Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot insa si ei aplica, atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere, asa cum este cel zis monastic. Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor.
Stil de viata
Pilaf ca la Muntele Athos (reteta Parintelui Epifanios)
Salcamul, un copac melifer deosebit
Vorbim despre un copac foarte raspandit pe glob, caci salcamul este deosebit de decorativ, dar si foarte util. In plus, are o mare versatilitate, putand fi utilizat intr-o serie de domenii. Originar din America de Nord, mai exact din partea de sud-est a acestui continent, Robinia Pseudoacacia (denumit popular in limba engleza black locust) este un copac melifer (albinele fac miere din florile sale), are frunze cazatoare si este inrudit cu mazarea si fasolea (familia Leguminaceae).
Pastrav cu vin rosu
Ai trebuinta de: 2 pastravi, 500 g rosii, 300 g ciuperci, 150 g arpagic, 1 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 4 catei de usturoi, 500 ml vin rosu, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml apa, sare, piper.
Cum se prepara: Pastravii se curata, se eviscereaza si se spala. Se condimenteaza, se asaza intr-o tava si se inconjoara cu ciuperci taiate felii. Arpagicul se curata de foi, se spala si se presara peste peste. Rosiile se spala, se taie rondele si se asaza deasupra pestelui. Ceapa si usturoiul se curata de foi, se toaca marunt si se presara peste peste. Se adauga patrunjel tocat, se toarna deasupra vinul amestecat cu uleiul si apa si se coc in cuptorul incins pana scade sosul si se ingroasa.
Sursa: Antena Satelor
Teiul, copacul pacii, al prieteniei si al dragostei
Cu totii cunoastem impunatorii si parfumatii tei din curtile si de pe strazile noastre... Primavara, atunci cand infloresc, strazile se umplu de aroma lor ametitoare... Teii cresc atat in paduri, alaturi de stejari si fagi, cat si pe marginea drumurilor, in spatii verzi, in grupuri, in siruri sau solitari. Acolo unde cresc, ei imbunatatesc solul, iar umbra lor mentine umezeala microclimatului de la sol, umezeala esentiala pentru regenerarea naturii.
Tarta de branza cu legume si ciuperci
Ai trebuinta de: 500 g branza de vaci, 100 g branza telemea, 300 g cartofi, 2 ardei grasi, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 200 g rosii, 4 oua, 1 conserva de ciuperci, 1 salata verde, 100 ml ulei, sare, piper.
Cum se prepara: Branza telemea se taie cuburi si se amesteca cu branza de vaci. Cartofii se curata de coaja, se spala si se fierb. Se racesc si se taie in felii subtiri. Cepele si usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt.
Ciorba de fasole cu laste, ca la Ampoita
Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritatea satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant. Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit cu placinta pe lespede si cu… ciorba de fasole cu laste de casa. Cum se prepara aceasta ciorba?
Cartofi cu sos de legume
Persoanele care se decid sa urmeze un regim de slabit pot fi, fara de voie, vegetarieni (sau macar pe jumatate vegetarieni, adaugand in meniu lapte, branzeturi, oua sau chiar peste). Carnea slaba de peste (ce are un continut ridicat de acizi Omega 3), salatele de legume, branzeturile degresate si fructele sunt ingredientele de baza ale unor preparate la fel de bogate in arome si gusturi ca si cele pe care le-am putea considera "obisnuite".
Charoset, desertul biblic
Biblia contine si lectii importante pentru sanatatea fizica. Una din mancarurile folosite la Cina cea de Taina ar fi benefica impotriva bolilor. Mai exact, se crede ca la Cina cea de Taina, apostolii ar fi mancat Charoset. Desertul consta dintr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere.
