Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Lansare de carte la Muzeul Taranului

Lansare de carte la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta miercuri, 21 septembrie 2022, ora 17.00, la Sala Media, la lansarea cartii Muzeul - de la cabinet de curiozitati, la institutionalizare. Evolutia reglementarilor legislative si administrative din domeniul muzeal, de Alis Vasile. Volumul a fost publicat la Editura Pro Universitaria, Bucuresti, 2022. Intrarea la eveniment este libera. Muzeul - de la cabinet de curiozitati la institutionalizare. Evolutia reglementarilor legislative si administrative din domeniul muzeal are ca obiect cadrul normativ de reglementare a domeniului muzeal si a muzeului ca institutie, analizat din perspectiva istorica si, totodata, comparativ, prin raportare la cadrul normativ legislativ, dar si la norme si metodologii cu caracter stiintific si administrativ.

Structurata in patru parti principale, lucrarea urmeaza un traseu cronologic, parcurgand, mai intai, istoria muzeului, de la primele forme ale colectionismului pana la momentul actual, unul al transformarilor, continuand cu modul in care, la nivel international, a fost tratata problematica patrimoniului cultural mobil si a asezamintelor muzeale, inclusiv prin prezentarea a patru sisteme nationale normative si administrative (cele din Franta, Italia, Germania si Marea Britanie) in raport cu sistemul existent in Romania, la randul sau expus detaliat in evolutia sa istorica.
Propunandu-si sa fie un instrument util de lucru pentru specialistii din domeniul muzeal si juridic, ca si pentru toti cei interesati de protejarea patrimoniului cultural mobil, studiul a urmarit identificarea unor concepte si principii de drept comune sistemelor nationale actuale de reglementare a muzeelor, a unor modele de buna practica, si formularea unor alternative la prevederile legale existente in Romania, in contextul in care cadrul legislativ national s-a dovedit, nu de putine ori, insuficient, imperfect sau ineficient si lipsit de un necesar fundament teoretic si de o analiza exhaustiva a aspectelor practice ale aplicarii normelor curente.
Alis Vasile este specialist in domeniul patrimoniului cultural, cu o experienta profesionala de peste 20 de ani in domeniul culturii. Licentiata in muzeografie, conservare-restaurare si stiinte juridice, cu un masterat in managementul patrimoniului cultural si doctor in arte vizuale, Alis Vasile a activat in cadrul Ministerului Culturii si al unor importante institutii publice de cultura - Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National "George Enescu", Muzeul Municipiului Bucuresti, British Council Romania -, contribuind, de-a lungul timpului, la elaborarea mai multor acte normative din domeniul muzeal si al protejarii patrimoniului. Incepand cu anul 2015, in calitate de lector-formator, a sustinut numeroase cursuri de specializare in aria muzeologiei, in programul coordonat de Institutul National de Cercetare si Formare Culturala.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.