Duminica, 14 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Gradinaritul - pasiune si sanatate

Gradinaritul - pasiune si sanatate

Email Imprimare

Gradinaritul face bine la sanatate. O confirma studiile care au relevat faptul ca oamenii care traiesc in zone bogate in vegetatie au mai putine probleme de sanatate decat cei din zonele urbane aglomerate. Gradinaritul reduce drastic sansele de depresie si mentine organismul in forma optima. El poate fi, cu siguranta, o mare pasiune, poate ameliora aspecte ale sanatatii si poate capata, acolo unde gaseste terenul prielnic, rangul de arta.

A trai in preajma plantelor este un adevarat privilegiu. Nu e vorba doar de frumusetea florilor sau de prospetimea legumelor, e vorba si de sanatatea fizica si psihica. Contactul cu plantele, cu aerul si cu pamantul este, fara indoiala, unul din secretele care conduc catre o viata sanatoasa si mai ales echilibrata. Daca pana nu demult era considerat o pasiune specifica varstei mai inaintate, astazi, perspectiva asupra gradinaritului este mult mai ampla si mai bine analizata din multiple unghiuri, dar mai ales de catre psihologi.
Conform statisticilor actuale, peste 50% dintre persoanele sub 35 de ani din intreaga lume adora florile si, in general, plantele, le cultiva fie in gradini, fie in casa, in ghivece. Avantajele gradinaritului de astazi sunt multiple. De la cresterea autostimei la diminuarea anxietatii, la combaterea depresiei, ceea ce fac multe terapii pot face si plantele. E adevarat ca gradinaritul nu poate substitui o anume medicatie, insa influenta pozitiva a plantelor pentru sanatate este evidenta.

Terapia prin gradinarit. La flori este odihnitor sa te uiti. Nu au nici emotii, nici conflicte, spunea Freud. De la Freud pana astazi, oamenii de stiinta au tot analizat efectele gradinaritului asupra sanatatii, iar concluzia pare sa fie aceea ca starea de bine pe care o confera aceasta activitate deriva din intoarcerea si conectarea la starea primara. Gradinaritul este o experienta complexa, senzoriala, care pleaca uneori de la nevoia de baza de a prelucra terenul pentru hrana. In acest proces, omul ia contact cu pamantul, cu aerul, cu florile, cu soarele, cu apa, cu elementele esentiale vietii, incarcandu-se de energie pozitiva.
Ritmul haotic al realitatii, stresul, factorii nocivi atat de agresivi au facut din om o fiinta cu un mare deficit de atentie la natura sa. Cu alte cuvinte, am uitat ca pamantul e o gradina, o casa imensa pe care avem menirea de a o ingriji. Astazi, ni se reamintesc toate acestea. Ne reintoarcem la natura si ne amintim ca suntem aici sa o respectam si sa beneficiem de darurile sale. Desigur, gradinaritul inca nu a capatat titlul oficial de terapie, insa de-a lungul timpului s-a constatat ca oamenii care sufera de diverse afectiuni psihice sau fizice capata o stare de liniste atunci cand gradinaresc.

Efectele solului. Bunicii nostri obisnuiau sa mearga desculți prin livezi, pasind pe iarba verde, si spuneau ca asta e sanatate curata. Astazi, studiile au demonstrat ca bunicii nostri aveau dreptate. Mersul descult are efecte uimitoare asupra sanatatii. Se pare ca la nivelul talpilor se afla foarte multi centri nervosi, iar atingerea solului stimuleaza circulatia, avand si efecte benefice asupra sistemului nervos. Pe de alta parte, contactul direct cu solul inseamna un nivel de energie crescut. Daca solul este acoperit cu iarba, atunci se va simti o relaxare, o eliberare de stres si o reincarcare cu energie. 

Dezvoltarea atentiei. Gradinaritul presupune implicare totala, iar asta inseamna ca atentia va fi la un nivel optim, astfel incat gandul nostru va fi distras de la problemele cotidiene care ne apasa. Dezvoltarea atentiei este necesara in stimularea productivitatii, iata de ce, cei care au posibilitatea intretinerii unei gradini in aer liber vor da si un randament mai mare la locul de munca. In plus, ei vor fi capabili sa ia decizii corecte, rapide si vor avea intuitia mai dezvoltata decat ceilalti. Se pare ca gradinaritul ne ajuta sa fim mai prezenti si mai atenti la tot ceea ce se intampla in jurul nostru. Desigur, mai sunt pasiuni care solicita calibrarea atentiei (tricotatul, pictatul etc.), insa gradinaritul este mai complex prin diversitatea factorilor benefici implicati.

Alte beneficii ale gradinaritului. Pentru cei care au un loc de munca sedentar, gradinaritul este modalitatea ideala de a face miscare, iar faptul ca totul se petrece in aer liber este o excelenta modalitate de stimulare a sistemului imunitar. Practic, gradinaritul este o activitate care solicita sistemul muscular, cel osos, revitalizand sistemul nervos, indiferent de varsta. Aportul de vitamina D este si el un real castig. In plus, studiile arata ca gradinaritul creste stima de sine, aduce armonie, echilibru si poate trece foarte usor de la rangul de pasiune la terapie si… de ce nu, arta! (Surse: fuoridivedere.it, growveg.com, Foto: pixabay.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.