Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Povesti in sezatoare, lansare de carte la Muzeul Taranului

Povesti in sezatoare, lansare de carte la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita luni, 7 februarie 2022, de la ora 17.00, la lansarea volumului Povesti in sezatoare, semnat de Ana Pascu si Valeria Olenici, aparut la Editura MARTOR. Evenimentul va avea loc in Sala Media. Intrarea este libera.
Conceputa, in special, pentru copii de 8-12 ani, dar potrivita pentru iubitorii de basme de orice varsta, cu ilustratii vesele realizate de catre Beatrice Iordan, lucrarea cuprinde o serie de basme fantastice, snoave, ghicitori, povestiri si legende, inregistrate intre 2012 si 2014 in satul Horodnic de Jos (judetul Suceava).

Odinioara, se spuneau basme oricand se adunau cativa sateni sa lucreze impreuna, la sezatori si claci, in familie, voia buna imboldind la harnicie. Fiecare satean contribuia cu o gluma, o poveste sau un sfat. Iar povestasii recunoscuti pentru talentul lor, cum a fost Valeria Olenici, erau mereu solicitati sa mai spuna o poveste. De aceea, cartea a fost conceputa de catre Ana Pascu sub forma unei sezatori: povestile Valeriei Olenici alterneaza cu fragmente din interviuri in care se aud vocile ascultatorilor, dar si comentariile povestitoarei, caci „bunica Valeria” da explicatii, retraieste momente din copilarie sau verifica daca povestirile ei sunt apreciate.
Povesti in sezatoare nu este o simpla carte de basme, ci rezultatul unei cercetari etnologice. Totodata, este o noutate si in plan editorial, intr-un context in care povestitorii tarani sunt rari si greu de gasit si doar culegerile vechi sunt republicate. E o dovada ca oamenii au nevoie de basme asa cum au nevoie sa isi reaminteasca, uneori, de propria copilarie.
La eveniment vor participa Ana Pascu (Muzeul National al Taranului Roman), Dimitrie Olenici (fiul regretatei Valeria Olenici, prezent online), Beatrice Iordan si invitatii acestora, care vor lua cuvantul: manager Virgil-Stefan Nitulescu (Muzeul National al Taranului Roman); prof. univ. (e) Nicolae Constantinescu (Scoala Doctorala a Facutatii de Litere); conf. univ. Ioana Fruntelata (Facultatea de Litere, Universitatea din Bucuresti); cercet. st. III Irina Stahl (Institutul de Sociologie al Academiei Romane); cercet. st. II Maria Mateoniu (Muzeul National al Taranului Roman); sef de sectie Carmen Mihalache (Muzeul National al Taranului Roman); moderator: sef de sectie Studii etnologice Anamaria Iuga (Muzeul National al Taranului Roman).
Cartile pot fi cumparate de la Galeria de Arta Taraneasca (magazinul Muzeului National al Taranului Roman).
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.