susana) sau numele japonez Yuri.

Origini stravechi
Nu se cunoaste cu exactitate originea acestei flori minunate, insa exista indicii ca ar fi aparut in zona Mediteranei si a Asiei Mici, in urma cu mai bine de trei milenii, raspandindu-se apoi in alte regiuni temperate si tropicale. O importanta enciclopedie, Time-Life Encyclopedia of Gardening, aparuta in 1971, considera insa ca primul crin cunoscut civilizatiei apusene a fost din soiul Lilium candidum, numit si crinul Madonei. Acesta este mentionat pentru prima data pe o tablita de piatra sumeriana scrisa in urma cu 5.000 de ani. Aceasta povesteste despre un oras din Persia inconjurat de campuri de crini – acesta se numea, de altfel, Susa, cuvant care ar inseamna crin. Dupa altii, Susa ar fi fost numele unei zeitati locale, iar crinul ar fi fost denumit, de fapt, dupa aceasta zeita. Unii specialisti sustin ca aceasta floare s-ar fi raspandit apoi din Persia prin intermediul caravanelor de nomazi – acestia luau cu ei bulbi de crin, ca hrana, caci faceau calatorii foarte lungi. Pe drum, acolo unde se intampla sa cada pe pamant cate un bulb, cresteau crini. In orice caz, crinul alb din acest soi apare sculptat pe basoreliefuri din Ninive care dateaza din anul 700 i.H. Insa el era foarte respectat si de catre civilizatia minoica, care il asocia cu zeita Britomartis si care l-a reprezentat in fresce si pe vase in Creta, inca din anii 1800 i.H. Astazi, expertii considera ca acei crini ai campului mentionati in Biblie erau de fapt anemone.
Grecii respectau foarte mult aceasta floare, Lilium candidum, pe care o foloseau, alaturi de branduse si zambile in cununile ceremoniale, inca din anul 380 i.H. De altfel, Teofrast, parintele botanicii, a scris despre crin inca inainte de secolul al III-lea i.H. Grecii il numeau leirion, iar romanii au preluat numele sub forma lilium, care a dat lily de astazi, din engleza (in romana, crin provine din alt cuvant grecesc). Au preluat si respectul grecilor pentru crini. Soldatii romani luau cu ei bulbi de crini in campanii nu doar ca hrana, ci si pentru a face din ei o alifie pentru rani si un unguent pentru arsuri. In acest fel, ei au introdus crinul in tinuturi indepartate ale imperiului roman, pana in nord, in Anglia.
Respectul pentru crin s-a transmis mai departe, in religia crestina. In secolul al IX-lea, intalnim crinul in gradinile lui Charlemagne, iar in secolele al XV-lea si al XVI-lea, in picturi intalnim ingeri care in loc de sceptru tin in mana un crin alb. Acesta devenise si un simbol al Fecioarei Maria, Regina Ingerilor.
Soiurile de crin din China si Japonia au fost introduse in Europa mai tarziu. Engelbert Kaempfer a desenat pentru prima data crini japonezi, in anul 1690. Desenele sale reprezentau soiurile Lilium lancifolium, L. speciosum si L. concolor, dar au fost publicate abia in 1791. Urmatorul botanist care a studiat crinii japonezi a fost Carl Thunberg, in 1775, care a strans multi bulbi, aducand o parte din ei acasa, in Europa. Cei care au adus primii bulbi de crini chinezesti au fost preotii francezi. Primul dintre ei, parintele Armand David, a strans bulbi din Mongolie, Tibet si China intre anii 1866 si 1870, iar soiul Lilium davidium a fost numit dupa el. Lilium delavayi a fost numit dupa parintele Delavay, al doilea preot francez care a gasit crini in China si care a ales provincia Yunnan. Dupa ei au sosit parintii Soulie si Farges. Augustine Henry a gasit apoi, in 1888, pe stancile pesterilor din Ichang, pe raul Yangtze, in China centrala, soiul care ii poarta acum numele, Lilium henryi. In 1903, el a gasit crinul regal (Lilium regale) in Tibet. Printre cele mai noi soiuri din Asia se numara Lilium ciliatum, descoperit de Patrick Synge in Turcia si Iran, in 1960.

