Miercuri, 24 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Romania. Pasaport curios – un produs editorial despre istoria, geografia si oamenii importanti din tara noastra

Romania. Pasaport curios – un produs editorial despre istoria, geografia si oamenii importanti din tara noastra

Email Imprimare

Asociatia Promenada Culturala a lansat Romania. Pasaport curios, un produs editorial, in format de pasaport, despre istoria si geografia noastra, dar si despre oamenii importanti care si-au pus amprenta asupra spatiului romanesc si cel international. Pasaportul curios (84 de pagini) se adreseaza romanilor, care isi pot reactualiza cu acest prilej cultura generala, fiind totodata util atat expatilor, cat si turistilor straini care ne viziteaza tara.


Un produs cultural identitar
Termenul curios din titlul lucrarii se refera la curiozitatea de a redescoperi Romania, pentru cei care traiesc aici, si de a afla cateva informatii esentiale din punct de vedere istoric, geografic si cultural, pentru cei care nu ne cunosc.
Formatul este unul inedit, acela de pasaport, informatiile fiind usor de citit si facand aceasta lucrare un cadou interesant si util, mai ales pentru turistii straini. O editie in limba engleza va fi disponibila in curand.

Scurt istoric al lucrarii
Cateva dintre capitolele Pasaportului curios: Geografia noastra; Imnul Romaniei; Romanii ca cetateni; Cum am devenit Romania; Eroii nostri; Bucurestiul de altadata si de acum; Bucataria romaneasca; Acei romani minunati si masinile lor zburatoare; Minuni ale naturii; Delta Dunarii; Inventate... sau folosite mai intai de romani; Constantin Brancusi, un artist roman universal; Romani celebri; Proverbele noastre; Umorul la romani.

Ce aflam din acest pasaport?
- Petrache Poenaru (1799-1875) este inventatorul "condeiului portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala", nascocire pentru care a obtinut primul patent din lume, la Viena, in 1827.
- La una dintre exploatarile de la Rosia Montana, in 1855, a fost descoperit cel mai mare lot de tablite cerate, 25 la numar, din care aflam cum traiau si munceau minerii in Antichitate.
- In aprilie 1857, Bucurestiul este primul oras din lume in care s-a intrebuintat pentru iluminatul public petrolul lampant.
- Cinematografia a fost folosita pentru prima data in scopuri stiintifice, in 1898, de un savant roman, Gheorghe Marinescu, fondatorul scolii romanesti de neurologie.
- Anastase Dragomir (1896-1966) este inventatorul scaunului ejectabil din avioanele care se prabusesc.
- Enescu spunea despre el insusi: In lumea muzicii eu sunt cinci intr-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist si profesor. Cel mai mult pretuiesc darul de a compune muzica si nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare...
- Suntem mandri sa avem una dintre cele mai vaste si mai vechi lucrari de paremiologie din lume: Proverbele romanilor din Romania, Basarabia, Bucovina, Ungaria, Istria si Macedonia: proverbe, zicatori, povatuiri, cuvinte adevarate, idiotisme si cimilituri. E o culegere in zece volume, care aduna, in 7.000 de pagini, peste 30.000 de proverbe.
- Automobilele au aparut la Bucuresti destul de devreme. Primul inmatriculat, cu numarul 1, a fost cel al lui Bazil Assan, dar printul Valentin Bibescu a reusit sa castige o falsa prioritate obtinand de la prefectura numarul 0!
- In 2013, site-ul The World Geography a alcatuit o lista cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se afla Cascada Bigar.
- In Delta se intalnesc 327 de specii de pasari, dintre care 218 cuibaresc aici.
- Romania este prezenta pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii UNESCO cu ritualul Calusului (2005), doina (2009), ceramica de Horezu (2012) si colindatul de ceata barbateasca (impreuna cu Republica Moldova, in 2013).
Pasaportul curios a fost lansat in prezenta invitatilor Sandra Ecobescu, presedinta Fundatiei Calea Victoriei, si a designerului Adrian Oianu. Iata ce au spus despre aceasta lucrare.
Pasaportul curios este o initiativa si simpatica, si necesara, fiind un act de curaj. In Romania, pe mine ma inspira oamenii. De exemplu, Neagu Djuvara s-a intors in tara dupa Revolutie, la peste 70 de ani, si a inceput sa predea la Facultatea de Istorie. […] As putea vorbi despre identitate nationala mentionand cartile de istorie, monumentele, eroii si scriitorii, dar pana la urma Romania suntem si noi, e si prezentul. Carticica aceasta poate fi un imbold, o sursa de inspiratie pentru a fi uniti si a schimba in bine ceea ce se poate schimba, si cred ca se pot schimba multe – a declarat Sandra Ecobescu.
Acest pasaport curios si cultural iti aduce aminte, chiar daca esti roman, ce oameni au trait aici. Uneori avem tendinta sa ne simtim minoritari in propria tara si acest lucru are legatura cu identitatea. Eu cred in continuitate. Datoria noastra pe pamant este sa nu traim ca si cum cu noi a inceput lumea si cu noi se termina. Suntem datori sa lasam ceva in urma noastra si, daca se poate, o lume mai buna. Imi place sa spun: fii copac! Copacul aproape ca nu cere nimic, primeste putina lumina, face umbra, ne bucura ochiul, ne da fruct, tine racoare, ne protejeaza si transforma bioxidul de carbon in oxigen. Noi ce facem pe pamantul acesta pentru o lume mai buna si pentru ca in urma noastra sa ramana ceva? – a spus Adrian Oianu.
Pasaportul curios se poate achizitiona online, pe promenada-culturala.ro, si, in curand, din cateva librarii partenere.


Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.