Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Europa secreta

Europa secreta

Email Imprimare

Vlad Hogea, doctor in istorie si expert in Comunicare si Relatii Publice, a vadit o indelungata preocupare cu privire la relatiile europene, manifesta si in cadrul lucrarii de doctorat avand ca tema Relatiile romano-germane (1940-1944), reflectate in documentele din Arthiva M.A.E. al Romaniei. Acum domnia sa vine sa ne ofere o succinta, dar cuprinzatoare, prezentare a istoriei Uniunii Europene si a problemelor majore cu care ea este in curs de a se confrunta. Este un subiect de maxima actualitate si de tot atata importanta. Istoria si structura Uniunii Europene sunt cat se poate de incalcite si de complicate, dand nastere la nenumarate confuzii. De aceea aceste clarificari sunt cat se poate de utile, pentru oricine e interesat de lumea in care traieste, de modul in care ii este hotarat viitorul de catre cei care il reprezinta.

Cartea cuprinde patru capitole, Evolutia teoriei politice a integrarii europene, Integrarea economica interstatala in cadrul Uniunii Europene, Cum a intrat Romania in Uniunea Europeana si Lumini si Umbre - un interesant jurnal 2005-2006. Acestora li se adauga doua Post Scriptum-uri, Europa Unita – Intre extaz si agonie si Europocentrismul loveste din nou, urmate evident de o bibliografie selectiva.
Primul capitol reprezinta o corecta si extrem de clara asezare in pagina a atat de complicatei istorii a ideilor si acordurilor politice ce au condus la integrarea europeana. Spre deosebire de ideea mult prea raspandita ca acest demers politic a aparut ca o consecinta a celui de al Doilea Razboi Mondial, autorul vine sa puna in ordine istoria acestor demersuri incepute deja din timpul Primului Razboi Mondial, un moment de referinta fiind reprezentat si de lucrarea Federatia Europeana sau Liga Natiunilor de Giovanni Agnelli, aparuta in 1918. Nume sonore care au imbratisat aceasta idee, deja din perioada interbelica, pentru a juca apoi, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, un rol decisiv sunt reprezentate de exemplu de Konrad Adenauer si Winston Churchill. Dupa asezarea in ordine a istoriei ideilor politice, urmeaza ordonarea lantului atat de complicat al acordurilor internationale care debuteaza in 1950 cu memorandumul lui Jean Monnet si cu declartatia lui Schuman, urmate in 1951 de semnarea de catre sase state, Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg, a Tratatului de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, moment ce initiaza lungul proces de constituire a Uniunii Europene. Acest drum este urmarit cu atentie pana la consumarea proiectului constitutional inceput in 1997 cu Tratatul de la Amsterdam si practic incheiat cu semnarea Tratatului de la Lisabona din 2007.
Capitolul al doilea urmareste atat diferitele aspecte ale integrarii economice interstatale, cat si evolutia extinderii Uniunii Europene prin aderarea de noi membri. Din punctul de vedere al posibilitatii noastre de a intelege corect modul concret de functionarre al Uniunii Europene un aspect important il reprezinta ordonarea si lamurirea rolului fiecareia dintre principalele institutii ale Uniunii Europene care formeaza o structura destul de complicata si care, din pacate, da nastere la nenumarate confuzii. Astfel, in primul rand, este lamurit rolul Parlamentului European, al Comisiei Europene si al Consiliului Uniunii Europene care nu trebuie confundat cu Consiliul European, dar nici cu Consiliul Europei. Dar lista institutiilor europene puse in ordine in cadrul acestui capitol este cu mult mai  bogata. Nu mai putin importanta este lamurirea politicilor comune ale Uniunii Europene, precum si perspectivele privind adancirea integrarii in cadrul Uniunii Europene, la inceputul secolului al XXI-lea.
Capitolul al treilea este integral dedicat aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in timp ce capitolul patru urmareste multiplele semne de intrebare si framantarile interne cu care este confruntata Uniunea Europeana in cadrul procesului ei de extindere si a noilor provocari economice carorara trebuie sa le faca fata.
Aceasta imensa problematica, atat de importanta pentru fiecare dintre noi, autorul reuseste sa o sistematizeze si sa o cuprinda in mai putin de o suta de pagini. Sunt probleme vitale care privesc in mod direct si viitorul Romaniei si cu aceasta viitorul fiecaruia dintre noi. Sunt probleme de care ar trebui sa ne interesam, sa incercam sa le intelegem si sa ne formam propria noastra opinie, pentru ca intr-o democratie reala, destinul comunitatii ar trebui sa fie determinat de vointa comunitatii si nu lasat la bunul plac al celor delegati sa-i reprezinte. Iar dezinteresul nostru nu ne scuteste de raspunderea ce apasa pe umerii nostri si nu ai altora. Europa dezbate. Europenii se preocupa, dezbat si iau atitudine cu privire la orice problema care considera ca le poate afecta viitorul. Prin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, astazi si noi suntem europeni. Dar trebui sa fim europeni nu  doar cu numele, ci efectiv prin preocuparile si prin luarea explicita de atitudine in sprijinul propriilor noastre interese. Astfel, cartea aceasta reprezinta o sursa ideala de initiere in problematica atat de complexa a problemelor europene, probleme importante si chiar vitale pentru fiecare dintre noi. Pentru ca de ele depinde viitorul nostru concret, viata noastra de fiecare zi in anii ce urmeaza.

Vlad Hogea - Europa secreta, Editura Business Adviser, Bucuresti, 2011

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.