Reteta de paine de casa a mamei (retete romanesti pe gustul meu)
Si cine sa fie un mai atent depozitar al caietului cu retete romanesti daca nu... mama?! Ei ii datorez cea mai buna reteta de paine de casa. Toate amintirile din copilarie incep cu mainile mamei framantand painea cea de toate zilele. Binecuvantand-o... lasand-o sa creasca - tihnit! - sub zapada servetului tesut in casa. Modeland-o dupa chipul si asemanarea rotundului pamant si lasand-o sa se rumeneasca si sa-si implineasca aromele in caldura cuptorului... De aceea azi nu e reteta mai nimerita decat cea a painii!
Arborele pagodelor sau ginkgo, revitalizant si adjutant al memoriei
Astazi as dori sa va scriu cateva lucruri despre un arbore din clasa Gimnosperme (plante cu fructul deschis, ale caror seminte nu sunt complet inchise sau invelite in fruct), unul dintre putinii de la noi, din aceasta clasa, care isi leapada intreg invelisul foliar in sezonul rece. Gingko biloba este cunoscut mai simplu ca gingko sau arborele pagodelor si a intrat pe o traiectorie ascendenta in ultimii 10 ani, si in tara noastra, in ceea ce priveste interesul acordat si folosirea in culturi.
Aloe Vera - cum sa o cultivi la tine acasa
A cultiva o planta de Aloe Vera in propria locuinta este foarte usor, intrucat este o activitate placuta, iar planta nu necesita foarte multa ingrijire.Cunoastem cu totii beneficiile minunate oferite de Aloe Vera. Aceasta planta medicinala are proprietati extraordinare si este foarte usor de ingrijit. Prin urmare, merita sa cresti una la tine acasa. Necesita un minim de atentie, putina apa si poate fi tinuta in interiorul locuintei.
De ce este bine sa ai o planta de Aloe Vera in casa? Specialistii sustin ca in fiecare zi se descopera noi intrebuintari ale plantei de Aloe Vera. Este un remediu natural de nepretuit, ce se afla la indemana tuturor. Aceasta planta poate fi folosita in mod eficient pentru a ameliora multe dintre durerile si suferintele noastre zilnice.
Cartoful care face si vinete – o noua "isprava" a nemteanului Vali Cucu
Pasionatul de legume Vali Cucu, din judetul Neamt, continua seria inovatiilor, folosind tehnicile de altoire, dupa ce a reusit, nu demult, sa obtina un copac care face... tomate. Cultivatorul a nascocit planta de la care a obtinut atat tuberculi de cartof, cat si vinete. Ar trebui sa spunem ca istoria e plina de exemple de soiuri de plante create de agricultori curiosi, precum nemteanul nostru, chiar daca noi azi nu mai stim cum a inceput totul. Iata, nu mai departe de banalul morcov... a carui culoare portocalie ni se pare cat se poate de fireasca, dar ea a fost obtinuta prin mutatii succesive, in secolul al XVII-lea, dintr-o radacinoasa mult mai firava si de culoare mov.
Cultura de aronia - 5 pasi spre reusita
Aronia este un arbust originar din America de Nord, ale carui fructe sunt foarte cautate si apreciate datorita proprietatilor lor terapeutice minunate. Bogate in antioxidanti, vitamine, acizi organici si substante tanante, planta este considerata o minune a naturii, un izvor de sanatate si tinerete. Fiind un superfruct, care ajuta la tamaduirea multor boli si contribuie la mentinerea sanatatii, aronia a starnit interes pe scara larga. Astfel, fructele de aronia au devenit un fel de "elixir", pe care oamenii il cauta pentru a-l include in alimentatia lor.
Dovleac copt, cu miere (reteta razaseasca)
Despre bucatele din Tansa, sat de razesi din buza Iesilor, mi-a vorbit mai demult pictorita naiva Catinca Popescu, veche si buna prietena din Bacaul tutelar al amintirilor mele de tinerete. Retete simple, dar cu gust de poveste! Pictorita a satului natal, cu lanurile lui de floarea-soarelui si stupinele raspandite pe coaste de deal, imi povestea despre bucatele din casa parintilor, agricultori si apicultori, pentru care aurul mierii era adevarata avere. Nu-i de mirare, deci, ca-n iernile bogate-n zapezi, gateau batranii ei... dovleac copt cu miere.
