Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Lansarea volumului Suferinta nu se da la frati

Lansarea volumului Suferinta nu se da la frati

Email Imprimare

Volumul Suferinta nu se da la frati. Marturia Lucretiei Jurj despre rezistenta anticomunista din Muntii Apuseni (1948-1958) de Cornel Jurju si Cosmin Budeanca va fi lansat joi, 17 noiembrie 2022, ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman (Sala Media, str. Monetariei 3). Cartea a aparut la Editura Polirom (editia a II-a, revazuta si adaugita), cu sprijinul Clubului Monarhistilor Clujeni si al Fundatiei Culturale Memoria si contine o prefata de Doru Radosav si o postfata de Ruxandra Cesereanu.
Vor lua cuvantul: Ana Blandiana, Doina Jela, Clara Mares, Cornel Jurju, Cosmin Budeanca.
Moderator: Mihai Gheorghiu.
Organizatori: Muzeul National al Taranului Roman, Clubul Monarhistilor Clujeni, Fundatia Culturala Memoria, Editura Polirom.


Despre carte

Dorinta mea, dupa Revolutie, o fost sa fac cunoscut cine am fost noi, cei din Grupul «Susman». N-am vrut sa vorbesc atata pentru mine, mai mult m-am simtit obligata sa fac in asa fel incat sa stie lumea de Susmani, de cei care o pierit. N-am vrut sa ramana fara sa sa stie cine o fost, de ce o fost fugiti si ce-o facut. Suntem datori sa ne amintim de ei ca, Doamne, mult o suferit. O fost vremuri grele sa fii tat timpu’ haituit de Securitate si sa umbli cu ranita in spate dupa alimente, prin frig si prin ploaie... Cat de trista era viata aia, de om haituit, fara sa fi facut nimic, numa’ ca nu ai gandit ca ei. Ca daca ai fi facut ceva, ai fi zas: No, am facut o fapta pentru care imi merit soarta. Te-ai fi simtit vinovat. Am gresit, am facut, acuma suport consecintele, da’ asa... Pentru ce? Ca n-ai gandit ca ei? Ca am vrut sa fim liberi? Sa ne exprimam liber? Merita multe povestite. Multe nu ti le mai aduci aminte, cum o fost ele atuncia, cat erau de tragice. N-o fost simplu, da’ mi-o facut placere sa povestesc, pentru ca romanii de azi si de maine trebuie sa stie prin ce am trecut noi. Am facut un efort, da’ cred ca merita, pentru ca trebuie sa ramana ceva dupa noi, iar vorbele-s vorbe si scrisu-i scris. (Lucretia Jurj)

Spre deosebire de alte lucrari memorialistice, aceasta este o carte provocata de istoricul oralist. Ea s-a nascut, pe de o parte, dintr-o presiune interioara a femeii luptatoare din munti de a depune marturie despre dramele de care a avut parte, elaborand personaje din fatalitatea amintirilor tragice, iar pe de alta parte, din imperativele exterioare, circumscrise discursului public, ale istoriei interzise atatea decenii. Prin urmare, este o marturie a unui om simplu, care nu are emfaza auctoriala a literaturii memorialistice aparute dupa 1989. Lucretia Jurj povesteste «istoria ei», care in mod indirect a fost si istoria noastra, nespusa, dar impartasita. (Doru Radosav)

Lucretia Jurj intelege cat de importanta este neuitarea, memoria, in istoria recenta a Romaniei; de aceea, marturia ei se doreste a fi simpla, fara zorzoane, fara o stilistica anume, fara tropi, in linia adevarului franc. Dar, la fel de limpede, Lucretia Jurj intelege cat de necesara este rostirea durerii, relatarea suferintelor (fie si intr-un mod discret). (Ruxandra Cesereanu)

Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.