Marti, 16 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Povestea Expozitiei de horticultura Plantarium din Olanda

Povestea Expozitiei de horticultura Plantarium din Olanda

Email Imprimare

Va plac plantele ornamentale? Va plac copacii si pomii? Probabil ca da si probabil ca le aveti deja in curte, gradina, pe terasa, pe balcon, patio sau in locuinta... In Romania, sectorul horticulturii nu este, din pacate, foarte dezvoltat. Pepinierele prefera mai degraba sa aduca plante din alte tari si sa le revanda aici decat sa le cultive. Marii cultivatori sunt putini. Totusi, datorita faptului ca solul si clima din Romania sunt propice cultivarii plantelor ornamentale, interesul pentru acestea creste in mod constant.

Pana una-alta, pentru a vedea care sunt trendurile mondiale si europene in domeniul plantelor ornamentale, ar fi bine sa... facem o infuzie de inspiratie, sa aflam lucruri noi si vechi, din Europa si din alte parti, de la oameni cu experienta, care au business-uri ce functioneaza. Unul dintre locurile in care ii gasesti pe acesti oameni sunt expozitiile si targurile de plante, iar unul dintre cele mai importante din Europa este Plantarium, care se organizeaza anual in Olanda.
In urma cu o luna, am avut ocazia sa vizitez din nou Expozitia Plantarium din Boskoop, Olanda, care se afla la a 35-a editie. Acolo am aflat intreaga poveste a acestei expozitii renumite, pe care o stiam doar partial. Evolutia acestui mare eveniment horticol anual e foarte interesanta. Iat-o mai jos!

Mai intai, premiile!
Inainte de poveste, sa trecem in revista premiile. Caci, in fiecare an, la Plantarium se organizeaza mai multe competitii pe durata targului, menite sa-i provoace pe expozanti sa vina cu cele mai bune si inovatoare solutii. Cea mai importanta competitie este cea a Noutatilor (Novelty), adica a soiurilor noi. Marele castigator al competitiei Novelty Plantarium 2017 este varietatea Hydrangea macrophylla 'Jong 01' (Lady Mata Hari), inscrisa in concurs de catre pepinera De Jong Plant B.V. din Boskoop, Olanda. Aceasta a primit titlul de Best Plantarium Novelty 2017. Gama Hydrangea Macrophylla este atat de extinsa, incat e foarte greu sa mai vii cu ceva nou, au explicat membrii juriului. Ceea ce este unic la aceasta varietate e faptul ca florile plantei infloresc separat si ca ele sunt colorate in nuante inchise si deschise pe aceeasi inflorescenta. Mai mult, planta e compacta si stufoasa, are flori puternice si poate fi 'albastrita' cu usurinta. Este versatila si foarte prezentabila.
Pe langa Best Novelty, alte doua plante au fost medaliate cu aur de catre juriu: Clematis 'Zo09113' (Pernille), inscrisa de Clematiskwekerij J. van Zoest din Boskoop, si Diervilla splendens 'El Madrigal' (Diva), inscrisa de Van Vliet New Plants din Stroe, Olanda. Juriul a mai premiat 7 plante cu medalii de argint si 14 plante cu medalii de bronz.
La aceasta editie a expozitiei Plantarium au fost inscrise in competitia Noutatilor nu mai putin de 97 de soiuri noi. In final, au fost jurizate 69 dintre acestea. Potrivit juriului, este o participare buna. Din pacate, unii participanti au fost nevoiti sa-si retraga inscrierile din cauza unor imprejurari neprevazute. Juriul Noutatilor este alcatuit din profesionisti care apartin prestigioasei societati Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (Societatea Regala pentru Culturile din Boskoop). Puteti gasi toate soiurile inscrise in competitie aici, aici si aici.
De fiecare data, dupa incheierea expozitiei, cea mai buna varietate noua de la Plantarium Novelty primeste un loc in gradina Harry van de Laar din Boskoop. Plantele care au primit titlul de Best Novelty in anii trecuti au fost, si ele, plantate intr-un loc special de la Plantarium, un loc in care se afla mereu in atentia publicului.
O alta categorie de premii este Best Stand/Cel Mai Bun Stand. Sunt importante si ele, caci e ceva sa ai cel mai bun stand din 300 de standuri expozitionale! Anul acesta, standul companiei Duif International din Aalsmeer, Olanda, a fost declarat Best Stand la categoria Suppliers/Furnizori. La categoria Pepiniere, premiul a mers la F.N. Kempen BV din Mijdrecht, Olanda.
Premiile BEST IDEA/Cea Mai Buna Idee se refera la inovatie in tehnologie. 6 companii si 5 echipe de studenti au concurat pentru titlul Best Idea la Plantarium 2017. Concurentii si-au sustinut inovatiile printr-un speech scurt tinut in fata unui juriu de profesionisti, format din reprezentanti ai organizatiei Greenport Boskoop, ai bancii Rabobank Gouwestreek si ai Camerei de Comert si Afaceri. Aplicatia Hortapp, inscrisa in concurs de Chelle van der Meijde in numele studentilor de la Green Tec Wellant College din Delft, si platforma ConnectedGreen, inscrisa de René Voogt din Boskoop, au fost alese Cea Mai Buna Idee/Best Idea la Plantarium 2017,

