Goji - energie si longevitate

Imprimare

Astazi, toata lumea cauta produse alimentare naturale, cat mai sanatoase, cat mai curate, dar in acelasi timp cat mai bogate din punct de vedere nutritional. Evident ca fructele si legumele, mai ales cele cultivate in conditii de siguranta alimentara, sunt printre cele mai potrivite din acest punct de vedere. Astfel, in ultima perioada au aparut tot felul de fructe mai mult sau mai putin exotice, de care nu mai auziseram pana acum. De asemenea, se descopera mereu noi calitati ale unor fructe pe care le cunosteam, dar pe care poate ca nu le apreciam la adevarata lor valoare.

Un fruct cu totul deosebit, de care noi, occidentalii, am auzit abia in ultimele doua decenii, dar pe care asiaticii il cultivau de multa vreme este goji. Il gasim de obicei sub forma uscata, iar gustul sau este dulce-acrisor. Insa goji este cu totul deosebit in ceea ce priveste calitatile nutritionale, fiind cu adevarat un superaliment, un superfruct!
Goji provine din China, unde exista doua soiuri inrudite: Lycium barbarum creste in sudul Chinei, iar Lycium chinense e intalnit mai mult in nordul Chinei. In studiile farmaceutice, oamenii de stiinta numesc fructul goji Lycii fructus, caci acesta este fostul sau nume stiintific, latin. Insa, in vorbirea populara, goji a primit tot felul de nume, in functie de tara care l-a adoptat, de la goji tibetan pana la wolfberry, cum ii spun englezii. Denumirea de wolfberry vine de la asocierea cu... lupul, caci numele de Lycii fructus fusese dat prin traducerea in latina a termenului grec lycos, care inseamna "lup". Numai ca aici s-a strecurat o eroare, caci lycos este, de fapt, in acest caz, un derivat de la lykion, care inseamna "din Lycia" si care arata ca aceasta planta crestea odinioara in regiunea Lycia din Anatolia (Turcia de astazi). In zilele noastre, goji este cultivat mai ales in China, Tibet si Mongolia.
Dupa cum spuneam, noi, europenii, abia descoperim beneficiile extraordinare ale acestei plante, dar chinezii o cultiva deja de peste doua milenii, numindu-i fructele „pretioase nestemate rosii” si considerandu-le extrem de valoroase. O legenda din China spune ca un om pe nume Li Qing Yuen a mancat zilnic goji si ca, astfel, a trait 252 de ani! Se pare ca un medic l-ar fi descoperit intr-un sat in apropierea caruia crestea arbustul-minune goji. In acea regiune existau multi oameni care traiau foarte mult, iar explicatia ar fi fost, de fapt, urmatoarea: fructele de goji se coceau, cadeau pe pamant, iar nutrientii pe care ii contineau ajungeau, in final, in panza freatica din subteran. Practic, acei oameni consumau goji (si) prin intermediul apei pe care o scoteau din fantani si pe care o beau zilnic. Nu exista o confirmare a acestei legende, insa este sigur faptul ca toti chinezii care consuma regulat acest fruct traiesc mai mult si au o viata mai sanatoasa decat restul oamenilor.
Lasand legendele la o parte, sa spunem ca prima inregistrare oficiala a fructelor de goji dateaza din anul 250 i.H. si a fost facuta de imparatul chinez Shen Nong intr-o carte intitulata Shen Nong Ben Cao Jing. Cartea sa continea toate cunostintele epocii referitoare la agricultura si la medicina si este, de fapt, cea mai veche carte referitoare la plantele medicinale din China. Cartea Compendium of Materia Medica, scrisa de Li Shi-Zhen in secolul al XVI-lea, contine inca si mai multe informatii despre goji si despre utilizarile sale medicale. Ambele carti spun ca fructele de goji pot fi benefice pentru intarirea si tonifierea generala a organismului, ca prelungesc viata si ca imbunatatesc activitatea rinichilor si a ficatului. Unele studii recente sugereaza ca printre alte beneficii ale fructelor de goji se numara echilibrarea nivelului de zahar in sange, reducerea afectiunilor autoimune, normalizarea presiunii sanguine, scaderea colesterolului, inhibarea dezvoltarii tumorilor, prevenirea cancerului si ca acestea au proprietati antiinflamatoare.
Goji este considerat un superfruct datorita valorii sale nutritionale. Este o excelenta sursa de vitamina C, iar unii specialisti sustin ca goji contine o cantitate de vitamina C de 500 de ori mai mare decat portocalele! De asemenea, goji contine foarte multe polizaharide, care sunt lanturi lungi de carbohidrati grupate impreuna. Aceste structuri sunt importante, fiind capabile sa stocheze mari cantitati de energie si sa imbunatateasca structura celulelor. Polizaharidele ne imbunatatesc sanatatea si prin sustinerea cresterii celulelor – acesta este motivul pentru care multi sustin ca goji ne ajuta sa traim mai mult.
Trebuie insa sa stim ca nu doar fructele de goji sunt pretioase, ci si frunzele, bobocii, semintele si radacina. Medicina traditionala chineza considera ca goji are un caracter calm, iar gustul sau este dulce. Ea sustine ca goji actioneaza asupra Canalului ficatului si asupra Canalului rinichiului, hranind si totodata detoxificand aceste doua organe. De asemenea, goji restabileste energia chi, ceea ce ajuta in cazurile de oboseala cronica. De aceea, practicienii medicinei chineze folosesc goji in tratarea a numeroase boli si afectiuni. In acelasi timp, aceste fructe reprezinta si un aliment foarte popular printre chinezi, care il consuma zilnic. Ei consuma aceste fructe prajite, ca ingredient in gemuri si dulceturi, in supe, in combinatie cu carne de pui sau de porc, cu legume si cu alte plante, ca lemnul-dulce, de exemplu. Desigur, din goji se prepara si un delicios ceai organic, fiind folosit si ca ingredient in sucuri sau in unele vinuri.
Mai trebuie sa stim ca goji este un fruct foarte sarac in calorii si in zaharuri, fiind un inlocuitor perfect al altor fructe uscate, care sunt mai bogate in zahar - de exemplu, in dietele pentru slabit, unde ne dorim cat mai putine calorii si zaharuri. Goji ne da energie, ne imbunatateste somnul, ne calmeaza si ne ajuta sa ne concentram. Proprietatile fructelor goji ating potentialul maxim atunci cand sunt hidratate, nu uscate. Si ce hidratare ar putea fi mai potrivita decat cea pe care o obtinem cu ajutorul mierii! Caci mierea are un anumit grad de umiditate. De aceea, compania Apidava a lansat, sub marca Roua Florilor, specialitatea Miere cu goji.
Goji este un antioxidant puternic, intareste muschiul cardiac, fortifica sistemul imunitar si totodata reduce efectele procesului de imbatranire. Are un continut foarte mare de vitamina A, B1, B2, B6 si E, o vitamina foarte rar intalnita in alimente, dar si de fier, zinc si fibre. Contine toti cei 8 aminoacizi esentiali. Iar acestor calitati de exceptie li se adauga proprietatile benefice ale mierii. In China, planta goji este sarbatorita in fiecare an in luna august, atunci cand incepe sezonul de cules, in cadrul unui festival special. Pe langa utilizarea in alimentatie, arbustii de goji se planteaza in zonele in care trebuie controlata eroziunea si in care are loc un proces de desertificare. (Foto: www.istockphoto.com, www.apidava.ro)