Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Incarcat cu antioxidanti, coacazul negru

Incarcat cu antioxidanti, coacazul negru

Email Imprimare

Coacazul negru (Ribes nigrum, din genul Ribes, familia Grossulariaceae) este un arbust originar din nordul Europei si Asia. Creste si in America de Nord, dar cel mai intens este cultivat in Noua Zeelanda, unde solul, clima si soarele ii priesc de minune. Fructele sale sunt utilizate in multe bauturi si preparate culinare, fie singure, fie in combinatie cu alte fructe. Chiar daca sunt acrisoare, sunt foarte gustoase, fiind preferate mai ales sub forma de gemuri si dulceturi, precum si ca ingrediente in prajituri si in sucuri.

Acest arbust este foarte usor de cultivat. Se acomodeaza in aproape orice tip de sol, dar prefera unul bine drenat, care retine usor umezeala. Prefera locurile insorite pe durata intregii zile, dar tolereaza si umbra usoara. Creste bine chiar si in ghiveci – in acest caz, la fiecare doi, trei ani ghiveciul trebuie schimbat, eventual cu unul putin mai voluminos. La mijlocul verii, coacazul face numeroase fructe negre si purpurii grupate ca niste ciorchini. De toamna tarziu pana primavara, in perioada de repaus vegetal, arbustul se curata de lastarii vechi, batrani, deoarece fructele din sezonul viitor se vor face pe lastarii noi.
In Europa, coacazul negru este foarte apreciat si raspandit ca planta medicinala, valoarea sa nutritiva fiind foarte ridicata. Fructele sale sunt o nepretuita sursa de antociani si de vitamina C. Femeile consuma coacaze negre pentru a diminua simptomele premenstruale si ale menopauzei. Sunt considerate, de asemenea, antidiuretice, precum si tratament pentru raceli, gripe si febra. In medicina populara (dar si in cea oficiala!) se utilizeaza frunzele si fructele arbustului, precum si uleiul continut de semintele acestuia. De fapt, uleiul din seminte de coacaze negre este cel mai frecvent folosit, fiind disponibil sub forma de capsule, ca supliment alimentar. Din frunze, proaspete sau uscate, se pot face infuzii.
Un studiu britanic a relevat faptul ca, in ceea ce priveste antioxidantii, nu vinul rosu si sucul de struguri sunt cele mai puternice, asa cum se crede indeobste, ci sucul de coacaze negre, urmat de sucul de rodie. Iar antioxidantii, se stie, sunt eficienti impotriva formarii colesterolului „rauâ€, care se aglomereaza la nivelul arterelor, ducand la boli de inima si ateroscleroza. Un alt studiu a aratat ca imunitatea varstnicilor creste prin ingerarea uleiului din seminte de coacaze negre. Pe langa efectele sale antiinflamatorii, acesta opreste productia de prostaglandina E2. Prostaglandinele sunt substante asemanatoare hormonilor, care ajuta muschii si vasele de sange sa se contracte si sa se relaxeze. Sunt eliberate ori de cate ori apare o infectie sau o rana, dar o cantitate prea mare poate cauza inflamatii si impiedica buna functionare a sistemului imunitar. Iar odata cu inaintarea in varsta producem tot mai multa prostaglandina E2.
Dulceata de coacaze negre Topoloveana este preparata la temperatura de doar 70 de grade Celsius, la bain-marie, timp de 12 ore, in suc concentrat de mar (30%). Coacazele negre contin retinol, ca vitamina principala, alaturi de vitamina E (tocoferol) si vitamina C (acid ascorbic). Mineralele cele mai importante sunt fosforul, calciul, magneziul. Au un continut foarte scazut de grasimi saturate. Consumul coacazelor negre reduce nivelul oboselii si inflamatiile musculare, mareste acuitatea vizuala, scade acidul uric si colesterolul, ajuta in artrita, reumatism si guta, faciliteaza digestia, elibereaza organismul de toxine si imbunatateste circulatia sanguina. (Foto: freeimages.com, www.magiun-sonimpex.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.