Prajitura rapida cu miere
Nu-i asa ca uneori ti se face dor de gusturile copilariei mai mult decat orice? De gusturi de acasa din care nu lipsesc mierea, nuca si aroma unica de scortisoara? E vorba de acel putin si simplu care te face fericit! Cand iti doresti sa intorci putin in vremea copilariei, dar timpul nu iti permite sa stai prea mult in bucatarie, poti prepara o reteta de prajitura cu miere simpla si rapida, dar deosebit de savuroasa.
Cimbrisorul, o planta decorativa si medicinala, indicata pentru raceli si o buna digestie
Cimbrisorul a fost folosit mai ales ca planta decorativa, fiind una dintre cele mai bune plante pentru acoperirea solului, caci formeaza covoare frumoase, dense, mereu verzi. Este o planta rezistenta, care face o multime de ciorchini de flori parfumate, de un roz inchis spre violet. Florile apar vara, tin sase saptamani si sunt incarcate de nectar, atragand albinele, fluturii si chiar colibrii. Si frunzele sale sunt frumoase, sunt verzi-albastre si lucioase, formeaza un fel de pernita rotunda, iar toamna devin de culoarea bronzului. Insa el nu e doar o planta aromata cu flori frumoase, ci are o multime de proprietati demne de luat in seama.
Coriandrul, ingredientul-minune
Plantele aromate sunt foarte apreciate - atat in domeniul culinar, cat si ca plante medicinale, caci cele mai multe dintre ele au atat proprietati nutritionale importante, cat si compusi chimici care aduc beneficii pentru sanatate. Una dintre plantele foarte cautate in Asia, dar care a cucerit Europa si intreaga lume prin calitatile sale exceptionale este coriandrul. Coriandrum Sativum e o planta anuala, face parte din familia Umbeliferelor si este inrudit cu patrunjelul. De altfel, mai este numit si patrunjel chinezesc sau patrunjel mexican, dar aroma sa, care are si un iz de lamaie, este mult mai puternica decat a patrunjelului.
Lavanda Phenomenal, un nou soi cu adevarat fenomenal
La expozitia de horticultura Plantarium 2017 (Olanda) a fost prezentat un nou soi de levantica, Lavanda intermedia Phenomenal, la standul companiei Plantipp. Este o lavanda cu totul exceptionala, cu flori mari, parfumate si intens colorate! Lavandula intermedia Phenomenal este, intr-adevar, o levantica fenomenala, cu florile sale foarte mari si parfumate, colorate intr-un albastru-violet. Va puteti bucura de inflorirea sa abundenta incepand de la mijlocul verii pana toamna tarziu. Planta se taie dupa prima inflorire, pentru a stimula a doua inflorire.
Menta. Scurt istoric al utilizarilor pentru sanatate, in ceaiuri, uleiuri esentiale, miere
Cu totii cunoastem menta, minunata planta aromata din gradina! Menta este un excelent ingredient in bucatarie, improspateaza aerul din locuinta si este decorativa in gradina sau in casa, in ghiveci. Aceasta planta perena iubeste soarele, dar creste fara probleme si la umbra, iar unele varietati, de pilda cele cu frunze tarcate, chiar trebuie ferite de soare. Creste de multe ori pe malurile raurilor, in apropierea apelor, deci prefera mai degraba solurile umede – totusi, acestea trebuie sa fie bine drenate.
Osteria Zucca - restaurantul autorizat de Accademia Italiana della Cucina
Aventura bucuresteana te poarta pe strazile inguste din centrul Bucurestiului, la numai 5 minute de mers pe jos de la Teatrul National Bucuresti, pe strada Jean Louis Calderon. Osteria Zucca este locul care bucura sufletul citadinului satul de agitatie si zgomot urban, dar ahtiat dupa savuroasa mancare italiana. Osteria Zucca are o bucatarie care te rasfata si te incanta, cu un meniu variat si bogat in preparate cu diverse sortimente de fructe de mare, la fel ca in Bella Italia.
