Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Povestea unui refugiat din Basarabia, lansare de carte la MTR

Povestea unui refugiat din Basarabia, lansare de carte la MTR

Email Imprimare

Editura Vremea, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 24 februarie 2022, intre orele 18.00 si 20.00, la Sala Media, unde va avea loc lansarea cartii De comunisti am fugit, peste comunisti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia, de Ionut Iamandi, cu o prefata de Liliana Corobca, Editura Vremea, Bucuresti, 2022, 148 de pagini cu ilustratii si documente transcrise din arhiva CNSAS.

Cartea De comunisti am fugit, peste comunisti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia prezinta cazul unui taran care in 1944 se refugiaza din calea Armatei Rosii si ajunge sa se stabileasca impreuna cu familia in Baragan. Aici constata ca n-a scapat de ceea ce a vrut sa se fereasca - de unde si numele cartii - si ca e nevoit sa traiasca tot in cadrul unui regim comunist pe care il experimentase deja in 1940-1941, cat Basarabia a fost incorporata Uniunii Sovietice. In satul sau din Baragan, Teodor Caravasile - caci asa il cheama pe eroul basarabean al cartii - intra in conflict cu Militia si Securitatea, care il urmaresc pentru atitudine dusmanoasa fata de oranduire si de organele de partid si de stat.
Conflictul rezultat este dramatic in esenta, dar si comic pe alocuri, ilustrand rezistenta simpla taraneasca in fata obtuzitatii oficiale. Pe langa povestea lui Teodor Caravasile, bazata pe dosarul sau de urmarit de la CNSAS si pe datele, informatiile si fotografiile obtinute de la familie, el fiind bunicul autorului, cartea mai cuprinde si un studiu despre refugiatii basarabeni si bucovineni din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Bejenia acestora pana in Oltenia si Banat nu a insemnat sfarsitul stramutarilor. Multi dintre ei au fost vanati direct de catre sovietici dupa 1945 pentru a fi deportati in Siberia sau Kazahstan, iar altii au fost mutati cu forta in timpul regimului Gheorghe Gheorghiu-Dej, in camp deschis, in Baragan, unde au fost abandonati si unde la inceput au trait in bordeie si au primit apa cu cisterna.
Editura Vremea a publicat de curand un mic volum despre urmarirea de catre Securitate a unui basarabean refugiat in Romania in 1944 si care critica regimul lui Dej, asteptandu-i pe americani impreuna cu regele Mihai. Autorul reconstituirii modului in care a fost supravegheat, turnat, anchetat si arestat Teodor Caravasile este jurnalistul Ionut Iamandi. E povestea unui om simplu, care n-a fost un erou, dar a avut curajul sa spuna in gura mare, intr-un mic sat din Baragan, ce credea despre hotii de comunisti. (Cristian Preda)
In primul rand, demersul lui Ionut Iamandi este unul inedit. Nici fictiune, nici memorialistica, ci documente din arhiva fostei Securitati. Autorul analizeaza fenomenul refugiatilor, pornind de la un dosar de urmarire facut de Securitate, descoperit la CNSAS. Volumul De comunisti am fugit, peste comunisti am dat. Povestea unui refugiat din Basarabia este si un omagiu al urmasilor de azi fata de suferinta predecesorilor nostri, este o pagina importanta de recuperare a istoriei Basarabiei. Iar in bibliografia domeniului, care speram ca va fi mai bogata cu timpul, volumul lui Ionut Iamandi va fi un reper incontestabil. (Liliana Corobca)
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.