Vineri, 19 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Lavanda, terapie pentru suflet si trup

Lavanda, terapie pentru suflet si trup

Email Imprimare

Lavanda creste sub forma de tufa de pana la un metru, pana la o altitudine de 1.800 de metri. Atunci cand este inflorita, din mai pana in august, lavanda raspandeste un parfum intens, relaxant, creand un superb peisaj. Lavandula officinalis pe numele sau stiintific, lavanda are tulpina lemnoasa, frunzele opuse si florile mici, albastre. Este rezistenta la seceta, iar in solurile cu umiditate excesiva, radacinile plantei nu rezista. Lavanda iubeste lumina si se dezvolta foarte bine in medii insorite, fiind destul de rezistenta si la frig. Suporta temperaturi de pana la -15 grade Celsius.

Este o planta careia ii place sa creasca pe campuri, in zonele montane, insa, datorita parfumului ei placut, este cultivata adesea si in ghivece de interior. In acest caz, planta trebuie udata de cel putin trei ori pe saptamana, astfel incat solul sa fie mereu umed, si trebuie asezata in locuri calduroase, insorite. Ca sa se dezvolte in voie si sa ramana inflorita pentru cat mai mult timp, ghivecele trebuie sa fie destul de mari, astfel incat radacinile sa creasca in voie.
Plantata in gradini, lavanda creste foarte bine langa trandafiri, ambele fiind mari iubitoare de soare si caldura. In plus, lavanda ii poate fi de ajutor trandafirului, intrucat parfumul acesteia nu le este pe plac insectelor daunatoare.
Lavanda isi are originea in bazinul mediteraneean si se presupune ca ar fi cultivata inca de acum peste 2000 de ani de catre popoarele arabe si egipteni.
Lavanda este simbolul regiunii Provence din Franta, regiune in care aceasta planta reprezinta una din culturile favorite. Culturi importante de lavanda se gasesc si in Bulgaria sau alte tari europene. In Romania, cultivarea lavandei a inceput in jurul anilor 1950 si a luat amploare recent, cand producatorii au realizat posibilitatile enorme ale unei astfel de investitii, lavanda fiind numita si “aurul mov”.
Despre regiunea Provence, din Franta, legenda spune ca frumoasa zana Lavandula, de o rara frumusete, cu parul ca aurul si ochii ca cerul senin, rasfoind colectia sa de peisaje, incepu sa planga de tristete cand ajunse la un peisaj sinistru, saracacios, fara pic de viata – Provence. Pentru ca lacrimile sale stricasera hartia, zana acoperi totul cu o bucata de cer albastru. Din acel moment, regiunea Provence a devenit un adevarat rai al lavandei si a fascinat, datorita frumusetii sale, mari personalitati precum celebrul Nostradamus, Van Gogh, Gauguin, Picasso si scriitori precum Jean Giono sau Peter Mayle.
Cele mai cunoscute specii de lavanda sunt: lavanda fina, cunoscuta si sub denumirea de lavanda traditionala (aceasta mai este denumita si “aurul albastru” al regiunii Provence din Franta, fiind folosita in industria parfumurilor pentru aroma suava), lavanda aspic (cu un parfum extrem de intens si cultivata in special in Spania si Portugalia si folosita mai mult in industria vopselurilor) si levantica (nascuta din incrucisarea celorlalte doua specii).
De-a lungul timpului, lavanda a fost una dintre cele mai iubite plante parfumate. Se spune despre Cleopatra ca ar fi folosit parfumul lavandei pentru a seduce barbatii pe care voia sa ii cucereasca, furand, in acest mod, chiar si inima lui Julius Caesar sau a lui Marcus Antonius. Romanii foloseau aceasta planta atat pentru a parfuma apa din baile publice, cat si pentru a dezinfecta hainele purtate de razboinici.
O alta legenda spune ca in Franta anilor 1700, in timpul cruntei perioade de epidemie de ciuma, existau cativa hoti care intrau in morminte si furau obiectele pretioase ale celor care murisera de acea maladie. In mod ciudat, au facut asta pentru foarte mult timp, fara sa se infecteze si ei. Fiind prinsi dupa ce au jefuit foarte multe morminte, hotii au marturisit ca nu au luat si ei boala, pentru ca au folosit un otet. Acel otet avea ca ingredient principal lavanda.
Mai tarziu, in secolul XX, un profesor care studia parfumeria s-a ars in timp ce lucra in laboratorul sau si a folosit cu succes esenta de lavanda pentru a preveni infectarea ranii.