Atunci cand ai frigiderul gol si esti in pana de idei
Ni se intampla uneori sa venim acasa infometati, dupa o zi de munca, si sa descoperim ca frigiderul este aproape gol. E clar, (iar) am omis sa mergem la cumparaturi, desi ne propusesem asta inca de dimineata. Stomacul "chioraie" si trebuie sa luam rapid o decizie. In gasirea unei solutii de "supravietuire" cautam si in camara solutii salvatoare si gasim cateva conserve de Eva Sardine in ulei vegetal (cu sau fara lamaie) sau Eva Sardine in sos tomat. Ce buuun, gata, am gasit solutia! Si mai rapid de atat nici ca se putea!
Savureaza ardeleneste ciorba de pui cu rantas!
Daca esti genul care abia asteapta sa descopere retete noi, avem o veste buna pentru tine! Iar daca abilitatile tale in bucatarie nu dau lumea pe spate, nu-ti face griji, reteta de astazi este pe cat de simpla, pe atat de delicioasa. Si vine taman din nordul tarii. Asadar, pregateste-te pentru un festin pe indelete, cu arome intense si belsug in farfurie.
Gusturi bogate de sarbatori alaturi de Monini!
Ne pregatim pentru sarbatori. Cu bucate alese si cu delicii carora nu putem sa le rezistam, dar si cu o stare generala de bine, neintinata de raceli, gripa sau epuizare. Vremea rece isi intra in drepturi; stam mai mult in casa, ceea ce favorizeaza "rontaiala" intre mese si excesul de calorii. Iar schimbarile bruste de temperatura si trecerea de la caldura din case la frigul de afara solicita organismul si cresc riscul de imbolnavire. Pentru a depasi cat mai in forma aceasta perioada trebuie sa ai grija de cateva aspecte-cheie esentiale, asa cum sunt alegerile alimentare, ce pot ameliora buna dispozitie, schimbarea functionarii sistemului imunitar, si la cresterea rezistentei la frig. Fiecare anotimp aduce bucuriile sale in materie de fructe si legume; si, pentru ca toate au un sens, natura ne ajuta si ne pune la dispozitie fix nutrientii de care avem nevoie in fiecare sezon.
Mai multe articole:
- Ciocolata de la Leonidas, cel mai dulce si rafinat cadou de Craciun!
- Atunci cand te grabesti si iti este foarte foame
- Lentilele antireflex, accesoriul ochilor in sezonul de iarna
- Designerul Alina Marica a lansat primul magazin Maressia in Bucuresti, pentru cei care iubesc traditia
- 10 beneficii pro sanatate aduse de o dieta care include ton
- Farmec relanseaza cele doua branduri consacrate pentru curatenia locuintei – Nufar si Triumf
- 4 ciorbe care te vor tine departe de raceli
- Sardinele, sanatoase, delicioase si de nelipsit din alimentatie!
- Electrolux produce in Romania primul aragaz de gatit la abur din lume
- Vita-de-vie, planta cu cei mai puternici antioxidanti
- Carnea de pui, pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa!
- Retete ingenioase pentru sandvisuri savuroase
- Surprinde-i pe cei dragi cu o cina in stil irlandez!
- Descopera Cartierul Solar
- Trei retete delicioase cu peste recomandate de chef Liviu Balint
- Aromele toamnei sunt numai bune de premiat!
- Aceeasi friptura, mai multe gusturi
- Spune-mi ce culoare au sosetele tale ca sa-ti spun ce personalitate ai!
- Povestea Expozitiei de horticultura Plantarium din Olanda
- Echinacea purpurea: Medicina si frumusete naturala
- Toamna trebuie sa fie bogata in culori, nu in calorii!
- 3 retete delicioase si sanatoase cu sprot
- Cum depozitezi lenjeria de pat in siguranta?