Luni, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Un bulgare de lut, expozitia mesterului olar Augustin Pall

Un bulgare de lut, expozitia mesterului olar Augustin Pall

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta sambata, 5 noiembrie 2022, de la ora 10.00, la deschiderea expozitiei Un bulgare de lut, dedicata mesterului olar Augustin Pall. Expozitia va putea fi vizitata pana joi, 10 noiembrie, intre orele 10.00 si 18.00, la Sala Acvariu.
Cu talentul mostenit si cu respectul invatat de la tatal meu fata de olarit, am datoria sa indeplinesc scopul sacru care mi-a dat putere sa pot continua ceea ce a inceput tatal meu, sa ridic la un nivel artistic inalt ceramica din Corund, sa reprezint si sa fac cunoscut in tara si in lume valorile adevarate ale artei noastre populare, spune Augustin Pall.

Corund este un sat in partea de vest a judetului Harghita, in depresiunea Praid. Localitatea este cunoscuta ca fiind un important centru de ceramica populara. In aceasta localitate se naste si mesterul Augustin Pall, descendent al unei familii de olari. A practicat acest mestesug inca din copilarie, pana acum cinci ani, cand a fost chemat de catre ingeri sa modeleze lutul.

S-a remarcat prin tehnica de realizare a obiectelor modelate la roata, prin compozitiile ornamentale care respecta traditiile centrului ceramic, reusind sa reproduca fidel cultura traditionala prin creatiile sale. Acestea erau obtinute dintr-un bulgare de lut: lua bucata de lut, o lovea de cateva ori de masa de lucru, ca sa scoata aerul, pornea roata, isi umezea mainile si miracolul se producea, realizand adevarate bijuterii care au ajuns in aproape toate colturile lumii si au dus faima ceramicii de Corund.

Obiectele din ceramica au fost modelate la inceputul activitatii sale cu roata de tip vechi, iar mai tarziu a inceput sa lucreze si pe roata de tip electric, cu ajutorul unor unelte simple. Multitudinea elementelor decorative indica aspecte importante ale credintei si vietii populare ce reprezinta bogatia florei si faunei acestui tinut. Motivele decorative sunt unice, iar cel mai des intalnite sunt laleaua, floarea de colt, floarea-soarelui, cocosul etc. Suprafata decorativa a vaselor era impartita, de regula, in trei sau cinci registre. Registrul central al canceelor era de obicei decorat cu buchete de flori stilizate reprezentand pomul vietii, iar restul registrelor cu semicercuri, raze, motive geometrice.

Farfuriile erau in general ornamentate cu buchete de flori - laleaua, floarea-soarelui - in culorile verde, maro sau galben inchis. In principal, obiectele realizate erau folosite pentru pastrarea si consumul alimentelor si in scopuri decorative. Ceramica de Corund este prezenta in diferite forme cromatice: alb, maro, albastru (cobalt) sau multicolora. Augustin Pall este un tezaur uman viu, care a insuflat acest mestesug si la trei dintre copiii sai, avand si acestia ca preocupare principala olaritul.

Curatori:
Simona Hobincu, Oana Constantin.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.