Sonimpex Topoloveni, 25 de ani de activitate - un sfert de secol de excelenta prin anduranta si performanta

Imprimare

In anul Marii Uniri, Sonimpex Topoloveni implineste un sfert de veac de activitate ca antreprenor cu capital 100% romanesc. Un sfert de veac in care si-a verificat rezistenta la toate obstacolele pe care le-a intampinat de la autoritati ale statului. A vazut si a trait, ca proprie experienta, ceea ce invatase in facultate - alienarea. Usor si sigur s-a rasturnat scara valorilor umane; inerent, dar logic, s-a dezvoltat coruptia ca antiteza a cinstei prin "intoarcere in oglinda".

Este printre foarte putinii producatori romani care incearca, din rasputeri, sa reziste in aceasta perioada a capitalismului salbatic, bine definit de inaintasii nostri. In acest sfert de secol a trecut prin cele mai diverse domenii de activitate, domenii care i-au lasat cate un gust amar despre ceea ce inseamna CORECT si CINSTIT in economia noastra, a romanilor.
A debutat, ca orice firma la inceput de drum, cu comertul cu diverse marfuri. Paradoxul situatiei a fost ca a inceput cu o mare pierdere rezultata dintr-un contract de export cu cereale, in anii 1996. De ce paradox?! Deoarece inselaciunea a avut loc in judetul Arges, cu complicitatea unor functionari bancari de la Banca Agricola. A fost PRIMA mare LECTIE pe care a platit-o deoarece a crezut ca un contract incheiat trebuie respectat.
A DOUA mare LECTIE a "platit-o" tot in judetul Arges, din cauza contractului incheiat cu Fabrica de legume si fructe Valahia - acum Topoloveni -, contract nerespectat de conducerea de atunci; era deja in anul 1998. Atunci si-a propus, sa "razbune" soarta prin a demonstra ca in industria alimentara se pot realiza si activitati corecte cu produse curate .
Astfel, in anul 2001, cand lichidatorul judiciar a scos la licitatie "Sectia de Magiun, Deshidratate si Rachiuri" de la Topoloveni, a participat, a oferit cel mai bun pret si a cumparat. Ce a cumparat? Un morman de fier vechi impanzit de paianjeni, cu porti si usi care din cauza ruginii nu se mai deschideau. A avut convingerea ca daca si a treia oara a reusit performanta sa se pacaleasca in acest judet, in mod sigur exista ceva "ascuns" care a trimis-o in aceasta parte a tarii.
Intuitia s-a adeverit deoarece acolo era inceputul demonstrat al autenticului produs traditional romanesc: MAGIUNUL din PRUNE. Educatia primita in familie a determinat-o sa inceapa productia acestui minunat aliment, cu sacrificii greu de inchipuit, sacrificii peste care a reusit sa treaca printr-un ridicat grad al andurantei. Dintr-un morman de fiare vechi, cu sprijinul Bancii Comerciale Romane - banca de stat, neprivatizata inca - a inceput aventura vietii si a familiei, adica a fiicei sale Diana Sonia.
Toate acele momente in care doar a reconstruit, a creat, a promovat magiunul au fost de o rara maretie; sunt momentele care au impins-o mereu spre competitivitate. Au fost atat de puternice incat a reusit, pentru prima data in Romania, sa inregistreze un produs minune al romanilor cu certificarea Indicatie Geografica Protejata - TOPOLOVENI magiun din prune. Timp de cinci ani, nici un producator din industria alimentara romaneasca nu a reusit performanta certificarii. In Europa sunt aproximativ 1.400 de alimente garantate prin certificare de Uniunea Europeana.
Nimeni nu a inteles si probabil nu intelege nici astazi ce inseamna aceasta certificare. Pentru intelesul tuturor, asa cum noi romanii nu mai avem voie sa folosim numele de SAMPANIE sau CONIAC, asa nu are voie nimeni sa se foloseasca de numele localitatii Topoloveni - pentru legume, fructe si cereale - pentru a-si face publicitate si implicit comercializare. Regretam ca nici o firma din Romania nu s-a implicat in promovarea produselor romanesti cu fonduri europene si continuam sa fim promovati de firme grecesti. Daca firmele de consultanta ar intelege ca au profit de 15% din valoarea fondurilor accesate, si ca aceste fonduri ar fi absorbite de Romania, totul ar fi mult mai bine. Poate ca, daca s-ar fi implicat, se elimina buna parte din concurenta neloiala.
