Zaharul – mai periculos decat cocaina?

Imprimare

Doar foarte rar auzim in anturajul nostru direct o persoana care sa ne spuna ca nu ii plac dulciurile. Sunt printre cele mai mari ispite si oamenii le consuma in cantitati mari. Industria de profil prospera si, in ciuda avertismentelor lansate de specialisti, zaharul rafinat este omniprezent in alimentatia moderna, inclusiv in alimentele sarate, sosuri sau chipsuri. Cum putem ajunge la un echilibru?

Ce ascunde pofta de dulciuri?
Poftele sunt dictate de emotii, ne spun specialistii. Tot specialistii ne spun insa ca poftele se educa. Cu toate acestea, pe langa emotii, exista si alti factori care amplifica nevoia de a consuma ceva dulce: oboseala cronica (care poate fi combatuta printr-un program constant de odihna, respectat cu strictete), stresul excesiv (insotit de cresterea nivelului de cortizol, care duce la fluctuatii ale nivelului de zahar din sange, motiv pentru care se recomanda gestionarea cat mai atenta a anxietatii) sau carentele de minerale din organism (cele mai importante fiind cromul, magneziul si zincul, a caror lipsa cauzeaza scaderea brusca a glicemiei). 

Ce riscuri atrage consumul excesiv de zahar?
Exista studii stiintifice, publicate in reviste de renume si desfasurate de reputati oameni de stiinta, care ne arata ca zaharul este responsabil de aparitia cariilor si de o parte din kilogramele in plus. Pe langa faptul ca supraconsumul de zahar ingrasa, el contribuie la dezvoltarea anumitor boli (obezitate, sindrom metabolic, diabet, boli cardiovasculare). In plus, exista mari suspiciuni in privinta rolului lui in alte boli, in special neurologice.
Este si motivul pentru care, in tarile dezvoltate, se desfasoara in prezent campanii care au drept obiectiv reducerea consumului de dulciuri sau sucuri carbogazoase. Celebrul indemn, pe care il auziti de cateva ori pe zi la radio sau la televizor, este cat se poate de justificat: Pentru sanatatea dumneavoastra, evitati consumul de zahar, sare si grasimi. Deloc intamplator, zaharul este enumerat primul…

Cum putem renunta mai usor la zahar?
Iata ce ne sfatuieste Daniele Gerkens, autoarea cartii Zaharul, mai periculos decat cocaina?, aparuta la inceputul acestui an in colectia Sanatatea a Editurii Philobia: Totul incepe cu nişte paşi simpli... sa bei cu un suc mai puţin pe zi, sa adaugi in ceai sau in cafea puţina miere in loc de zahar, sa nu cumperi un aliment daca zaharul se numara printre primele lui trei ingrediente, sa nu mananci desert la fiecare masa…
Ca in orice alta latura a vietii, nici atunci cand vine vorba despre consumul de zahar, lucrurile nu sunt fie albe, fie negre... Zona de gri este reprezentata de echilibru.

Cititi etichetele produselor!
Stim, citesti sau auzi peste tot acest lucru, dar este un sfat extrem de important daca vrei sa elimini din alimentatia ta tot ceea are legatura cu zaharul rafinat. Eticheta compozitionala este obligatorie conform legii si trebuie sa contina lista ingredientelor, a aromelor si a aditivilor, in ordine descrescatoare. Globalizarea a adus cu sine o invazie de produse care mai de care mai sofisticate la prima vedere, iar o simpla vizita la supermarket poate fi o experienta tentanta. Dar nu si daca stii care sunt pericolele pe care trebuie sa le eviti. Nu pune in cos produse care contin zahar rafinat. Evita dulciurile dietetice daca telul tau este sa slabesti, caci ele sunt recomandate doar diabeticilor care nu pot metaboliza zaharul. Renunta la sucurile de fructe, chiar daca pe cutie scrie mare Fara zahar adaugat, dar si la produsele cu o lista interminabila de ingrediente. Alege cat mai intelept!

Atentie! Zaharul se afla peste tot...
Putem manca zahar in orice moment si in orice loc. Cand renuntam la el, ne dam seama brusc ca produsele care il contin sunt extraordinar de disponibile, de ieftine si au un aspect foarte practic. In general, produsele dulci au o durata de conservare lunga, sunt usor accesibile, fiind ambalate, din ce in ce mai des, in portii individuale si, mai ales, sunt foarte placute la gust. Practice + ieftine + gustoase + greu perisabile… Ce poate fi mai bun? Un mar sau un sandvis facut in casa le-ar concura cu greu, ne spune Daniele Gerkens. In conditiile unei diete echilibrate, nu este nici o problema daca mancam o bomboana sau 2-3 patratele de ciocolata. Pericolul apare insa atunci cand nu ne putem stapani si devoram cutii intregi, consecintele fiind extrem de nocive pe termen lung.

Reintoarcerea la simplitate
Specialistii pledeaza, evident, pentru echilibru. Iata si concluzia lui Daniele Gerkens: Multa vreme, zaharul a fost un condiment folosit in bucatarie, un fel de mirodenie rara si scumpa, utilizata cu masura. Si asa trebuia sa fie si sa ramana. Dupa parerea mea, zaharul ar trebui sa-si paraseasca locul de aliment sau de ingredient de baza in alimentatia noastra si sa se alature marii familii a condimentelor. La fel ca vanilia sau ca mirodeniile, zaharul ar trebui consumat in cantitate mai mica si mult mai rar. Da, putem trai fara zahar! Desi nu e usor si nici vesel, ba chiar frustrant si exasperant uneori, este perfect posibil sa renuntam, fiind pur si simplu un obicei pe care ar trebui sa il deprindem. Suntem singurii responsabili pentru ceea ce intra in corpul nostru. Spre deosebire de mostenirea genetica, de exemplu, alimentatia este unul dintre parametrii asupra carora putem interveni daca vrem sa fim sanatosi si sa ne simtim bine. (Foto: www.flickr.com).

Zaharul, mai periculos decat cocaina? Autor: Danièle Gerkens • Editura Philobia, decembrie 2016 • Colectia Sanatatea • 416 pagini. Cartea poate fi comandata pe philobia.com