Flori albe sau intens colorate
Astazi exista peste 100 de specii de crin, de diverse forme si culori, de la alb, roz, violet pana la galben sau portocaliu, cu parfumuri diferite, mai intense ori mai slabe, sau neparfumate. Soiurile asiatice sunt foarte colorate, infloresc tot timpul anului, insa nu au miros. In China sunt mentionate, inca din Evul Mediu, trei soiuri de crin, in trei culori - rosu, roz-violet si galben, care infloreau pana la sfarsitul toamnei.
Bine-cunoscutul crin regal (Lilium regale) este originar din vestul regiunii Sichuan din China. Sofisticat si impunator, ajunge pana la 2 metri inaltime si face flori in forma de trompeta, mari, lungi de 14 centimetri, albe, insa galbene in interior. Mirosul acestora este foarte puternic, mai ales in timpul noptii. Specia a fost introdusa in Europa, in Marea Britanie, in anul 1903. Bulbii sunt foarte rezistenti, germinand in orice fel de sol, mai ales daca e bine drenat, si prefera zonele insorite, in care creste mai repede. In general, este insa mai sensibil la conditiile meteo decat crinii obisnuiti de gradina. Crinul regal e una dintre cele mai iubite flori din Europa, fiind foarte indragit si in Romania, unde il intalnim in gradini, in aranjamente florale si in buchete. Poate creste, desigur, si in ghiveci, in casa, insa trebuie sa stim ca mirosul sau puternic ne poate cauza dureri de cap. Crinul imperial are mai multe soiuri. Exista o varietate cu flori de un alb pur, numita L. regale album. Empress of India este un soi foarte apreciat, care are flori roz bordate cu alb. Stargazer este unul dintre cele mai populare soiuri de crin din lume. Are flori in rosu sau roz intens si alb, fiind folosit adesea in buchetele pentru mirese, ca floare taiata, insa este deosebit de frumos si in gradini. Soiul Gold are flori in alb si galben, cu puncte de culoare inchisa pe petale.
Lilium martagon mai este numit si crinul cu turban sau crinul sultanului datorita formei petalelor sale, care sunt rasucite in sus, in forma unui turban.  De altfel, in limba turca, martagon inseamna turban. Creste pana la 2 metri inaltime, iar florile sale au o culoare intensa de roz. Este foarte raspandit, fiind intalnit din Franta pana in Mongolia si Coreea.
Lilium longiflorum este originar din Insulele Ryukyu din Japonia, mai exact din cea mai tropicala regiune a acestora. Acest soi a fost fortat sa infloreasca in timpul sarbatorii pascale, dar numai in sera. In aer liber, va inflori abia la mijlocul verii. Daca este tinut in casa pana cand florile i se ofilesc, apoi este plantat afara, in gradina, el va inflori in anul urmator si chiar mai puternic decat in casa. Afara, prefera zonele insorite, dar, in regiunile prea calduroase, apreciaza un pic de umbra.
Crinul salbatic nu face parte din familia Liliaceae, ci este o planta erbacee perena. Numele sau botanic este Hemerocallis fulva si apartine familiei Xanthorrhoeaceae. Insa faptul ca florile sale seamana foarte mult cu ale crinului si faptul ca acestea tin doar o zi au facut sa fie numit crin salbatic. Mai este numit crinul tigru, crinul rosiatic, crinul portocaliu sau doamna santului (Ditch Daylily), deoarece creste salbatic, pe marginea drumurilor, in tufarisuri si pe campii. La noi i se mai spune crinul fanului, crin galben, dret galben sau stanjen. Florile sale sunt impresionante, mari, de 12 centimetri in diametru, de un portocaliu intens spre rosu, cu o dunga deschisa la culoare pe mijloc. Creste in Asia, din Muntii Caucaz pana in Muntii Himalaya, Japonia, China si Coreea, dar si in Statele Unite si Canada, unde a devenit planta invaziva.

Beneficii culinare si pentru sanatate
Bulbii de Lilium lancifolium, L. davidii, L. japonicum si L. auratum (crin de munte, crinul razelor aurii sau Gold-Band Lily), au facut parte din meniul japonezilor, coreenilor si chinezilor vreme de 2.000 de ani.
Crinul salbatic nu este doar planta decorativa, fiind si comestibil. Il regasim in retete culinare din Taiwan, China, Vietnam, Coreea si Japonia, dar si la noi. Se consuma florile (proaspete, in salate), mugurii (proaspeti sau uscati) si tulpinile, precum si tuberculii, care pot fi gatiti asemanator cartofilor. In Asia, crinul salbatic face parte din meniul vegetarian al calugarilor budisti.
Vechii greci si romani cultivau crinul atat in scopuri decorative, cat si ca planta medicinala, considerand ca are multe efecte benefice pentru om. De exemplu, se credea ca poate alunga depresia. De altfel, in Europa i s-au atribuit mereu calitati terapeutice. Am spus deja ca soldatii romani mancau bulbi de crin, dar faceau din ei si o alifie pentru tratarea arsurilor, iar acest «medicament» a rezistat in Europa pana recent, in secolul al XIX-lea.
Tot cam pana atunci, frumoasele Europei incercau sa incetineasca procesul de imbatranire al tenului si aparitia ridurilor cu ajutorul unui unguent sugerat de Dioscoride (secolul I d.H.), preparat din bulbi de crin si miere, cu care se facea o masca pentru fata. La fel ca alte lotiuni inventate de Dioscoride, si aceasta se obtinea foarte greu, necesitand nu mai putin de 3.000 de bulbi de crin pentru o singura cura.

Pe limba florilor
Crinul este o floare care se ofera, de obicei, la evenimente formale, in care protagonistii nu sunt implicati sentimental foarte mult. In limbajul subtil al florilor, un crin oferit de catre un barbat unei femei inseamna respect. Cand un barbat ii ofera iubitei sale un crin, inseamna ca o considera perfecta si ca pe el se considera oarecum nedemn de iubirea acesteia. Femeia careia ii plac crinii este o persoana foarte interesata de aspectul sau fizic, de frumusetea sa, considerand ca exista putine lucruri care sunt bune pentru ea. (Foto: freeimages.com, Arhive personale)
Despre semnificatiile si legendele crinilor a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele florilor, realizata de Carmen State.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.