O poveste... botanica!
Sa revenim la povestea Expozitiei Plantarium, care poate ca ne va inspira si pe noi, romanii, sa organizam un targ de plante adevarat! Pe la inceputul anilor 1960, cativa cultivatori de copaci si de plante ornamentale din Olanda s-au gandit sa nu-si mai cultive soiurile in camp deschis, ci sa utilizeze ghivece din plastic. Au avut parte de priviri dezaprobatoare din partea colegilor, fiindca e un pic cam ciudat sa mergi impotriva curentului, impotriva a secole de traditie. Adica sa scoti planta din pamant si sa o pui intr-un ghiveci, sa o cultivi, sa o cresti in ghiveci... cum vine asta? Pe scurt, micul grup n-a prea fost luat in serios. Totusi, pentru a-si impartasi experientele horticole si pentru a-si dezvolta ideile fara a fi deranjati, membrii grupului au inceput sa se intalneasca regulat, pe ascuns.
Cu toata reticenta de la inceputuri, de-a lungul anilor, micul grup de cultivatori a inceput sa creasca tot mai mult. Noi si noi cultivatori se aratau interesati de aceasta metoda oarecum ciudata de cultivare, care insa oferea atat de multe posibilitati. Astfel, intr-o seara fierbinte a verii anului 1969, in localitatea Boskoop, mai multi ingineri de la statia de testare si cultivatori de plante s-au reunit intr-un grup organizat si si-au spus The Potting Club, ceea ce s-ar traduce, cu un pic de umor, Clubul Ghiveciarilor sau Clubul Ghivecelor... Membrii clubului gradinareau impreuna in mod regulat, pentru a-ti putea impartasi unii altora noile experiente ale acestei noi metode de producere a plantelor. Cultivarea la ghiveci s-a dezvoltat apoi rapid, caci avantajele erau multe si evidente pentru toata lumea. Primele liste cu produse disponibile si primele liste cu cereri incepeau sa apara afisate pe tablele pentru anunturi de la targurile de profil. Cultivarea la ghiveci si la container se nascuse oficial!
Nu peste mult timp, The Potting Club a decis ca era nevoie ca si lumea exterioara, adica publicul larg, sa fie invitata sa ia parte la acest fenomen, astfel incat cultivarea in ghiveci sa se extinda in intreaga Olanda. Dar cum sa faca asta? Dupa cateva intalniri, pe la inceputul anilor 1980, a aparut ideea organizarii unui targ numai pentru plante la ghiveci. In 1982 s-a organizat primul targ de o zi, numit Naturally in Pots (Natural, la Ghiveci), gandit pentru minimum 30 si maximum 70 de participanti. Un stand putea fi inchiriat pentru 30 de guldeni (moneda olandeza din acea vreme) pe metrul patrat, iar pe listele cu produse ale participantilor era interzis sa fie trecute preturile.
In anul 1984, targul a fost redenumit Plantarium si s-a hotarat ca el sa fie organizat de Fundatia Targului pentru Pepiniere (Nursery Trade Fair Foundation). S-au luat cateva decizii importante: a fost inchiriat un cort de 54x24 metri, a fost angajata agentia de PR a lui Frank van Suchtelen, iar ca organizator a fost desemnat Stan Gal. Standurile expozitionale au fost construite doar din cutii din plastic si din paleti din lemn. Simplu, dar ieftin, practic si eficient! Sute de cutii de plastic si de paleti din lemn au fost transformati in standuri.
O alta problema cu care au fost nevoiti sa se confrunte cultivatorii a fost aceea ca ei insisi urmau sa ocupe standurile si sa-si prezinte produsele vizitatorilor! Pana atunci, in hala targului, vanzarile efective erau permise doar martea dimineata si joia seara. Dar acest lucru s-a schimbat rapid.
