Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Cultura de aronia - 5 pasi spre reusita

Cultura de aronia - 5 pasi spre reusita

Email Imprimare

Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale carui fructe sunt foarte cautate si apreciate datorita proprietatilor lor terapeutice minunate. Bogate in antioxidanti, vitamine, acizi organici si substante tanante, planta este considerata o minune a naturii, un izvor de sanatate si tinerete. Fiind un superfruct, care ajuta la tamaduirea multor boli si contribuie la mentinerea sanatatii, aronia a starnit interes pe scara larga. Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii il cauta pentru a-l include in alimentatia lor.

Acestea sunt mici, de culoare neagra sau rosie, in functie de specie, si au un gust amarui (cele negre au un gust mai puternic decat cele rosii, care sunt putin mai dulci). Specialistii spun ca in Romania, datorita climei, boabele de aronia sunt mai dulcegi. Valoarea terapeutica a fructelor sale i-a determinat si pe fermierii romani sa cultive aronia, iar cei care o fac se bucura de succes. Reusita unei astfel de culturi se datoreaza faptului ca aronia este un arbust usor de cultivat si de intretinut, nu are cerinte prea mari fata de sol si poate valorifica o gama larga de tipuri de sol. Mai mult decat atat, aronia este un arbust rezistent la boli, pe care nici frigul nu il doboara (rezista pana la temperaturi de -30 de grade Celsius).

Cultura de aronia – plantare, ingrijire, recoltare
Iata pasii pe care trebuie sa ii urmati, daca sunteti interesati sa infiintati o cultura de aronia. Investitia poate ajunge pana la suma de 7.000 de euro, iar profitul de care va veti bucura la finalul recoltei anuale va fi de apoximativ 12.000 de euro.
1. Pregatirea terenului. Dupa administrarea a 40-60 t/ha gunoi de grajd, se executa desfundarea terenului la 40-50 cm adancime, urmata de maruntirea solului cu freza.
2. Plantarea. Plantarea se face toamna tarziu, sau primavara devreme, cand dupa infiintarea plantatiei este necesara irigarea imediata pentru a permite prinderea radacinilor. Distantele de plantare recomandate sunt de 1,5-2 m intre plante pe rand si 3-4 m intre randuri. Se planteaza de preferinta toamna sau primavara devreme, urmata de irigare.
3. Irigarea. Aronia este o planta iubitoare de umiditate. Necesarul de apa este cel mai mare in perioada cresterii fructelor, ceea ce corespunde calendaristic lunilor mai-iulie. In perioadele de seceta este necesara irigarea.
4. Fertilizarea. Fertilizarea se face cu ingrasaminte chimice complexe si ingrasaminte azotate administrate fractionat. O data la 3 ani se recomanda administrarea de gunoi de grajd pe randul de plante.
5. Taierile. Acestea sunt necesare pentru a pastra plantele la o dimensiune usor de gestionat si pentru a usura recoltarea. In primii ani dupa plantare, taierile sunt moderate pentru a nu stimula cresterea exagerata de tulpini noi. La plantare, cele 4-7 ramuri se scurteaza. Apoi, in fiecare an se lasa 4-5 tulpini noi, celelalte eliminandu-se. In timpul primilor 6-7 ani de la plantare, ramurile fructifere majore nu se indeparteaza. Doar cele slabe, rupte sau culcate pe suprafata solului sunt eliminate. Taierea propriu-zisa incepe din anul 6-7 de la plantare si are drept scop aerisirea centrului tufei si intinerirea. Daca este bine intretinuta si se aplica taierile in mod corespunzator, o plantatie de aronia poate fi explotata pana la 15-20 de ani. Fructele se recolteaza la sfarsitul lunii august. Daca vremea este una neprielnica recoltarii, atunci perioada de recoltare se poate prelungi pana la 4-6 saptamani, deoarece fructele coapte nu cad de pe plante, mentinandu-se pe tufa pana toamna tarziu.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.