Sambata, 20 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Alexandru Tzigara-Samurcas - intemeietorul Muzeului National, expozitie la MTR

Alexandru Tzigara-Samurcas - intemeietorul Muzeului National, expozitie la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va invita joi, 24 noiembrie 2022, ora 17.00, la deschiderea expozitiei Alexandru Tzigara-Samurcas – intemeietorul Muzeului National, care va avea loc in cladirea-monument istoric, in spatiile expozitiei permanente, la etajul 1, intrarea din Soseaua Kiseleff. Expozitia celebreaza 150 de ani de la nasterea fondatorului Muzeului National Carol I, supranumit, in epoca, Muzeul de la Sosea. Continuatorul direct al acestui prim muzeu de arta nationala este Muzeul National al Taranului Roman care, prin acest eveniment, evoca si omagiaza personalitatea marcanta in cadrul culturii nationale a lui Alexandru Tzigara-Samurcas.

Istoric de arta, intemeietor al muzeografiei romanesti, publicist in sfera culturala si fin intelectual format in spirit european, precum si un mare iubitor al artei nationale, acesta lasa posteritatii o vasta opera publicistica, memoriala, dar si un bogat patrimoniu material, de arta taraneasca si arta religioasa, reunit in colectiile Muzeului de la Sosea. Personalitatea sa, animata de o credinta ferma in valoarea estetica a artei romanesti, a coagulat in jurul sau figuri de seama ale vietii culturale, politice si stiintifice din Romania, dar si oameni simpli, care au contribuit la imbogatirea patrimoniului muzeal. Casa Regala l-a sprijinit in mod constant in eforturile depuse de-a lungul intregii vieti de punere in valoare a mostenirii culturale a poporului sau.

Expozitia aduce in fata publicului obiecte reprezentative pentru arta nationala, culese din teren si fotografiate de insusi Al. Tzigara-Samurcas in timpul campaniilor sale de cercetare etnografica, de repertoriere si documentare a obiectelor care vor alcatui patrimoniul muzeal. O serie de fotografii prezinta imagini surprinse in expozitia de baza a Muzeului de la Sosea, precum si in expozitiile temporare, internationale, din timpul directoratului sau. Alexandru Tzigara-Samurcas publica, in anul 1936, lucrarea Muzeografie romaneasca, opera de o extraordinara importanta, primul tratat stiintific romanesc dedicat acestui domeniu. Tratatul aduna laolalta o serie de texte scrise de-a lungul timpului, care releva ampla si moderna viziune muzeografica a intemeietorului Muzeului National, prezenta inca dinaintea momentului ridicarii edificiului muzeal.

Cladirea muzeului pe care l-a infiintat a fost de la inceput proiectata conform functiunilor gandite de el, concurand cu cele mai moderne muzee europene ale vremii, prin solutiile adoptate la nivel arhitectural, de amenajare, expunere si conservare. Expunerea casei mesterului gorjean Antonie Mogos intr-una din salile Muzeului de la Sosea a reprezentat un gest de excelenta, curaj si unicitate in muzeografia europeana. Demersul vizionar al lui Alexandru Tzigara-Samurcas il va determina, in 1936, pe Konrad Hahm, directorul muzeului din Berlin, sa faca o paralela cu modul de etalare a renumitului Altar al lui Zeus din Pergam: In mijlocul unei sali incapatoare, simpla, dar plina de lumina, se inalta o cladire ca un altar. Nu este un templu antic de marmura, ci o simpla casa taraneasca de lemn.
Alaturi de piese reprezentative din colectiile mostenite de Muzeul National al Taranului Roman de la parintele sau fondator, sunt expuse obiecte personale ale lui Alexandru Tzigara-Samurcas (aflate in colectia familiei Tudor si Maria Berza), care completeaza portretul celui care a fost intemeietorul Muzeului de la Sosea.
Expozitia va putea fi vizitata pana la 21 mai 2023, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea si sarbatorile legale este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 12 lei; pensionari - 6 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 3 lei.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.