Luni, 11 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Vita-de-vie, planta cu cei mai puternici antioxidanti

Vita-de-vie, planta cu cei mai puternici antioxidanti

Email Imprimare

Vita-de-vie este o planta foarte utila si in acelasi timp foarte decorativa in curte sau gradina! In plus, strugurii se numara printre cele mai delicioase fructe din lume.
Vorbim despre una dintre primele plante cultivate de catre om, o specie cunoscuta de om inca din epoca Neoliticului. Vita-de-vie provine din Vitis, un grup de plante originare din regiunea mediteraneana (care contine aproximativ 60 de specii), care au fost "domesticite" pentru prima data in Asia Mica. Au fost descoperite seminte de struguri in Cipru (4500 i.H.), in Jericho (Ierihon – 3200 i.H.) si in alte situri neolitice din regiunea Levant. Unii spun ca localitatea Shiraz din vechea Persie ar fi fost primul loc in care strugurii au fost cultivati pentru a fi transformati in vin (de unde si numele unui soi de struguri in voga astazi), altii spun ca pe teritoriul Armeniei de astazi sau pe malurile Mediteranei, in timp ce altii sustin ca Egiptul antic ar detine intaietatea – s-au gasit hieroglife care vorbesc despre culturile de vin inca din anul 2400 i.H.

Insa este mai putin important unde a inceput cultivarea vitei-de-vie. Important e ca ea a fost si este foarte apreciata atat ca aliment – struguri si vin, cat si ca planta medicinala. Vitis vinifera subspecia sylvestris (salbatica) a fost imbunatatita de catre om si a devenit Vitis vinifera subspecia vinifera. Romanii au raspandit vita-de-vie in tarile europene cu clima temperata, inclusiv in Marea Britanie de astazi. Mai tarziu, a fost dusa in Lumea Noua de catre Cristofor Columb, in anul 1492. Exploratorii portughezi si spanioli au raspandit-o apoi in America de Nord si de Sud. Mai tarziu, a fost dusa pe coasta Atlanticului din America de Nord de catre emigrantii englezi, francezi si olandezi – acolo au avut loc hibridizari cu speciile locale Vitis rotundifolia si Vitis labrusca.

In zilele noastre, vita-de-vie este una dintre cele mai cercetate plante de catre oamenii de stiinta, caci efectele sale asupra sanatatii sunt foarte multe si sunt extrem de benefice. Astazi, gasim culturi de vita-de-vie oriunde clima este favorabila, de la malul Atlanticului pana in vestul Himalayei. Intre timp, au fost selectionate o multime de varietati, unele pentru fructe, altele pentru calitatile lor decorative deosebite. Se pare ca, astazi, exista mii de varietati de struguri, care au fost obtinute prin incrucisari succesive.
De fapt, vita-de-vie este cea mai valoroasa planta cultivata din lume din punct de vedere economic, ea aducand cele mai mari venituri pe plan mondial in comparatie cu alte plante. Strugurii de pe cele 8 milioane de hectare cultivate in intreaga lume sunt transformati, in cea mai mare parte, in vin – cam trei sferturi din cantitate. O cantitate mai mica e destinata consumului, atat ca struguri proaspeti, cat si uscati, ca stafide, procesati in sucuri sau ca ingrediente in anumite bauturi spirtoase.
Si in tara noastra, vita-de-vie creste foarte bine – solul si clima ii priesc de minune, mai ales in zonele de deal. De fapt, o mare parte a regiunilor cu podgorii din Romania se afla in zona paralelei 45, la fel ca zona Bordeaux din Franta, cea mai faimoasa regiune viticola din lume. Astfel, nu e de mirare ca povestea strugurilor si mai ales a mustului si a vinului de la noi este foarte veche, caci dacii, agricultori renumiti in epoca, devenisera maestri in tainele producerii acestor licori nobile. Ba se pare ca au si intrecut masura, caci legenda ne spune ca Burebista a fost nevoit, la un moment dat, sa distruga podgoriile, din cauza ca geto-dacii exagerau cu consumul de vin!
Vinul este, astazi, una din cele mai apreciate bauturi din lume. O intreaga industrie se bazeaza pe productia de struguri care se transforma in must si vin - exista targuri, expozitii de profil, concursuri si competitii internationale, specialistii somelieri organizeaza degustari si acorda calificative diferitelor tipuri de vin, clasificandu-le in functie de mai multe criterii.

Insa strugurii ascund si secrete care abia acum incep sa fie descoperite de catre stiinta. De pilda, ei sunt foarte bogati in vitamina C si in antioxidanti, care sunt continuti de flavonoidele din compozitia lor si care se gasesc mai ales in seminte – myricetina si quercitina. Sunt cei mai puternici antioxidanti din natura! Ei previn si controleaza numeroase afectiuni, protejand celulele de actiunea radicalilor liberi.
Strugurii mai contin tiamina, riboflavina si niacina, vitaminele K, A si B6, folati si minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu). Contin multa apa, ceea ce ajuta organismul uman sa ramana hidratat. Contin, de asemenea, fibre, carbohidrati sanatosi si o cantitate moderata de proteine. Datorita continutului nutritiv de calitate, strugurii asigura o viata sanatoasa si activa.
In plus, semintele de struguri contin fenoli, care inhiba infectiile fungice, si steroizi, care scad nivelul de colesterol din sange. Iar resveratrolul continut de strugurii rosii si negri, mai ales in coaja acestora, are efecte benefice asupra pielii.

Vitis vinifera se numara, desigur, printre plantele recomandate de fitoterapie. Medicina traditionala indiana Ayurveda, de pilda, o recomanda ca suport pentru sanatatea si vitalitatea organismului. Suplimentul alimentar Antioxidant Star de la Ayurmed contine extract din samburi de struguri, pulbere din fructe de Ziziphus jujuba si de rodie (Punica granatum). Acest complex de ingrediente naturale neutralizeaza radicalii liberi, protejand organismul de procesele oxidative, degenerative si de imbatranirea prematura. Acest produs mentine sanatatea sistemelor nervos, imunitar, urinar, cardiovascular, dar in special a sistemului venos. Mai mult, sustine digestia si detoxifierea generala a organismului.

Datorita continutului bogat in substante benefice, strugurii isi gasesc utilitatea intr-o serie de afectiuni: trateaza astmul, prin cresterea umiditatii din plamani, intaresc oasele si previn osteoporoza, prin continutul de fier, cupru si mangan, previn atacurile de cord, prevenind cheagurile de sange, rezolva migrenele, constipatia, indigestia, scad oboseala, controleaza diabetul, previn cariile dentare, trateaza disfunctionalitatile rinichilor, echilibreaza nivelurile de colesterol din sange, au activitate antibacteriana, previn unele tipuri de cancer, reduc riscul bolii Alzheimer, previn degenerescenta maculara si cataracta si cresc imunitatea generala a organismului. (Foto: www.istockphoto.com, www.ayurmed.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.