Varfurile lavandei se recolteaza cand florile nu sunt inca deschise, apoi se usuca in locuri umbroase si aerisite. In aceste varfuri se gaseste cea mai mare cantitate de ulei volatil, tanin, rezine, lavanda avand o actiune antiseptica, sedativa, antifebrila, tonica, cicatrizanta. Iata de ce infuzia de lavanda este recomandata in cazul persoanelor care sufera de bronsite, dureri frecvente de cap, tulburari de ficat, splina. Pentru cei care sufera de boli ale plamanilor, sunt recomandate cataplasmele pe piept (se pun intr-o panza cateva manunchiuri de lavanda si se tin pe piept pentru un sfert de ora). Cataplasmele sunt utile si in cazul bolilor reumatice. In cazurile celor care sufera de boli nervoase se recomanda infuzia de lavanda, preparata din 3 g de flori la o ceasca de apa. Se bea de trei ori pe zi. Aceeasi infuzie este benefica si in cazul insomniilor, administrate inainte de culcare. Tot pentru combaterea insomniilor se pot pune cateva fire de lavanda intr-un saculet de panza asezat in locuri cat mai apropiate de pat.
Datorita proprietatilor sale terapeutice, lavanda a fost folosita de-a lungul timpului, atat in industria cosmetica, cat si in cea a medicamentelor. Se pare ca primul parfum celebru, denumit Hungary Water, conceput in 1370, avea, printre ingredientele principale, si ulei de lavanda. A urmat Eau de cologne, aproape de anii 1800, tot cu lavanda, pentru ca, apoi, apa de toaleta cu lavanda sa devina una dintre cele mai folosite ape de toaleta din intreaga lume.
Lavanda are proprietatea de a relaxa atat muschii, cat si sistemul nervos. Ea este un ingredient nelipsit din medicina ayurvedica, precum si din medicina budista tibetana. Cu ajutorul ei se trateaza depresiile, dar si tulburarile digestive sau durerile menstruale. Exista anumite specii de lavanda, in special cele cu un parfum foarte intens, contraindicate in cazul femeilor insarcinate, in special in primele trei luni de sarcina.
Pentru combaterea paduchilor se prepara o maceratie astfel: se pun 100 g de varfuri inflorite de lavanda in jumatate de litru de otet si se lasa timp de doua saptamani, agitandu-se din cand in cand. Cu aceasta maceratie se frictioneaza zonele afectate de paduchi.
Pe langa rolul sau de necontestat in combaterea unor afectiuni, lavanda este folosita si in industria cosmetica. Datorita calitatilor sale antiseptice, ea este folosita in prepararea unor creme pentru inlaturarea acneei, in ape tonice, in creme si lotiuni de hidratare a pielii sau in sampoane pentru combaterea matretii si pentru redobandirea stralucirii parului. Uleiul de lavanda are o aroma fina, dulce si florala. Mireasma sa placuta si proprietatile sale regenerative pentru piele fac din acesta un ingredient frecvent folosit in industria cosmetica. Uleiul de lavanda contribuie la calmarea si relaxarea pielii iritate.
Datorita proprietatilor sale de dezinfectant, lavanda este ingredient principal in sapunul cu miere si lavanda, importator Apiland. Acest sapun natural curata si catifeleaza pielea, lasand-o fina si placut parfumata. Sapunul cu miere si lavanda este un produs astringent, de nivel mediu, excelent pentru pielea normala si grasa.
De asemenea, lavanda se gaseste si in samponul Esther cu miere si lavanda, de la Apimond, care hraneste si intareste firul de par, marindu-i rezistenta la ruperea cauzata de periaj.
Datorita continutului de agenti de hidratare, polizaharide, aminoacizi, flavone si uleiuri esentiale, extractul de miere si extractul de lavanda confera produsului proprietati de hranire si intarire a firului de par. Samponul cu miere si lavanda confera parului suplete si este un bun revitalizant si tonifiant la nivelul scalpului prin activarea circulatiei sanguine.
O crema excelenta in normalizarea aspectului lucios al tenului este crema matifianta de zi pentru ten gras cu laptisor de matca de la Gerocossen, care are printre ingrediente lavanda. Crema normalizeaza aspectul lucios al tenului, hidrateaza si protejeaza impotriva radiatiilor UV. Formula sa usoara se absoarbe rapid in piele si ii confera un aspect mat, fara a astupa porii. Imbogatita cu laptisor de matca, argila si lavanda, crema ajuta la reglarea secretiei de sebum, purifica si improspateaza, conferind tenului un aspect proaspat si luminos.


Despre semnificatiile si legendele lavandei a vorbit si Cecilia Caragea in cadrul rubricii Secretele Florilor, realizata de Carmen State. (Foto: www.apiland.ro, www.apimond.ro, www.gerocossen.ro, www.freeimages.com, Arhiva personala)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.