Si pentru ca noi romanii suntem tributari cifrei "3" , a urmat a TREIA LECTIE dura pe care o "plateste " cu sacrificiile financiare, momente ale vietii care au trecut pe langa ea fara a reusi sa se bucure, lectia CONCURENTEI NELOIALE, lectie incurajata de catre diferite institutii ale statului. Incapatanarea si determinarea au facut ca in fabrica micuta - doar ca spatiu - sa creeze doar alimente functionale si astfel a dezvoltat o noua gama, a dulceturilor fara zahar, TOPOLOVEANA, a  zacustelor - 100% naturale, procesate cu mai multa grija decat in propriile gospodarii - si a bulionului din rosii.
A reusit astfel sa revolutioneze industria alimentara internationala prin inlocuirea siropului din zahar cu suc natural din mar (sau orice alt fruct) in care procesa fructele, legumele si petalele de flori. Acest procedeu este inregistrat OSIM si recunoscut international. Este alternativa dulce sanatoasa a omului modern.
In fabrica nu exista zahar rafinat sau orice tip de conservanti, coloranti, aditivi sau orice nu este 100% natural. Probabil - ii place sa creada - sunt UNICI in lume deoarece ofera numai alimente functionale.
A considerat de minim bun-simt sa dezvolte un brand traditional si produse inregistrate cu brevet de inventii, numai cu legume si fructe romanesti, preluate din gospodariile fermierilor unde nu se folosesc pesticide. Este membru fondator al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, organizatie care strange romanii cu suflet de roman, care dezvolta competitia in Romania. A fost o onoare sa fie invitata de doamna Andreea Paul sa puna bazele acestui grup de profesionisti care vor si reusesc sa demonstreze ca "muntii pot fi mutati cu ajutorul unor minti agere de buna-credinta".
In primul rand, respectul si dragostea pentru stramosi, pentru tot ce determina spiritul romanesc, pentru a nu permite nimanui sa ne transforme din popor in colonie o ajuta sa treaca peste momente greu de imaginat. Isi manifesta respectul deosebit pentru toti furnizorii cu ajutorul carora a construit brandul Romaniei. A afirmat si va spune totdeauna ca Domnul Profesor Doctor Honoris Causa Gheorghe Mencinicopschi a avut o contributie esentiala in dezvoltarea acestui produs prin sustinerea morala si analizele profunde pe care le-a facut magiunului din prune Topoloveni.
Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei i-a acordat calitatea de Furnizor al Casei Regale a Romaniei, titlu care o obliga sa mentina cea mai mare calitate a produselor pentru a nu ii intina vreodata memoria. Eforturile nu s-au limitat strict in productia acestor alimente functionale, ci si in prezentarea lor in afara granitelor tarii pentru a fi evaluate. Astfel au aparut premiile internationale: magiunul de prune Topoloveni este multiplu premiat Superior Taste Award de catre Institutul International pentru Gust si Calitate Bruxelles, premiat Great Taste Marea Britanie. De-a lungul timpului, magiunul de prune Topoloveni a obtinut certificari multiple, cum ar fi Cod Operator NATO, certificat Kosher sau certificat HALAL. In domeniul calitatii nutritionale deosebite, s-a efectuat un studiu clinic la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice N.C. Paulescu, ale carui concluzii arata ca magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, respectand indicatiile medicului curant. Dulceata Topoloveana este premiata cu stele de aur pentru gust si calitate atat de catre International Taste and Quality Institute Bruxelles, cat si de Monde Selection, cu medalii de argint si bronz. Si nimic nu se va povesti in veacurile care vor urma daca nu ar fi fost inconjurata de un colectiv de oameni de ESENTA TARE! I-au fost alaturi, au inconjurat-o cu dragoste, i-au sters lacrimile de necaz sau de fericire. Aceasta este directorul general Sonimpex Topoloveni, sociologul Bibiana Stanciulov.