Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Transhumanta barsana. Capete de istorie, lansare de carte la MTR

Transhumanta barsana. Capete de istorie, lansare de carte la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita duminica, 19 septembrie 2021, de la ora 12.00, la Sala Media, la lansarea volumului Transhumanta barsana. Capete de istorie. Mocani in zodia Baraganului, secolele XIV–XIX. Autori: Razvan Ciuca si Ionela Bran. Volumul se doreste a fi o lucrare folositoare, de aducere aminte si pretuire a mocanilor din Tara Barsei, lesne de citit si nelipsita de indemnuri. Autorul si-a inchipuit drumul oierilor care plecau cu turma de mioare din Bran spre Dunare, in cautare de hrana. A reunit in aceasta carte marturii ale ciobanilor de demult, unele culese de la oieri in viata, altele pastrate in carti aproape uitate azi, scrise de istorici importanti, precum Andrei Veress, Stefan Metes, C. Constantinescu-Mircesti sau Tudor Mateescu.

Lucrarea reprezinta o privire proaspata, originala si competenta asupra fenomenului transhumantei din Tara Barsei pana in inima Baraganului, despre care, pana acum, in spatiul public, s-au exprimat, mai degraba, poncife si aproximatii, din cauza unei gresite intelegeri a ceea ce este, intr-adevar, transhumanta. Volumul este scris intr-un stil accesibil, nefiind adresat doar specialistilor. Coperta cartii este semnata de cunoscutul artist Ion Grigorescu, care valorifica una din secventele celebre ale transhumantei romane, pastrata intr-un catalog tiparit la Viena. Nu intamplator, cartea este lansata la Muzeul National al Taranului Roman, in exact ziua in care, la Bran, se desfasoara "ravasitul oilor" - acel moment din an in care ciobanii isi aduna turmele si separa oile trimise in transhumanta de cele lasate in gospodarii. Cu ocazia lansarii, coautoarea Ionela Bran, rapsod popular, va interpreta cantece din mocanime, iar Ioana Marin, balada Miorita.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.