Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Cartoful care face si vinete – o noua "isprava" a nemteanului Vali Cucu

Cartoful care face si vinete – o noua "isprava" a nemteanului Vali Cucu

Email Imprimare

Pasionatul de legume Vali Cucu, din judetul Neamt, continua seria inovatiilor, folosind tehnicile de altoire, dupa ce a reusit, nu demult, sa obtina un copac care face... tomate. Cultivatorul a nascocit planta de la care a obtinut atat tuberculi de cartof, cat si vinete. Ar trebui sa spunem ca istoria e plina de exemple de soiuri de plante create de agricultori curiosi, precum nemteanul nostru, chiar daca noi azi nu mai stim cum a inceput totul. Iata, nu mai departe de banalul morcov... a carui culoare portocalie ni se pare cat se poate de fireasca, dar ea a fost obtinuta prin mutatii succesive, in secolul al XVII-lea, dintr-o radacinoasa mult mai firava si de culoare mov.

Agricultorii olandezi au reusit aceasta performanta, dar cine mai stie azi de ce morcovul e oranj si nu violet? Sa revenim insa la vinetele si cartofii nostri. Legumicultorul din Baltatesti a aplicat aceeasi tehnica a altoirii cu care a devenit celebru acum doi ani, cand a obtinut, pe aceeasi planta, tuberculi de cartofi si de tomate. Reusitele au fost asigurate de faptul ca atat cartoful, cat si rosia sau vanata provin din aceeasi familie: solanacee. Fiind un pasionat al culturilor mai putin obisnuite, Vali Cucu si-a inceput aventura in anul 2015, cand a citit pe un site de specialitate despre un britanic care a recoltat cartofi si rosii de pe aceeasi planta. In scurt timp, nemteanul a descoperit secretele tehnicii aplicate de britanic si a reusit sa aiba acelasi rezultat impresionant.
Este vorba de o altoire simpla, care se face in V. Nu implica vreo tehnologie iesita din comun! Orice om care se pricepe o poate face. Pentru reusita culturii ai nevoie de un cartof productiv si o rosie care face fructe de marime mica spre medie. Pentru partea superioara, merg foarte bine rosiile cherry. Este importanta alegerea soiului, atat pentru cartof, cat si pentru rosii, pentru ca cele doua plante trebuie sa consume in mod echilibrat nutrientii din sol, astfel incat soiurile alese sa produca o cantitate similara de legume, a declarat pastratorul de soiuri vechi de legume despre importanta alegerii plantelor pentru altoire.
Legumicultorul Vali Cucu a subliniat faptul ca alegerea soiurilor ce vor fi altoite se face in functie de rezultatele pe care doresti sa le obtii. Daca vrei o cantitate mai mare de cartofi, alegi un soi mai productiv de cartof si unul mai putin productiv de rosie sau de vanata, in timp ce, daca doresti sa obtii o cantitate mai mare de patlagele, alegi un soi de rosii mai productiv si un soi de cartofi mai putin productiv. Totusi, pentru reusita culturii, Vali Cucu recomanda folosirea unor soiuri cu productii similare.

Sursa: Antena Satelor

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.