Targul a crescut si a crescut, iar in scurta vreme cortul a devenit prea mic. In anul 1985 au aparut noi schimbari: a fost inchiriat un alt cort, mai mare, au fost tiparite 6.000 de carti de vizita, n-au mai fost permise plante de interior, iar prima aprobare a plantelor si a standurilor a fost facuta de catre PSC (Permanent Selection Commitee/Comitetul Permanent de Selectie). Targul s-a prelungit cu 3 zile dedicate profesionistilor, iar ziua de duminica a fost alocata deschiderii targului catre publicul larg.
La sfarsitul anului 1980, in Boskoop s-a intamplat ceva ciudat. Targul a decis sa-si schimbe locatia, sa plece din Boskoop si sa se mute in casa de licitatii horticole din Bleiswijk! S-a facut imediat o sedinta de urgenta, pentru ca proprietarii de pepiniere si producatorii nu au fost de acord cu aceasta decizie. De aceea, in acel an, expozitia Plantarium s-a desfasurat pe domeniul Joh. Stolwijkkavel, undeva la marginea de nord a Boskoopului, tot intr-un cort mare. Cea mai puternica amintire a acelei... bai de noroi este reprezentarea tractoarelor care trageau afara din mocirla masinile vizitatorilor... Cam asa erau acele vremuri!
In anul 1990, fundatia care organizeaza targul a decis ca acesta sa devina international. La inceput, cu standuri nationale colective, dar imediat dupa aceea cu standuri individuale ale expozantilor din strainatate. Acest lucru a atras imediat atentia presei de specialitate internationala.
In timp, cultivatorii in camp deschis si furnizorii au fost primiti si ei in expozitie, dupa efectuarea unui asa-numit Plantarium Summer Tour of the Netherlands. Acest lucru a creat o frumoasa combinatie de copaci si de plante crescute in ghiveci si in sol, iar toti cei interesati si implicati in cultivarea si in productia de plante au venit sa vada exponatele. Era cate ceva pentru fiecare la targ!
Dupa povestea cu cortul, a venit, la un moment dat, vremea inceperii unei constructii mai solide si permanente pentru expozitie. Intre timp fusese dezvoltat complexul ITC (International Trade Center) din Boskoop, astfel ca s-a gasit un loc pentru expozitie in cadrul acestuia. Astfel a aparut cladirea Plantarium. Pana astazi, expozitia anuala Plantarium se organizeaza aici, in acest loc care poate primi mii si mii de vizitatori din Olanda si de peste hotare.
In timp, expozitia Plantarium s-a dovedit a fi o foarte buna platforma pentru soiuri si varietati ornamentale noi, pentru concepte si inovatii in domeniul logisticii, mecanizarii si automatizarii si si-a castigat locul in sectorul horticol international. Iar expozitia priveste inainte, spre un viitor stralucit!
La editia Plantarium cu numarul 35, cea de anul acesta (24-27 august), au fost prezentati pe scena reprezentantii celor 6 pepiniere care au fost prezente la prima editie a targului si la toate editiile care au urmat, avand o adevarata activitate de pionierat si sustinand aceasta expozitie cu toate fortele. Acestea sunt Handelskwekerij G. Hoogenraad BV, Nolina Kwekerijen BV, Veluweplant BV (Leen Konijn), Rijnbeek & Zn., Van den Dool si Ergon Kwekerij.

Website-ul oficial al expozitiei Plantarium este www.plantarium.nl, iar editia din 2018 se va desfasura intre 22 si 25 august.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.